FairTradeGemeente wereldwijd

FairTradeGemeente, een internationale campagne

Wat ooit begon in een klein dorpje Garstang (UK), groeide inmiddels uit tot een wereldwijde campagne in 25 landen. Groot-Brittannië breekt alle records, maar ook Brazilië en Japan proberen vanuit hun eigen context een campagne voor gemeenten op te bouwen. Ondertussen zijn er al bijna 1.800 Fair Trade Towns en het aantal blijft stijgen. Houd de internationale website maar in het oog!

 

FairTradeTowns Conferentie

Voor de eerste keer in het bestaan van FairTradeTowns ging de internationale conferentie in 2014 door buiten Europa. Kumamoto, de eerste FairTradeTowns van Japan was onze gastheer. Katharina Beelen, lid van onze stuurgroep voor Vredeseilanden, heeft ons kleine landje met veel enthousiasme vertegenwoordigd. Met ongeveer 300 deelnemers uit de hele wereld. Het werd een weekend vol workshops en debatten. Een prachtig weekend dat de deuren opent voor heel wat nieuwe deelnemers in Azië aan onze internationale beweging! Lees het verslag hier.

De volgende internationale conferentie gaat door in Baskinta, Libanon op 2-3 juli. Het is de eerste keer dat deze conferentie doorgaat in het Globale Zuiden. De organisatoren hopen zo nieuwe bruggen te bouwen tussen Noord en Zuid. Wil je meer weten of wil je zelf deelnemen? Lees er hier alles over.

Nuttige links

Internationale Fairtrade Towns website

Een plaats waar je kennis kan maken met trekkersgroepen van over de hele wereld.

FairTradeGemeente Nederland

Neem een kijkje bij onze noorderburen

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Lagere school College Essen
Dirk Roels
Razvan en Marjan
Karolien en Jordi - De Toonbank
Trotse FairTradeSchool
Lagere school College Essen- 3de FairTradeAmbassadeur
Dirk Roels van Café Cultuur zet Fair Trade wijnen en fruitsap op de kaart.
Dirk Roels- uitbater van cafécultuur
Funky Jungle
Razvan en Marjan - Restauranthouder
juwelen en t-shirts, homemade én fairtrade
Karolien en Jordi - De Toonbank- Winkelier