Frequently Asked Questions (FAQ)

Fair Trade en lokale duurzame voeding

Website

De 6 criteria campagne

De 5 sterren campagne

Varia


Fair Trade en lokale duurzame voeding ✽

✽ Wat is Fair Trade? Hoe herken je fair trade? Wat met de verschillende labels en merken?

In de tekst ‘wat is fair trade ook alweer’ vind je heel wat terug over fair trade. Informatie over labels en merken, de definitie, voorbeelden, … Neem deze tekst zeker door via deze link

<Terug naar vragenoverzicht>

✽ Is Fair Trade gelijk aan lokale duurzame voeding of producten uit het noorden?

Fair Trade staat voor eerlijke handel in Noord-Zuid perspectief. Het is een ontwikkelingsmodel ten behoeve van kansarme boeren uit het Zuiden. De principes van Fair Trade zijn wellicht ook interessant en relevant om toe te passen in een Belgische context. Er wordt al volop over gediscussieerd en geëxperimenteerd (zie: campagnenieuws maart). Maar de term fair trade en bijhorende criteria en standaarden zijn ontwikkelt op maat van ontwikkelingslanden én de situatie van boeren in het Zuiden. Je kan dus niet spreken over fair trade in het Noorden. Waarom dan het thema lokale duurzame voeding in de campagne? Het antwoord vind je hier

<Terug naar vragenoverzicht>

Waar vind ik filmpjes en documentaires over eerlijke handel?

De meeste films en reportages hebben natuurlijk een insteek om dingen aan te kaarten die fout lopen. Het is dan ook heel fijn om mooie voorbeelden te tonen en alternatieven aan te halen voor alles wat mis loopt. Dat is ook onze manier van de dingen te benaderen! Hier vind je een lijst van reportages m.b.t. handel en voedsel:

<Terug naar vragenoverzicht>

Waar vind ik tentoonstellingen, sprekers en kookworkshops?

Voor de provincie Antwerpen is er Iedereen Mondiaal met tal van workshops over lokale duurzame voeding en fair trade. http://www.iedereenmondiaal.be/inschrijven

In Limburg loopt een fijn project: ‘Laat je strikken voor de wereld’ waar je heel wat workshops kan aanvragen. http://www.laatjestrikkenvoordewereld.be/

Er zijn tal van FairTradeGemeenten die goede relaties opbouwen met centra voor volwasseneneducatie en vervolgens de lesgevers ‘koken’ vragen om het werken met fairtradeproducten in hun lessen te integreren.

Er kan ook zeker samengewerkt worden met organisaties die van oudsher vormingen voorzien, organiseren en/of u begeleiden bij het samenstellen ervan (KVLV, Landelijke Gilden, voedselteams, eva vzw…)

FairTradeGemeenten vragen soms aan bekende Vlaamse chefkoks om een kookles of showcooking te verzorgen op hun activiteiten:

 • Giovanni Oosters (Hasselt en omgeving)
 • Jeroen De Pauw (o.a. Mechelen)
 • Felix Alen (Diest)
 • Piet Huysentruyt (Kontich)
 • Wim Ballieu (Brugge)

Chocoladeworkshops werden eerder al verzorgd door deze mensen:

Er bestaan heel wat affichetentoonstellingen over fair trade en lokale duurzame voeding of het wereldvoedselprobleem in het algemeen. Een greep uit het aanbod:

 • Patrick Aubrion (PAW-chocolate, onze trekkersdagen)
 • Patrick Mertens van BOON (Hasselt)
 • Nancy De Wispelaere (Oxfam Fairtrade, onze trekkersdagen)
  • Affichetentoonstelling FairTradeGemeente bestaat uit 7 grote posters waar de drie criteria van duurzaamheid worden aangehaald bij een boer in het zuiden en een boer in het noorden. (link: affichetento op inspiratiedatabank)
  • De affichetentoonstelling van de provincie Antwerpen over duurzame aankopen vind je hier: http://www.provant.be/bestuur/internationaal/noord-zuidbeleid/fair_trade...
  • 11.11.11 heeft de campagne rond voedsel met een affichetentoonstelling. Die vind je hier: http://www.11.be/11/educatief-aanbod/tentoonstellingen/tag/
  • Kijk zeker ook naar het scholenaanbod voor workshops en tentoonstelling op het niveau van lager en secundair onderwijs (link: doe mee als school).

