Onze FairTradeGemeente

10 jaar geleden werd Heusden-Zolder een FairTradeGemeente.
We hebben een hele weg afgelegd. Een positief en succesvol traject met mooie samenwerkingen, win-win situaties, nieuwe netwerken en vooral een stijging van de fairtradeomzet. Het fairtradeverhaal leeft een eigen leven in Heusden-Zolder met spontane acties, initiatieven en engagementen.

Als gemeente proberen we zoveel mogelijk fair trade te integreren in onze dagelijkse werking en steunen we de trekkersgroep en al die mooie spontane initiatieven. Door een duurzaam aankoopbeleid te voeren, proberen we het verschil te maken. We drinken elke dag fairtradekoffie of –thee. Tijdens festiviteiten schenken we fairtradewijn en –fruitsap, bij speciale gelegenheden schenken we fairtradegeschenkmanden en kiezen we voor blije bloemen. We kopen werkkledij gemaakt in deftige werkomstandigheden en gebruiken papierproducten met een duurzaamheidslabel.

We hebben de voorbije jaren heel wat leuke sensibiliserende acties en boeiende projecten meegemaakt: de gezellige fairtradecafés tijdens Artikel27, de vele fairtrade-acties en duurzame projecten in CC MUZE, het mode-event ‘fair fashion for kids’, de Blije Bloemen campagne, de showcooking ‘fair food’ en ‘(h)eerlijke kinderkost’, het project ‘Goud:eerlijk in Limburg’, de jaarlijkse fairtraderozen voor Valentijn, de reisgids ‘Ik zag twee beren eerlijke honing smeren’ en onlangs nog Het fairtrade Letterbuffet van Het Berenhuis.

Met onze fairtradeweddingplanner, de fairtradebabyplanner en de fairtradehorecaplanner, handige online tools met duurzame suggesties en faire tips, richten we onze pijlen op de bewuste consument. Op een laagdrempelige manier proberen we het koopgedrag te beïnvloeden en een duidelijke link te leggen naar onze lokale fairtradeverkooppunten. De fairtradebabyplanner is ondertussen uitgegroeid tot een mooi partnerschap met de stad en de fairtradetrekkersgroep Hasselt, de BROS Beringen en binnenkort ook de stad en de fairtradetrekkersgroep Sint-Truiden. Door de medewerking van onder andere het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder wordt de fairtradebabyplanner nu jaarlijks bij duizenden jonge ouders onder de aandacht gebracht.

Met enige trots won Heusden-Zolder meerdere keren de FairtradeLimburg-toffee. CC MUZE won de toffee voor de constante inzet om fairtrade producten op te nemen in de structurele werking van het cultuurcentrum. Het Berenhuis won de prijs voor het uiterst creatieve initiatief 'ik zag twee beren eerlijke honing smeren'. Onze eigen medewerker werd verkozen als meest inspirerende professional en Mali Muleba vzw en Konings NV werden beloond voor hun inspirerende samenwerking.

Zeer belangrijke ambassadeurs zijn onze fairtradehandelaars. Zij zorgen dagelijks voor een mooi aanbod in onze gemeente en brengen de kwaliteitsproducten aan de man. Het zijn waardevolle partners met een grote impact op de fairtrade-omzet.

Ons verhaal blijft eenvoudig … hoe meer fair trade we in Heusden-Zolder kopen en verkopen, hoe beter voor de boeren en hun gezinnen in het Zuiden en daar maken we graag werk van !
www.fairtradegemeenten.be/heusden-zolder

We vieren ’10 jaar FairTradeGemeente’ in november tijdens het jaarlijks kunstgebeuren Artikel27.
Meer info via de facebook pagina ‘NoordZuidHeusdenZolder.

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs uit Heusden-Zolder

Leerlingenraad van het Sint-Franciscuscollege
Greta Feyen van Bloemenatelier Bopha, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
Veerle Tielen van Idee Atelier, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
Brenda Corsi van Boetiek Domani, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
Dora Bartels van Dranken Bartels, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
Angelo Capuzzimati van Lang&Gelukkig, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
Jos Vaes van Maison Simple, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
An Kindermans van Ana edelsmid, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!
Gerlinde Gilissen van Het Berenhuis, winnaar fairtrade Limburg toffee 2013!
Tom Michielsen van CC MUZE, winnaar fairtrade Limburg toffee 2012!
790 Valentijns fairtrade rozen verkopen, elke dag de fairtrade shop en automaat beheren, fairtrade boterhammen lunch in elkaar steken, de leerlingenraad GOES fairtrade al the way!
Leerlingenraad van het Sint-Franciscuscollege -Fairtrade wergroep van de leerlingenraad van het Sint-Franciscuscollege
Greta stapte vorig jaar mee in het project Blije Bloemen. Sindsdien biedt Greta fairtrade rozen en seizoensbloemenaan en dat met de nodige moeite. Het blije bloemen verhaal is complex, het is mooi te zien hoe Greta zich vastbijt en blijft doorgaan.
Greta Feyen van Bloemenatelier Bopha, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!-Zaakvoerder van Bloemenatelier Bopha - www.bopha.be
Veerle Tielen van Idee Atelier heeft er voor gezorgd dat er een mini wereldwinkel oftewel een mooi fairtrade- aanbod verkocht wordt in de geschenkenwinkel van ’t Weyerke.
Veerle Tielen van Idee Atelier, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!-Belgeleister van Idee Atelier - http://www.stijn.be/index.php?LOC=WEY&PAG=winkel_idee
Brenda Corsi van Boetiek Domani verkoopt prachtige Kazuri- juwelen. Unieke, handgemaakte en kwalitatieve sieraden die perfect passen in haar kledingwinkel. Brenda staat altijd open voor nieuwe initiatieven om fairtrade in de picture te zetten.
Brenda Corsi van Boetiek Domani, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014! -Zaakvoerder van Boetiek Domani - /www.boetiekdomani.be/
Door haar ruim aanbod in de winkel, overtuiging van de kwaliteit van de producten, bereidheid om mee te stappen in projecten en promo campagnes is dranken Bartels een belangrijke partner in het verhogen van de fairtrade-omzet in onze gemeente.
Dora Bartels van Dranken Bartels, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!-Zaakvoerder van Dranken Bartels
Het ijssalon Lang&Gelukkig serveert naast ambachtelijk gemaakt ijs ook niet alledaagse drankjes: fairtrade fruitsappen, Gageleer (Natuurpunt bier), Yogi thee, granenkoffie, ... D
Angelo Capuzzimati van Lang&Gelukkig, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!-Uitbater Lang&Gelukkig www.langengelukkig.be/
Sommelier Jos Vaes van Maison Simple is genomineerd voor zijn collectie fairtrade wijnen. Hij selecteerde deze op basis van hun kwaliteit en eerlijke bijdrage aan de wereldhandel.
Jos Vaes van Maison Simple, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014!-Zaakvoerder van Maison Simple www.maison-simple.be
An Kindermans is de eerste juweelontwerpster in België die met fairtrade goud werkt. Hiermee werd ze ook ineens de ambassadeur in Vlaanderen en stimuleerde ze andere juweelontwerpers om dezelfde stap te zetten.
An Kindermans van Ana edelsmid, genomineerd voor de fairtrade Limburg toffee 2014! -Juweelontwerpster en zaakvoerder van Ana edelsmid - www.ana-edelsmid.be
De ‘fairtrade toffee 2013’ voor de categorie ‘creatieve projecten’ ging naar Het Berenhuis voor de constante aandacht voor fairtrade in hun dagelijkse werking en voor de uitwerking van het project en de fantastische reisgids ‘Ik zag twee beren eerlijke ho
Gerlinde Gilissen van Het Berenhuis, winnaar fairtrade Limburg toffee 2013! -Bezielster van Het Berenhuis, een unieke en speelse belevingswereld, waarin met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk prikkels geactiveerd worden. www.ikzagtweeberen.com
CC MUZE was in 2012 een terechte winnaar voor de constante inzet om fairtrade producten op te nemen in de structurele werking van het cultuurcentrum. Het is belangrijk om te tonen dat in de cultuursector in Limburg ook plaats is voor fairtrade!
Tom Michielsen van CC MUZE, winnaar fairtrade Limburg toffee 2012! -Directeur van CC MUZE www.muze.be