Provincie Limburg

Limburg op weg naar titel FairTradeProvincie

Net zoals België een fairtradeland is en Vlaanderen een fairtradegewest, is Limburg een fairtradeprovincie. Het bruist er van de initiatieven om de omzet van fair trade te doen stijgen. De provincie Limburg zet hierbij in op aanvullende initiatieven die versterken. Limburg is ook een innoverende provincie. De dienst Noord-Zuid heeft een laboteam dat nieuwe initiatieven ontwikkelt om gaten in het Limburgse fairtradelandschap te vullen.

 

 

 

 

 

Enkele realisaties

In 2008 pakten we uit met de fairtradespeeddating. Verkopers van fair trade in de provincie Limburg en gemeentebesturen samenbrengen, daar ging het om. Ook de campagne fairtradegemeente kreeg er een platform om zich bekend te maken. We gaven de deelnemers de kans telkens 10 minuten kennis te maken. Sindsdien doen een aantal bedrijven, gemeentebesturen en de provincie Limburg zelf fairtradezaken met elkaar.

Limburg maakt in 2010 haar idee van fairtradeprovincie ook waar door lokale initiatieven te ondersteunen. De samenwerking van partners uit Heusden-Zolder, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Lummen, Hasselt en Beringen maakte het initiatief 'fair fashion for kids" tot een groot succes. De provincie verleende hieraan haar steun in de vorm van advies en een financiële bijdrage. Lees er alles over op fairtradegemeente.be

En begin 2011 ging het vernieuwde Servicepunt FairtradeLimburg van start.

In de zomer van 2011 zal de dienst Noord-Zuid op het Wereldplein uitpakken met de 'Fair trade aan de lopende band". Het hele zomerprogramma zal je er op zondagnamiddag kunnen kennismaken met fair trade: interactief, ontspannend, genietend en voor wie wil verdiepend. Met interactieve machines gaan we lawaai maken voor fair trade. Het orkest 'fair trade aan de lopende band" zal van het fairtradeterras een aangename plek maken.

En ook de Oxfam Wereldwinkel op het Wereldplein zal zijn deuren en terras openen.

28 augustus 2011 zal het Wereldfeest er met de vele vrijwilligers een stevige schep fair trade bovenop doen: 'Het Wereldfeest van de provincie Limburg, da's fair trade.'

Meer informatie, nieuwtjes, ... vind je op onze website

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen