Labels en merken

LABELS

Labels zijn onafhankelijke keurmerken. Wanneer je één van deze labels op de verpakking ziet, ben je als consument zeker dat deze producten gecontroleerd zijn van bij de producent in het Zuiden tot het winkelrek in het Noorden. Deze onafhankelijke keurmerken bieden een garantie aan de consument dat ze aan alle internationale fairtradecriteria voldoen. De drie belangrijkste labels op de Belgische markt zijn:

              

Andere fairtradelabels vind je via deze link:

http://www.befair.be/nl/content/fairtradekeurmerken

 

Een landschap vol met labels

Er zijn tal van labels terug te vinden op de Belgische markt. Dit kan verwarrend werken voor ons als consument. Hierboven werden al enkele fairtradelabels benoemd. Zij streven allen de hoge criteria van eerlijke handel na en zijn onafhankelijk. Daarnaast zijn er ook tal van labels die opgericht zijn vanuit de industrie, gekoppeld aan een merk. Denk maar aan Kolibri (privélabel van Colruyt). Of labels die voldoen aan bepaalde criteria die we ook bij eerlijke handel terugvinden. Deze labels voldoen dus niet aan alle voorwaarden van fair trade. Denk maar aan UTZ, Rainforest Alliance of FSC. FairTradeGemeente erkent enkel de labels die aan alle fair trade voorwaarden voldoen. De labels die niet voldoen aan alle fair trade voorwaarden voldoen, zoals UTZ of Rainforest Alliance, doen dus niet mee in de FairTradeGemeente campagne. Een kleine vergelijking: 

 

Meer info vind je terug in het uitgebreid dossier van BTC via deze link.

Heb je zelf een label gezien en weet je niet wat dit inhoudt? Stel je je er vragen bij? Contacteer ons zeker. Wij zoeken het graag het uit.

 

MERKEN

Er zijn meer dan 1600 fairtradeproducten op de Belgische markt:

-          Koffie

-          Thee

-          Chocolade

-          Rijst

-          Juwelen

-          Cosmetica

-          …

-          Fruitsap

-          Vers fruit

-          Wijn

-          Katoen

-          Bloemen

-          Koekjes en snoep

 

-          Bier

-          Suiker

-          Honing

-          Kruiden/specerijen

-          Yoghurt

-          Ijs

 

Er zijn dus tal van merken die deze producten op de markt brengen. Hierbij kan je onderscheid maken tussen alternatieve handelsorganisaties en andere merken die eerlijke producten in hun gamma hebben.

De vier bekendste alternatieve handelsorganisaties in België:

 

              

 

Een greep uit het aanbod van andere merkend die eerlijke producten aanbieden:

 

Nuttige links:

Zoek je naar fairtradeproducten? Probeer dan zeker de zoekmachine via deze link.
Meer informatie over fair trade in het algemeen vind je hier.

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen