Doe mee als school

Ook als school kan je deelnemen aan de campagne FairTradeGemeente. Bied dan fairtradeproducten aan aan je leerlingen, leerkrachten en/of ouders. Grijp deze kans om als school je aankoopbeleid te verduurzamen! Bied fairtradekoffie aan in de lerarenkamer, kies voor fairtradefruitsapjes voor je leerlingen, Laat je leerlingen proeven van een fairtradebanaan, ...

Heb je interesse? Neem dan contact op met de trekkersgroep van je gemeente en vul de verklaring op eer in. Zij helpen je verder en nemen je op in al hun promotie.

Meent jouw school het?

Wil je als school nog een stapje verder? Neem dan deel aan de campagne 'deze school meent het'. Alle informatie en deelname vind je hier. Neem zeker contact op met je lokale trekkersgroep. Om het logo te gebruiken voldoe je aan deze criteria:

- je school staat achter het verhaal van Fair Trade en duurzame, lokale landbouw door een educatieve activiteit te organiseren

- je school consumeert, koopt en/of verkoopt producten van eerlijke handel of duurzame, lokale landbouw

- je school communiceert over het engagement

Op zoek naar fairtradeproducten en leveranciers

Op de website www.fairtradebelgium.be/nl/fairtrade-producten.be kan je op zoek gaan naar fairtradeproducten en leveranciers op jouw maat. Je kan hen rechtstreeks contacteren voor een prijsofferte. Heel wat supermarkten hebben reeds een groot aanbod aan fairtradeproducten. Vraag als lokale gerant de lijst op van de fairtradeproducten die natinoaal zijn opgenomen in het aanbod en geef deze producten een mooie plaats in jouw winkel! Veel succes!

Scholenbrochure

Het benaderen van scholen in jouw gemeente wordt nu een pak makkelijker via deze handige scholenbrochure. We stellen de actie 'Deze school meent het' voor, alsook tal van leuke acties en tips. Lees meer...

 

 

 

Educatief materiaal

Er is een gevarieerd aanbod aan educatieve materialen. We groeperen ze per organisatie. Wil je meer info, neem dan zeker een kijkje op hun website.

Oxfam-Wereldwinkels

Eerlijk ontbijt

Organiseer samen met de wereldwinkel uit je buurt een eerlijk ontbijt voor de leerlingen. Een eerlijk ontbijt is meer dan samen eten. Het is een ware ontdekkingstocht van eerlijke handel: honing, confituur, suiker, fruitsap, chocolademelk, ontbijtgranen en ander lekkers uit het Zuiden. Allemaal producten met een verhaal.
www.oww.be/eerlijkontbijt
 

Met je klas naar de Wereldwinkel?

Veel scholen brengen jaarlijks een bezoek aan de wereldwinkel in hun gemeente. Zo maken de kinderen kennis met eerlijke handel en komt die 'vreemde' winkel dichter bij hun leefwereld.
Interesse? Contacteer je plaatselijke wereldwinkel, www.oww.be/wereldwinkels

 

 

Eerlijk duurt nog langer

Je bent leerkracht in de derde graad en wil meer doen met eerlijke handel in je klas of op school?
 
Je bent directeur en wil het thema niet beperken tot een paar actiedagen maar regelmatig aan bod laten komen tijdens het schooljaar?
 
Je bent schepen of ambtenaar in een gemeente die een actief beleid voert rond eerlijke handel en die scholen hierin wil ondersteunen?
 
Je wil kinderen enthousiast en bewust maken rond de handelsverhoudingen in de wereld? Je wil hen de vaardigheden aanreiken om kritisch na te denken over en anders te kijken naar de wereldhandel?
 
Maak samen met Oxfam Wereldwinkels en Djapo van eerlijke handel een boeiend traject in je school of gemeente. Een traject waarin educatie en actie elkaar afwisselen. Een traject begint altijd met een gesprek: samen bekijken we waar je als school staat en waar je naartoe wil. Dat gesprek kan samen met de gemeente. We zetten je wensen en noden om in een concreet en haalbaar plan. Tijdens het traject is er tijd voor reflectie, bijsturing en evaluatie.
 
Er zijn verschillende mogelijkheden om je eigen traject samen te stellen. Voor meer info over Eerlijk duurt nog langer: Klik hier

 

Lesmateriaal voor jong en oud

Oxfam-Wereldwinkels heeft lesmateriaal ontwikkeld voor de lagere school én het secundair onderwijs. Je kan dit materiaal kopen of huren in een van de 235 plaatselijke Oxfam-Wereldwinkels. Houd rekening met wachttijden aangezien de winkels niet steeds alle materialen in voorraad hebben.

 

 

Vredeseilanden

Ook Vredeseilanden biedt je verschillende mogelijkheden om het verhaal achter ons voedsel en het leven van boeren en boerinnen naar leerlingen te brengen.

Safethefoodture

Deze publicatie geeft een stand van zaken van de inspanningen rond duurzame voedingssystemen bij de Belgische retail en voedingsindustrie, met bijzondere aandacht voor hun relaties met de boeren.

Via de website kan je het boek gratis downloaden of bestellen.

 

Fairtrade Belgium

Fairtrade at school
De Fairo's

Word de eerlijkste klas van Vlaanderen! Om kinderen te informeren en te sensibiliseren over de herkomst van onze voeding presenteert Fairtrade Belgium de Fairtrade at school campagne. Alle basisscholen in België kunnen deelnemen. Ontdek het aanbod en de wedstrijd van de Fairtrade at school campagne Hier

 

Maya Honing

Coaching op maat

Maya Honing voorziet coaching op maat rond het thema fair trade. We begeleiden gemeentes en scholen bij het opzetten van fairtradeprojecten.

Interesse en meer informatie? Neem hiervoor contact op met Miel Maya Honing: leuven@maya.be.
In het kader van projecten komt Miel Maya Honing graag bij je langs om vormingen of workshops te geven.

Vormingen voor leerkrachten

Leerkrachten maken we graag wegwijs in de wereld van fair trade, zodat zij kunnen optreden als echte ambassadeurs. Na deze vorming weet je wat eerlijke handel inhoudt en voel je je klaar om erover te praten in de klas. Je kent de leermiddelen die door Miel Maya Honing en andere organisaties ter beschikking worden gesteld.

Doelgroep: leerkrachten

Duur: op maat
Prijsvoorstel: gratis
Meer info: vind je op www.maya.be 

Workshops en educatief materiaal

De educatieve werking van Miel Maya Honing baseert zich op de principes van mondiale vorming.

Via de website vind je een uitgebreid aanbod voor basis- en secundair onderwijs maar hebben ook voor groepen volwassen.

 

 

Het aanbod van Djapo

Coaching van Leerkrachten en van het hele schoolteam over eerlijke handel.

‘Eerlijk verdelen’ is een thema waar elke leerling zich wel iets bij kan voorstellen. Het belang van eerlijke handel en van onze eigen rol daarin, da’s al veel moeilijker.
– Hoe vertaal je fair trade naar kleuters?
– Hoe breng je de verhalen uit het Zuiden naar de klas?
– Hoe leg je de link met de plaatselijke Wereldwinkel en met fairtradeproducten in de supermarkt?
– Waar vind je leuke werkvormen rond dit thema?
– Hoe zet je de hele school in beweging om samen actie te ondernemen?
 
Samen verkennen we de mogelijkheden om fair trade een plaats te geven in je klas en op je school. 
Duur: te bepalen
Prijs: volgens offerte
Klik hier voor meer info over Fair Trade Coaching door Djapo. 

Djapo Workshops

Djapo komt tot bij jou in de klas en ondersteunt je met workshops die aansluiten bij de eindtermen. Klik hier voor het aanbod van workshops door Djapo. 

Djapo Werkatelier Dag van de Fair Trade

Dag van de Fairtrade is een ideaal moment om je leerlingen te betrekken bij duurzame ontwikkeling en eerlijke handel. Djapo organiseert ateliers om rond Werelddagen, zoals Dag van de Fair Trade, te werken in je klas. Klik hier voor meer info over de Djapo ateliers. 

 

Provincie en Stad Antwerpen

Chico en de Chocoladetrafiek

Wil jij met je klas meer te weten komen over eerlijke handel? Wil je weten wat jouw keuze in de winkel voor deze reep chocolade, dat stuk fruit of die soort cola betekent voor Chico, die aan de andere kant van de wereld woont? Speel het spel ‘Chico en de chocoladetrafiek’ en je weet alles!

Doelgroep: 5de en 6de leerjaar lager onderwijs
Reservatie: gratis te ontlenen in bibliotheken stad Antwerpen, documentatiecentra Kleur Bekennen en te koop bij C.I.S.
Spelbegeleiding: cis@spelinfo.be, 016/22.25.17
 

Bar Del Mundo

Bar Del Mundo is een spel voor leerlingen van het eerste en tweede jaar middelbaar. Het is een multimediaal spel, waarbij leerlingen via een tablet-pc spelenderwijs informatie krijgen over de herkomst en verwerking van concrete producten in de haven van Antwerpen. Het spel leidt de leerlingen naar verschillende locaties op het Eilandje die een verhaal hebben over de plaats van Antwerpen in de wereld. Van 2 oktober 2012 tot 28 juni 2013 kun je dit spel gratis spelen met een groep van 4 tot 24 leerlingen. Een sessie duurt twee tot tweeënhalf lesuren, waarbij je als leerkracht de leerlingen begeleidt. Meer informatie en inschrijven op www.provant.be/bardelmundo.

Meer informatie

ontwikkelingssamenwerking@stad.antwerpen.be of liesbeth.andries@admin.provant.be

Provincie West-Vlaanderen

FOOD Rock

‘FOOD Rock. Een duurzame maaltijd voor wereldsterren’ is een interactieve workshop waarmee jongeren op een speelse manier kennis maken met duurzame voedselproductie en consumptie in een steeds kleiner wordende wereld. Via korte opdrachtjes maken ze kennis met thema’s als lokale handel, globalisering, voedselkilometers, seizoensgebonden consumeren…

Doelgroep: 2de en 3de graad algemeen, technisch en beroepsonderwijs
Reserveren: meer informatie hier

Velt

Pim Pompoen

Samen met Pim Pompoen ontdekken kinderen op een speelse manier hoe groenten groeien uit een zaadje en hoe die groenten lekker verwerkt kunnen worden. Het kwartetspel brengt negen groenten in beeld en toont de weg die ze afleggen: van zaadje, naar plant, tot groente en gerecht. Het recept dat bij elke groente hoort en een woordje uitleg lees je in een apart boekje dat bij het spel zit. Bij elk spel zit bovendien een groentekalender

Doelgroep: lager onderwijs
Prijs: 9 euro + 2,50 euro verzendingskosten
Meer informatie vind je hier.

 

 

10 op 10 voor duurzame voeding

Op school en thuis samen koken, spelen en leren en smullen van heerlijke, duurzame en gezonde voeding en tussendoortjes: het kan! Velt, MOSVlaams-Brabant en Kleur Bekennen dagen basisscholen in Vlaams Brabant uit om mee te doen aan de wedstrijd '10 op 10 voor duurzame voeding'. De bedoeling is om leerlingen, leerkrachten en (groot-)ouders stap voor stap te laten kiezen voor ecologisch verantwoorde voeding

Doelgroep: lager onderwijs

Bio met klasse

De verschillende soorten lessen brengen de leerlingen in contact met biologische landbouw en voeding. Een origineel en leerzaam lessenpakket dat jongeren zeker en vast zal aanspreken. Aan de hand van een ervaringsgerichte aanpak stimuleert dit pakket de verbondenheid (met steun van CEGO)

Doelgroep: 12 tot 18 jaar
Inhoud: Map met introlessen, project- en themalessen en ondersteunende fiches
Reserveren: www.biometklasse.be of info@velt.be

Ecosmos

De vorming 'ecosmos' biedt je de kennis en de kunde om verrassende combinaties van seizoensgebonden groenten, peulvruchten, noten, enz. te creëren. In 2,5 uur leer je meer over de milieu-impact van voeding en ook over de manier waarop jij deze impact kunt beïnvloeden. Proef je eigen creatie en word betoverd door verrassende, lekkere en gezonde combinaties. Reserveren en meer informatie: hier

Meer informatie

Meer informatie vind je hier.

Centrum Informatieve Spelen

De wereld aan tafel

De wereld aan tafel’ verdeelt de deelnemers in wereldleiders en boeren die uit het Noorden of het Zuiden afkomstig zijn. De boeren verbouwen landbouwproducten voor de internationale markt. Hun doen en laten wordt voor een stuk bepaald door de beslissingen die de wereldleiders nemen. Om die beslissingen te nemen, komen de wereldleiders samen en gaan ze rond de tafel zitten …

Doelgroep: vanaf 16 jaar
Duur: 100 tot 150 minuten
Meer informatie hier

Spel 'Boerenverstand

'Boerenverstand' is een interactief groepsspel over landbouw in de hele wereld op basis van videobeelden. De videobeelden brengen 5 factoren of elementen aan die van levensbelang zijn voor landbouwers, zowel bij ons als in het Zuiden: water, bodem, energie, mest en kapitaal.  Maar elke factor brengt ook de nodige kopzorgen met zich mee voor de landbouwers. Uiteraard blijven ze niet bij de pakken zitten: voor elk probleem proberen ze creatieve, duurzame oplossingen te bedenken. Kwestie van gezond boerenverstand dus!
Doelgroep: vanaf 15 jaar
In samenwerking met: Plattelandscentrum Kempen/Hooibeekhoeve van de provincie Antwerpen, Rurant vzw, Wavi vzw, Plattelandscentrum Meetjesland, PIME, Trias, Vredeseilanden, Wervel vzw en Protos
Meer informatie hier (veerle.konings@hooibeek.provant.be)

 

EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief)

Donderdag Veggiedag

Op een interactieve en niet belerende manier maken jongeren kennis met de problematiek achter onze te hoge vleesconsumptie.  Milieu, je eigen gezondheid, voedselverdeling wereldwijd en de manier waarop vlees gekweekt wordt: aan jou de keuze welke thema's aan bod komen. De basis van het educatief pakket bestaat uit een interactieve flashanimatie. EVA kan ook een afsluitende kookworkshop verzorgen

Doelgroep: 16 tot 18 jaar
Prijs: gratis (excl. verzend- of verplaatsingskosten)
Reservatie: educatief(at)donderdagveggiedag.be
Meer info: vind je hier

 

Green vzw

Duurzame voeding

Hoe gaan we om met ons 'dagelijks brood' en welke impact heeft onze voedingswijze op het milieu (energie, water, klimaat) en op de Noord-Zuid verhoudingen. Na een korte inleiding over voeding en klimaat volgt een kwisje met opmerkelijke weetjes. Tot slot discusiëren we over verscheidene stellingen die met duurzame voeding te maken hebben

Duur: 2 uur
Meer informatie hier

Milieuzorg op school, PIME en Wervel

Soja-Connectie

Via deze website ontdek je de link tussen onze lokale voedselgewoontes en het leven van de Braziliaan. Nooit bij stilgestaan dat we door ons dagelijks stukje vlees (of vis of sojaburger) een stukje Brazilië in huis halen? In de rubriek leerkrachten vind je richtlijnen om deze website in de klas te gebruiken. Doelgroep: 16 tot 18 jaar
Inhoud: website en lespakket
www.sojaconnectie.be

Theater Hutsepot

Sproetenkop (cacaopoppentheater)

Theater Hutsepot maakt met 'Sproetenkop' eerlijke handel begrijpbaar voor kinderen. Het stuk legt de link tussen Max ('Sproetenkop'), die op school gepest wordt, en de cacaoboeren in Ivoorkust, die gepest worden door oneerlijke opkopers. Een heel toegankelijke voorstelling met poppen, acteur en figuren. Met tal van kapstokken om te werken rond het thema eerlijke handel.
Doelgroep: derde graad basisonderwijs
Prijs: 400 euro per halve dag (1 of 2 voorstellingen voor max 100 leerlingen per voorstelling) + vervoersonkosten (subsidie is mogelijk via Kleur Bekennen)
Reserveren: Theater Hutsepot

 

Op zoek naar materiaal?

Ontdek een schat aan materialen op de website van kleurbekennen.

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen