Over de campagne

FairTradeGemeente't!

Ik meen het, jij meent het, wij menen het en ook zij meent het:

"Met de Fairtradeprijs die we voor ons katoen krijgen zou ik graag geiten houden. Als we dan eens grotere uitgaven hebben, bijvoorbeeld om ons medisch te laten verzorgen, dan zou ik er één kunnen verkopen."

"Dankzij eerlijke handel kan ik aan eigen projecten denken. Samen met mijn man werk ik op de katoenvelden. Hij heeft twee hectare katoen, waarvoor we sinds 2 jaar een Fairtradeprijs krijgen. Zoals alle vrouwen in ons dorp pluk ik elke dag twee uur lang kafferkoren of sorgo, dat als voeding dient voor ons gezin."

"Wij vrouwen van het dorp zouden heel graag met de Fairtradepremie die onze gemeenschap krijgt een molen kopen om de granen te malen. Ik hoop dat het dit jaar zal lukken."

Sirimaha Dansoko
Echtgenote van een katoenteler van de coöperatie Santan Kouto in Mali

Meer dan 200 Belgische gemeenten en alle Vlaamse provincies zetten alles op alles om producenten zoals Sirimaha het recht te geven op een eerlijke prijs, een waardig bestaan. Ze trekken naar scholen, winkels, provinciale instellingen en lokale landbouwers, en overtuigen hen van het belang van Fair Trade en lokale duurzame landbouw.

Meen jij het ook? Bekijk dan snel wat jij kan doen op deze website.

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen