Fair Trade & duurzame lokale voeding

FairTradeGemeente steekt zowel de kleinschalige boer in het Zuiden als de duurzame boer in het Noorden een hart onder de riem. Dat doen we door fairtradeproducten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven.

Fair Trade: hoe zit dat ook alweer?

De internationaal meest aanvaarde definitie van eerlijke handel is de zogenaamde FINE-definitie uit 2001:
“Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers – especially in the South.”

Fair Trade draagt bij aan een duurzame ontwikkeling voor de kleinschalige producent in het Zuiden. Dit is gebaseerd op het principe ‘trade, not aid’. Duurzame ontwikkeling draagt drie pijlers in zich. De drie pijlers die je ook kan terugvinden in Fair Trade:

  1. Economische ontwikkeling: een kostendekkende minimumprijs voor de producent, een fairtradepremie voor de organisatie, voorfinanciering van de oogst en contracten op lange termijn.
  2. Sociale ontwikkeling: verbod op kinderarbeid en gedwongen arbeid, het recht om zich als arbeiders te organiseren, geen discriminatie en het volle respect voor de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
  3. Ecologisch verantwoorde ontwikkeling: verbod op ggo’s en een honderdtal pesticiden, energiebesparende productiemethodes, respect voor natuurlijke bronnen en de biodiversiteit en maximale ondersteuning voor biolandbouw.

Labels en Merken

Welke labels en merken zijn er voor eerlijke handel? Wat is het verschil? Wat met labels voor duurzame handel? Meer weten over de criteria van eerlijke handel?... Bekijk dan zeker deze bijlage:

Fair Trade, hoe zit dat ook alweer?

Lokale duurzame voeding, waar hebben we het over?

Lokale duurzame voeding houdt rekening met dezelfde 3 pijlers van de duurzaamheid die je kan terugvinden in Fair Trade:

  1. Een economische pijler: een realistische prijs waarin alle productiekosten verrekend worden en een eerlijke vergoeding voor elke schakel in de keten - dus ook voor de producent. Door te kiezen voor lokale, streekgebonden producten ondersteun je ook de economie in eigen regio.
  2. Een sociale pijler: kopen in de korte keten geeft rechtstreeks contact met de voedselproducent en leidt tot wederzijds respect. Gezonde voeding is vers, voedzaam, natuurlijk en bevat geen additieven.
  3. Een ecologische pijler: biologische producten zijn beter voor het milieu en het dierenwelzijn, seizoensgebonden groenten en fruit vergen minder energie om te produceren en te bewaren, en lokale productie en consumptie betekenen minder voedselkilometers.

Lokale producten die biologisch gecertificeerd zijn, passen onder de noemer duurzame voeding. Het aantal voedselkilometers blijft binnen de perken, je respecteert de seizoenen, je weet dat je geen pesticiden op je bord krijgt en dat het milieu minimaal belast werd bij de productie.

Maar het biolabel zegt niet alles: biologische druiven die in verwarmde serres worden geteeld vergen veel energie. Producten van kleinschalige bedrijven kunnen beter scoren dan producten uit grootschalige geïndustrialiseerde teelt waar misschien minder aandacht wordt besteed aan sociale factoren.

Je kijkt niet alleen naar het lokale aspect en de aard van het product, ook de verpakkingswijze en de aard van vermarkten zijn belangrijk. Hoe meer tussenpersonen tussen boer en consument zitten, hoe kleiner de marges voor de boer. En zeker niet onbelangrijk: een voedingspatroon waarbinnen vlees beperkt wordt, is veel duurzamer dan ons vleesrijke dieet.

Andere documentatie

Flyer BTC: Fair Trade in een notendop

Presentatie over Fair Trade: Wat is Fair Trade?

Presentatie over FairTradeGemeente: Wat is FairTradeGemeente?

Meer info over Fair Trade op de website van BTC.

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen