De Week van de Fair Trade 2017

Het is zover, van 4 tot 14 oktober staat heel België op zijn kop voor eerlijke handel! 

Beste Fair Trade Fan,

Hopelijk kan je nog wat (na)genieten van een fijne zomervakantie. FairTradeGemeente staat intussen niet stil, want we zijn volop bezig met de ontwikkeling van de Fair Trade Week 2017. Met 'Het Grootste Protest', Vanaf nu: Oxfam-Koffie, en straffe acties in FairTradeGemeente in heel Vlaanderen zal je er niet naast kunnen kijken. Zin om ook aan de slag te gaan met eerlijke handel, neem dan een kijkje hieronder voor de acties waar je aan kan deelnemen.   

 

1. Het grootste Protest: en eerlijk inkomen voor iedereen

Fairtrade Belgium maakt de positieve activist in onszelf wakker en organiseert ‘Het Grootste Protest’ ooit gezien in België, Tijdens de Week van de Fair Trade laten de Belgen hun stem horen voor een eerlijk inkomen voor iedereen. Omdat nog steeds 1 op 9 mensen onder de armoedegrens leeft, drie vierde daarvan boerenfamilies zijn, en we dit direct kunnen linken aan onze consumptiepatronen.
Niet de goedkoopste producten, maar de béste, met de juíste prijs, gemaakt door en voor mensen. Dat is waar wij voor protesteren, met elke aankoop. De wereld veranderen, start bij jezelf.

Kies voor Fair Trade in de winkel, communiceer over uw engagement en verspreid de boodschap! 
Bij deze alvast wat leuke tips ter inspiratie:
1)    Bestel gratis uw pakket met vijf affiches en twintig flyers (tot 4/9/2017 of zolang onze voorraad strekt)
2) Vraag je gratis 'Grootste Protest' tatoeages aan 

3)    Organiseer een positief protest: 
•    Een Fair Trade picknick of ontbijt
•    Een Fair Trade concertavond met protestliedjes en Fair Trade hapjes en drankjes
•    Of gelijk welk vredevol en origineel Fair Trade protest!

4)    Neem foto’s en selfies van uw positief protest en deel op Facebook, Instagram en Twitter met #GrootsteProtest

Voor affiches en flyers of tatoages stuur je een mailtje naar info@fairtradegemeenten.be

 

2. Vanaf nu: Oxfam-koffie!

Trek je op 14 oktober ook naar de wereldwinkel om een leeg koffiepakje voor een vol te ruilen? Zeker doen! Met deze ruilactie geven we iedereen een duwtje in de rug om voortaan altijd voor eerlijke koffie van Oxfam te kiezen. Want daar zijn heel wat goede redenen voor.

Handel drijven in koffie

Vijfentwintig miljoen kleinschalige koffieboeren produceren zeventig procent van de koffie wereldwijd. En voor het zwarte goud in onze ochtendkop zijn wij volledig afhankelijk van hen, want koffie kan je enkel in de tropen telen. Toch slagen de koffieboeren er amper in het hoofd boven water te houden. Zij zijn afhankelijk van opkopers in dienst van enkele machtige koffiebedrijven. Deze bieden hen een prijs die zij niet kunnen weigeren, maar die hen vaak niet in staat stelt een menswaardig inkomen te verwerven. Daarnaast worden hen ook de kansen ontnomen om zelf in te staan voor de verwerking van hun koffiebonen tot koffie. Want, ongebrande, ruwe koffiebonen mogen de Europese Unie binnen zonder invoertaksen te betalen. Voor gebrande koffiebonen, of pakjes koffie, geld dat niet. Daarvoor betaal je hoge taksen. Een manier om onze verwerkers in het Noorden een hand boven het hoofd te houden, maar het remt de kansen van het Zuiden af om daar een eigen industrie te ontwikkelen.

Impact in het Zuiden

De koffie in de wereldwinkel komt rechtstreeks van koffieboeren in het Zuiden. Oxfam-Wereldwinkels kopen koffie van zestien coöperaties uit tien landen. Maar, Oxfam doet meer dan enkel handel drijven.

Wij bieden een langetermijnrelatie, zodat de boeren weten dat we hen niet in de kou laten staan. Zo hebben zij zicht op een vaste omzet en kunnen ze investeringen plannen.

We helpen de koffieboeren ook hun teelt duurzamer en ecologischer te maken én te diversifiëren. Want, als ze ook andere gewassen telen, worden ze minder afhankelijk van de verkoop van enkel koffie. Daarnaast ondersteunen we hen als groep, zodat ze sterker staan in hun onderhandelingspositie op de internationale markt en samen de risico’s op die markt kunnen delen.

Koffieboeren worden ook geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, waardoor koffie op steeds minder plaatsen geteeld kan worden. Wij gaan samen met de koffieproducenten op zoek naar mogelijkheden om het hoofd te bieden aan deze veranderingen. Zo experimenteren onze koffiepartners in de Kivustreek met agro-ecologische methodes om de koffiekever te weren van hun koffievelden, door het aanplanten van planten die de kevers niet zo aangenaam vinden. In Honduras zien we coöperaties overschakelen op biologische teelt, na de verwoestende doortocht van de koffieschimmel in de regio.

Zuid én Noord

Door te kopen in de wereldwinkel help je niet alleen een aantal partners in het Zuiden vooruit, maar ondersteun je ook een hele beweging hier bij ons. Met meer dan 10.000 enthousiaste vrijwilligers in gemeenten en scholen over heel Vlaanderen, willen we eerlijke handel hoog op de agenda zetten. Dit doen we niet alleen in de wereldwinkels, maar ook door acties en campagnes op straat, in scholen, bij jeugdbewegingen en lokale verenigingen

… Kiezen voor Oxfam-Wereldwinkels is dus kiezen voor de kracht van beweging. Een beweging die strijdt voor eerlijke handelsregels. Zodat op termijn álle boeren met eerlijke handel verdienen waar ze recht op hebben.

Vragen? Mail redactie@oww.be.

Rep je op zaterdag 14 oktober naar de dichtstbijzijnde wereldwinkel met een leeg koffiepakje en ruil het gratis in voor een vol pakje Oxfam-koffie (250 g). Maak kans op een jaar lang gratis Oxfam-koffie: www.oxfamwereldwinkels.be/weekvandefairtrade

 

Maak van België het Land van de Fair Trade

België, het Land van de Fair Trade… realistisch of eerder een utopie? Alleszins: tijdens deze week van de Fair Trade brengen we België alweer wat dichter bij de titel! 

Maar wat betekent dat dan juist? Land van de Fair Trade zijn.
Stel je voor dat tegen 2020

  • wij Belgen met z’n allen kiezen voor fair trade;
  • wij Belgen willen gaan voor een rechtvaardig handelssysteem;
  • wij Belgen de keuze voor fair trade niet meer dan logisch en evident vinden;
  • wij Belgen fair trade kopen, eten, proeven, ademen, ruiken, dromen….;

Kortom: dat de keuze voor fair trade tegen 2020 in ons Belgisch DNA zit.

Een mooi vooruitzicht! En misschien niet eens zo onrealistisch? Want als we ons er allemaal samen achter scharen, kunnen wij hier in België echt een verschil maken voor de producenten in het Zuiden. Eerlijke, lekkere en kwalitatieve producten consumeren en daarmee producenten in het Zuiden echt betere levensomstandigheden bezorgen: een win-win. Dus roepen we alle Belgen op om mee te doen, op verschillende niveaus: individueel maar ook verenigingen, beleidsmakers, horeca, scholen … Alleen zo zetten we fair trade écht op de kaart in België!

Het Trade For Development Center organiseert deze campagne en je leest er alles over op hun website. 
J
e kan ook gratis materiaal bestellen om jouw actie extra mooi en zichtbaar te maken. 
Klik hier voor het overzicht van het materiaal
En via dit formulier kan je het materiaal bestellen  

 

Vanuit FairTradeGemeente wensen we jullie alvast veel plezier tijdens de Week van de Fair Trade en staan we uiteraard steeds klaar om jullie te ondersteunen bij het opzetten van acties rond eerlijke handel. 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen