Doe mee als winkel

Meent jouw winkel het?

Ook als winkel kan je gemakkelijk deelnemen aan de campagne FairTradeGemeente. Neem minimum twee fairtradeproducten op in je assortiment én communiceer hierover naar je klanten. Laat je klanten proeven van heerlijke fairtradekoffie, fairtradethee, een keuze aan heel wat fairtradefruitsappen, ... Zoek voor elke productcategorie ook een fairtradealternatief! Maak een mooie stand bij de ingang van je winkel waarop je tal van fairtradeproducten tentoonstelt. Wedden dat je met deze acties heel wat klanten laat kennis maken met je mooie aanbod aan fairtradeproducten! Dit is zeker een meerwaarde voor jouw zaak.

Heb je interesse of heb je minimum 2 fairtradeproducten in je winkel? Neem dan contact op met de trekkersgroep van jouw gemeente en vul de verklaring op eer in. Zij helpen je verder en nemen je op in al hun promotie. Door het aanbieden van deze producten maak je het de klant mogelijk om te kiezen voor een eerlijk en duurzaam alternatief. Natuurlijk heb je als horecazaak ook een belangrijke sensibiliserende functie. Duidelijk de Fairtradeproducten aanduiden in de winkel en het belang ervan aantonen of waarom je als horecazaak of winkel die keuze maakt is zeker een meerwaarde. Klanten horen graag dat hun winkel of horecazaak zich ook hiervoor engageert.

Bekijk zeker dit inspirerende filmpje over een gerant die fairtradeproducten aanbiedt in zijn winkel: https://www.youtube.com/watch?v=cvnyLOonPKM

Op zoek naar fairtradeproducten en leveranciers

Op de website Fairtrade Belgium kan je het aanbod van fairtradeproducten bekijken. Hier bovenop komt ook nog het uitgebreide gamma fairtradeproducten van Oxfam wereldwinkels. Deze laatste levert rechtreeks aan grootverbruikers. Je kan hen rechtstreeks contacteren voor een prijsofferte. Daarnaast hebben de grote leveranciers Solucious en Java ook fairtrade in hun aanbod. Vraag als lokale gerant dus zeker ook eens de lijst op van de fairtradeproducten op aanbod van je leverancier voorradig zijn. Fairtrade in je winkel is dus vaak veel haalbaarder dan je denkt. Veel succes!

 

Hoe herken je fairtradeproducten?

Fairtradeproducten zijn herkenbaar aan de hand van een label, een onafhankelijk keurmerk. In België zijn er momenteel drie keurmerken:
      
Dit zijn geen merken, ze hebben dus zelf geen producten. Het zijn labels waaraan je als consument kan herkennen dat dit product aan alle voorwaarden van eerlijke handel voldoet. In de praktijk is het meest voorkomende label in België: Fairtrade Max Havelaar. Dit zal je dus ongetwijfeld herkennen.

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Razvan en Marjan
Karolien en Jordi - De Toonbank
Jean Marie De Baene
Marcel Stevens
Funky Jungle
Razvan en Marjan - Restauranthouder
juwelen en t-shirts, homemade én fairtrade
Karolien en Jordi - De Toonbank- Winkelier
Fair Trade wijnen zijn aangenaam, mooi vineus gezelschap. Dat is al een hele tijd zo met Chili, Argentinië en Zuid-Afrika, van mousserend tot zoet en sterker nog.
Jean Marie De Baene- Sommelier - lid fairtrade team
Ik wil mensen bewust maken dat fairtrade meer dan ooit nodig is. Niet alléén om de producenten een eerlijke prijs te bezorgen voor hun producten, maar eveneens omdat het ook ecologisch de beste optie is.
Marcel Stevens- Vrijwilliger Oxfam Wereldwinkel