<Terug naar vragenoverzicht>

Website

Ik ben mijn paswoord vergeten voor de website. Hoe kom ik aan een nieuw?

Je kan zelf een nieuw paswoord aanvragen via de website. Dit op voorwaarde dat je voor je account een mailadres hebt ingesteld: zie filmpje 2 op http://fairtradegemeenten.be/handleiding-voor-beheerders-van-de-nieuwe-website.
Wanneer je je wachtwoord bent vergeten, kan je nu op de site zelf een nieuw aanvragen via de link “Bent u uw wachtwoord vergeten?”:

<Terug naar vragenoverzicht>>
✽ Ik ben beheerder van de gemeente pagina. Hoe vul ik ambassadeurs, handelaars en fans in?

Eens de login gelukt is kan je op de gemeente pagina heel wat zaken aanpassen en bekendmaken. We maakten enkele tutorials die je al een heel eind op weg helpen. Klik hier voor de handleiding en de filmpjes.

Hoe werken de filters op de pagina "ideeën en campagnemateriaal"?

De 6 criteria campagne

Hoe kan je duurzame lokale producenten in je buurt opsporen?

Waar moet je activiteit aan voldoen in criterium 6?

Wat is de procedure voor het behalen van de titel?

Zie ook in de Faire Gids pagina 22.

 • Om de titel te behalen vragen we de trekkersgroep van de gemeenten een dossier samen te stellen met alle informatie over wat jullie zoals hebben georganiseerd of gedaan om de titel te behalen. Om jullie te helpen bij het samenstellen van het dossier neem je best het document ‘controleformulier’ erbij waarop je kan zien wat zoal in het dossier moet zitten.
 • Daarnaast wordt ook gevraagd om de website goed aan te vullen voor je het dossier indient met de actuele informatie.
 • Eenmaal het dossier rond is mag je het per mail naar de je regiobegeleider of naar de campagne coördinator versturen. De coördinator bereidt het voor om op de stuurgroep te brengen. Op de stuurgroep (waar een afvaardiging zit van elke partnerorganisatie in de campagne) wordt beslist of het dossier is goedgekeurd en de gemeente de titel kan ontvangen. Je bent wel pas FairTradeGemeente van het moment dat de titel is uitgereikt en niet vanaf het moment het dossier is goedgekeurd. Als je communiceert naar buiten toe geef dan altijd aan de jullie de titel op ‘een bepaalde dag’ in ontvangst mogen nemen.
 • Let wel, er kunnen twee maanden tijd zitten tussen indienen van een dossier en goedkeuring. houdt hier rekening mee in je planning.

<Terug naar vragenoverzicht>

Hoe verkoop je Fair Trade en dit op alle vlakken?

Vrijwilligers van een trekkersgroep FairTradeGemeente gaan de idee van fair trade verkopen bij lokale handelaren en geven hen informatie mee over de deelname aan de campagne FairTradeGemeente en de veelheid aan fairtradeproducten. Vrijwilligers zijn echter geen verkopers van fairtradeproducten (tenzij je Oxfam vrijwilliger bent en het gamma van oxfam fair trade kan voorstellen), zij kunnen dus geen specifieke producten voorleggen en praten over de prijs, kwaliteit, …. Wat je op dat moment wel kan promoten is de zoekmachine van fairtradeproducten en leveranciers speciaal voor winkels, horecazaken, chocolatiers, …. www.fairtradebizz.be
Op de trekkersdagen van 2012 werd een vorming gegeven over het ‘verkopen’ van fair trade in je gemeente. Het verslag en meer informatie vind je via deze link. (link binnenkort beschikbaar)
Wil je meer informatie over hoe je je als trekkersgroep kan voorbereiden op het bezoek aan een horecazaak, lees dan zeker de handleiding van criterium 2 én de workshop rond criterium 2. (link binnenkort beschikbaar).

<Terug naar vragenoverzicht>

De 5 sterren campagne

Hoe tellen we de fans?

Vooreerst: 25% is véél. Maar is ons uiteindelijke doel niet dat iederéén fair trade kent en verbruikt? Het is dan ook een fijne uitdaging die iedereen kan aanpakken op een manier die aangepast is aan zijn context (bvb: stad of dorp). Hoe je precies telt is niet het belangrijkste. Wel dat het op een doordachte manier gebeurt én dat je je activiteiten aanpast aan deze doelstelling. Want voor ster 2 wordt gevraagd naar het organiseren van activiteiten om 25% van de bevolking te bereiken en te overtuigen FairTradeFan te worden. Dat is de belangrijkste doelstelling. Organiseer je activiteiten op zo’n manier dat je niet telkens in de zelfde vijver vist en dezelfde mensen bereikt. Wees creatief!

De fan-gadgets die wij voorzien zijn de potloden en/of kaartjes. Die kan je gebruiken om te tellen. Maar ook op je gemeentepagina www.fairtradegemeenten.be / naamgemeente kunnen fans zich registreren. Dit is een zeer zuivere manier om FairTradeFans te bereiken en te tellen. Maar je mag dus gelijk welke andere manier gebruiken om te tellen. Een eigen gadget kan dus ook. Lanaken gebruikt bijvoorbeeld een deurhanger, Sint-Niklaas maakt een eigen flyer.

Een laatste mogelijkheid om FairTradeFans te tellen is door gebruik te maken van de enquête. Deze werd nog maar recent op punt gezet en getest. Het principe is dat je een steekproef neemt van inwoners uit je gemeente door 150-200 mensen te bevragen. Aan de hand van de resultaten van de enquête kan de coördinator zien of meer dan 25 procent van de inwoners uit jouw gemeente FairTradeFan zijn.
Klik hier voor meer info over de enquête.

De conclusie is dat elke telmanier rekening moet houden met de voorwaarden van een FairTradeFan (weten wat Fair Trade inhoudt + minstens 4 keer per jaar bewust fairtradeproducten kopen/verbruiken). Denk er als trekkersgroep dus goed over na hoe je zal tellen en hoe je je activiteiten zal vorm geven.

<Terug naar vragenoverzicht>

Worden de sterren geen doel op zich?

De nieuwe campagne en de sterren zijn ontworpen als stimulans om FairTradeGemeente te verbreden en verruimen in je gemeente. Er staat geen tijdsduur op het behalen van de sterren. De criteria zijn ook niet even strikt en simpel als de criteria in de eerste campagne. Dit omdat de invulling van de 5 sterren campagne heel sterk afhangt van je lokale context. De criteria zijn ruimer en kwalitatiever waardoor je veel meer richtingen uit kan. Zet als gemeente in op de voor jullie in eerste instantie haalbare sterren. Je moet immers niet op alles tegelijk inzetten. Sterren (uitdagingen) die op het eerste zicht te moeilijk lijken, zijn sterren waar je in de loop van de tijd onrechtstreeks aan werkt.

<Terug naar vragenoverzicht>

Hoe bewijs je het behalen van een ster?

Je bepaalt zelf wanneer je denkt dat je eraan voldoet en je trots kan zijn als gemeente op die ster! Maar je laat ons wel iets weten. Zeker in het begin is het belangrijk dat we dit langs de stuurgroep laten passeren. Waarom laten we het aan jullie? Omdat we geen minima criteria willen opleggen zoals in de eerste campagne. We willen een hele stap verder gaan, veel kwalitatiever en uitdagender werken, waardoor het ook heel verschillend is voor elke gemeenten. Maar bijvoorbeeld het gewoon hebben van 3 ambassadeurs is niet genoeg. Ze moeten ook een degelijk verschil maken in de gemeente en er voor zorgen dat je FairTradeGemeente door hun inzet wel degelijk een verschil kan maken. Het decoreren van die ambassadeurs is een belangrijke stap in het promoten en inzetten van hen om FairTradeFans te bereiken.
Zie ook de Faire Gids pagina 32 http://fairtradegemeenten.be/sites/default/files/fairtrade/ft_gemeenten_...

<Terug naar vragenoverzicht>

Wij willen die nieuwe extra bordjes voor sterren. Wat kosten ze? Hoe kom ik er aan? Hoe groot zijn ze?

Afmeting: 40 x 20 cm.
Kostprijs per stuk is 16.9€. De ster-stickers die er op komen zijn gratis.

Bestellen doe je via info@fairtradegemeenten.be.

De bedoeling is dat je dit bord onder het FTG bord hangt. 
Bevestiging voor de borden is voorzien en wordt meegeleverd.

Wat voor de 2e, 3e, 4e en 5e ster?
Per bijkomende ster kan je bij ons een sticker aanvragen om op het bord bij te kleven.

<Terug naar vragenoverzicht>

Varia

Als FairTradeGemeente willen wij zelf materialen ontwikkelen. Wat zijn de kleurencodes van de campagne?

Het oranje in het logo van FTG is pantone 144 CVC.
De overeenstemmende CMYK waarde is C0 M47 Y100 K0.
In RGB = R244, G152, B0 of hex:  F4 98 00.

<Terug naar vragenoverzicht>

Wij willen FairTradeGemeente borden bestellen. Wat zijn de afmetingen? Hoeveel kosten ze?

Afmeting: 600 cm x 400 cm

Titelgemeenten kunnen vrij borden bijbestellen via info@fairtradegemeenten.be.
Ze krijgen er eentje van ons bij de uitreiking.

Formule voor de prijs:
1. Per bord betaal je 28.93€ zonder btw.
2. Daarbovenop vragen we 15€ verzendingskosten, zonder btw.
3. Van zodra het over een bestelling van meer dan 2 borden gaat, komt er per bord 2.5€ verzendingkost + btw bij.

Dus bvb 6 borden:
6x28.93
+ 15
+ 4x2,5
= 198.58 + 21% btw

<Terug naar vragenoverzicht>

Waar vind ik de logo’s van FairTradeGemeente?

Je kan de logo’s vinden en downloaden via onze inspiratiedatabank of via deze link.

<Terug naar vragenoverzicht>

Hoe bereiken we nieuwe mensen voor onze trekkersgroep FairTradeGemeente?

Op enkele van onze trekkersavonden de afgelopen jaren organiseerde we een workshop over het werven van vrijwilligers i.s.m. Kwadraet.
De gemeenten Haacht, Torhout, Sint-Niklaas, Kortrijk, … organiseerden een heuse wervingsactie voor vrijwilligers, elk op hun eigen manier. Meer informatie vind je hier in de inspiratiedatabank.

<Terug naar vragenoverzicht>

Welke ondersteuning kan ik krijgen van mijn regiobegeleider?

Tot eind vorig jaar konden jullie rekenen op een FairTradeGemeente team van 3 personen. Nu is er één coördinator die alle vragen behandelt en de regiobegeleiders en partners inschakelt als er meer ondersteuning nodig is of specifieke vragen komen. De regiobegeleiding ziet er vandaag dusdeels anders uit maar alle vragen blijven uiteraard steeds welkom.

Je kan ons met je vragen best contacteren op deze manieren:

 • Vragen: de coördinator Lothar is iedere weekdag volop in de weer voor fair trade, bij hem kan je dus terecht met vragen, opmerkingen, bestellingen, nieuws enz. Neem zeker ook de website al eens door (de Faire Gids, de FAQ’s en de inspiratiedatabank zou je al heel wat verder kunnen helpen).
 • Bezoekjes aan vergaderingen of events in jouw gemeente: we kunnen spijtig genoeg niet ingaan op alle uitnodigingen op vergaderingen of events in jouw gemeente. Veel hangt af van hoe de campagne loopt in je gemeente, wat de vragen zijn, …. Via de herbevestiging krijg je in het eerste deel van het jaar een persoonlijke opvolging als titelgemeente. Daar wordt ook bepaald op welke gemeenten in het komende jaar de focus zal gelegd worden. Gemeenten die de titel nog niet hebben krijgen bij de opstart bezoek van een collega van 11.11.11 die de campagne toelicht en met jullie van start gaat. Alle vragen mag je stellen aan je regiobegeleider, maar die zal het aantal bezoeken inperken.
 • Regionale en provinciale vormingen: om het vorige puntje wat op te vangen, organiseren we vormingen en uitwisselingen over heel wat verschillende thema’s. Zowel voor titelgemeenten als voor startende gemeenten. Dit gebeurd in samenwerking met 11.11.11 en de provincies én kan voor heel Vlaanderen zijn, voor je provincie of zelfs enkel voor jouw regio. Het specifieke aanbod wordt gecommuniceerd via de kalender en de nieuwsitems op de website.

Aarzel niet om ons te contacteren!

<Terug naar vragenoverzicht>

Waar kan ik FTG-materiaal vinden voor horecazaken en winkels?

Zie de affiche 'Hier Fair Trade beschikbaar!' voor horecazaken en lokale handelaars.

<Terug naar vragenoverzicht>

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen