FairTradeGemeente wereldwijd

FairTradeGemeente, een internationale campagne

Wat ooit begon in een klein dorpje Garstang (UK), groeide inmiddels uit tot een wereldwijde campagne in 25 landen. Groot-Brittannië breekt alle records, maar ook Brazilië en Japan proberen vanuit hun eigen context een campagne voor gemeenten op te bouwen. Ondertussen zijn er al bijna 1.800 Fair Trade Towns en het aantal blijft stijgen. Houd de internationale website maar in het oog!

 

FairTradeTowns Conferentie

Voor de eerste keer in het bestaan van FairTradeTowns ging de internationale conferentie in 2014 door buiten Europa. Kumamoto, de eerste FairTradeTowns van Japan was onze gastheer. Katharina Beelen, lid van onze stuurgroep voor Vredeseilanden, heeft ons kleine landje met veel enthousiasme vertegenwoordigd. Met ongeveer 300 deelnemers uit de hele wereld. Het werd een weekend vol workshops en debatten. Een prachtig weekend dat de deuren opent voor heel wat nieuwe deelnemers in Azië aan onze internationale beweging! Lees het verslag hier.

De volgende internationale conferentie gaat door in Baskinta, Libanon op 2-3 juli. Het is de eerste keer dat deze conferentie doorgaat in het Globale Zuiden. De organisatoren hopen zo nieuwe bruggen te bouwen tussen Noord en Zuid. Wil je meer weten of wil je zelf deelnemen? Lees er hier alles over.

Nuttige links

Internationale Fairtrade Towns website

Een plaats waar je kennis kan maken met trekkersgroepen van over de hele wereld.

FairTradeGemeente Nederland

Neem een kijkje bij onze noorderburen

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen