Doe mee als horecazaak

Meent jouw horecazaak het?

Ook als horecazaak kan je deelnemen aan de campagne FairTradeGemeente. Meent jouw hotel, restaurant, café, ... het? Biedt dan minimum twee fairtradeproducten aan aan je klanten. Laat je klanten proeven van heerlijke fairtradekoffie, fairtradethee, een keuze aan heel wat fairtradefruitsappen, ... Bied in je B&B een heerlijke fairtradeontbijt aan, kies voor fairtraderijst in je restaurant, ... 

Heb je interesse of heb je minimum 2 fairtradeproducten in je horecazaak? Neem dan contact op met de trekkersgroep van jouw gemeente en vul de verklaring op eer in. Zij helpen je verder en nemen je op in al hun promotie.Door het aanbieden van deze producten maak je het de klant mogelijk om te kiezen voor een eerlijk en duurzaam alternatief. Natuurlijk heb je als horecazaak ook een belangrijke sensibiliserende functie. Duidelijk de Fairtradeproducten aanduiden in de winkel en het belang ervan aantonen of waarom je als horecazaak of winkel die keuze maakt is zeker een meerwaarde. Klanten horen graag dat hun winkel of horecazaak zich ook hiervoor engageert.

Bekijk zeker ook dit filmpje met getuigenissen van collega's uit de horeca: http://www.youtube.com/watch?v=C0V3WvThcHc

Op zoek naar fairtradeproducten en leveranciers

Op de website Fairtrade Belgium kan je het aanbod van fairtradeproducten bekijken. Hier bovenop komt ook nog het uitgebreide gamma fairtradeproducten van Oxfam wereldwinkels. Deze laatste levert rechtreeks aan grootverbruikers. Je kan hen rechtstreeks contacteren voor een prijsofferte. Daarnaast hebben de grote leveranciers Solucious en Java ook fairtrade in hun aanbod. Vraag als lokale gerant dus zeker ook eens de lijst op van de fairtradeproducten op aanbod van je leverancier voorradig zijn. Fairtrade in je winkel is dus vaak veel haalbaarder dan je denkt. Veel succes!

 

Hoe herken je fairtradeproducten?

Fairtradeproducten zijn herkenbaar aan de hand van een label, een onafhankelijk keurmerk. In België zijn er momenteel drie keurmerken:
      
Dit zijn geen merken, ze hebben dus zelf geen producten. Het zijn labels waaraan je als consument kan herkennen dat dit product aan alle voorwaarden van eerlijke handel voldoet. In de praktijk is het meest voorkomende label in België: Fairtrade Max Havelaar. Dit zal je dus ongetwijfeld herkennen.

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen