Provincie Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen op weg naar de titel FairTradeProvincie

Fairtradekookworkshops

Tijdens de Week van de Fair Trade trakteerde de provincie drie Oost-Vlaamse gemeenten (die nog niet ingeschreven zijn in de campagne Fair Trade Gemeenten of die nog geen Fair Trade Gemeente zijn) via een winactie op een eerlijke kookworkshop. De drie gelukkige gemeenten waren Nevele, Wachtebeke en Lede!

Kookworkshop Nevele
In Nevele leerde de Braziliaanse Lyra van Eva vzw de leden van de lokale trekkergroep (LOWAZONE) en het gemeentepersoneel op donderdag 2 oktober hoe eerlijk en vegetarisch koken hand in hand gaan.

Mia Pynaert (schepen voor ontwikkelingssamenwerkin) en Pieter orbie (directeur Welzijn van de Provincie Oost-Vlaanderen) verwelkomden de genodigden in het EcoPuur kantoor De Pit. Omdat een verwelkoming steeds samengaat met een welkomstdrankje, vloog Lyra er meteen in en maakte ze een (h) eerlijke aperitief met fruitsap, kruiden en groene bladgroenten.

 

Daarna mochten ook de deelnemers zelf aan de slag gaan en maakten ze tajine met kokossaus, humus, een couscoussalade met pepermunt en dadels, quinoa met gedroogde mango, Braziliaanse noten en palmharten, noodles met tomaten-pindanotensaus en tofu en tot stot een 100% eerlijk dessert van gebakken banaan met fondantchocolade. Natuurlijk werden ze ondertussen ook overspoeld met weetjes en tips over fair trade. Na een avond vol kokerellen, smullen en gezelligheid ging iedereen met een gevulde maag en vol inspiratie terug naar huis.

Kookworkshop Wachtebeke
Op vrijdagmiddag 3 oktober trok de provincie samen met Anja van Oxfam Werelwinkel naar het Cultuurhuis in Wachtebeke. De leden van de trekkergroep en het gemeentepersoneel werden er verwelkomd door gedeputeerde Eddy Couckuyt en schepen voor ontwikkelingssamenwerking Rudy van Cronenburg.

Na het welkomstwoord begon de workshop met een uiteenzetting over de principes en voorwaarden van fair trade. Na de theorie was het tijd voor de praktijk! Ook hier was het de bedoeling dat de deelnemers zelf aan de slag gingen. Iedereen werd opgesplitst in groepjes en de deelnemers maakten onder begeleiding van Anja pina colada, cubacan, gegratineerde yukachips met een bonensalsa, tabouleh met munt en tomaat en thaise lenterolletjes met verse groentjes.

Nadat iedereen alles samen had klaargemaakt was het tijd om er ook van te smullen! En dat het lekker was, dat bewijzen de foto's! De (h)eerlijke recepten vinden jullie hier.

 

Kookworkshop Lede

In Lede werden de leden van de trekkergroep (Leego) en het gemeentepersoneel verwelkomd door burgemeester Roland Uyttendaele, schepen van ontwikkelingssamenwerking Geertrui Van De Velde en gedeputeerde Eddy Couckuyt.

De gemeente Lede bewees dit jaar dat ze goed op weg zijn om de titel binnen te halen en die prestatie werd dan ook beloond door schepen Geertrui Van De Velde. Daarbij werden Leego voorzitster Veerle Merckx en ondervoorzitter Alain Vijverman in de bloemetjes gezet voor hun geleverde inspanningen. Daarna was het tijd om in de potten te roeren!

Bij deze workshop bracht de provincie Renata van Qarfa mee die alle deelnemers begeleidde terwijl ze zelf aan de slag gingen. Net als in Wachtebeke bestond het menu uit gegratineerde yukachips met een bonensalsa, tabouleh met munt en tomaat en thaise lenterolletjes met verse groentjes. Alain had duidelijk kennis van cocktails en nam dan ook de pina colada en cubacan voor zijn rekening. Nadat alle gerechten klaar waren, was het moment aangebroken om alles te proeven. De gerechten vielen duidelijk in de smaak en er was dan ook een grote vraag naar de recepten.

Wil jij graag ook een een fair trade kookworkshop organiseren in jouw gemeente? Dan kun je contact opnemen met volgende personen:

Oxfam Wereldwinkels (Fair Trade@home)

Anja Coulier
Ververijstraat 17
9000 Gent
09/218 88 57
anja.coulier@oww.beWereldse hapjes

Tijdens deze workshops kan je proeven van een heleboel (h)eerlijke en zelfgemaakte hapjes en drankjes en krijg je meer informatie over het verhaal achter het product.Zo ontdek je op een leuke, actieve en lekkere manier de boeiende wereld van eerlijke handel.

EVA vzw

Maureen Vande Cappelle
Tel: 09 329 68 51
Mobiel: 0483 45 32 04
Email: maureen@evavzw.be

Vegetarische maaltijden zijn lekker, duurzaam en gezond, dat weten we al lang. Maar….
wanneer we ze combineren met eerlijke producten wordt het helemaal top! Tijdens deze workshop kan je proeven van vegetarische gerechten met een eerlijke toets. Je gaat naar huis met heel wat tips en tricks, interessante achtergrondinformatie over duurzaam consumeren en…een heleboel originele recepten.

Dubbel feest in Oudenaarde!

Op 7 september was het dubbel feest in Oudenaarde want dan mochten ze zichzelf officieel een Fair Trade Gemeente noemen EN zijn de helft van alle Vlaamse Gemeenten ook fair trade! Om dat te vieren en alle vrijwilligers in de bloemetjes te zetten organiseerde de lokale trekkergroep een groot feest van 14u tot 17u in het Liedts Park in Oudenaarde.

(bron: www.fairtradegemeenten.be)

Fair Trade@Work 2014

Voor alle personeelsleden was er op 8 mei Fairtrade@Work. Bij deze editie kregen alle personeelsleden een handige blocknote cadeau boordevol eerlijke en duurzame tips en een seizoenskalender voor lokale groeten en fruit. Daarnaast was er ook opnieuw een fairtradelunch in het provincierestaurant die ook deze keer enorm gesmaakt werd. Blijkbaar heeft het kookteam al een heuse reputatie opgebouwd want voor deze editie was er een enorm grote opkomst. Op naar de volgende fairtradelunch!

Geheime paasactie

In de nacht van 2 op 3 april kreeg de provincie onverwacht en ongezien hoog bezoek van niemand minder dan … de paashaas. Daarbij liet hij voor elk personeelslid een (h)eerlijk chocolaatje achter en gaf hij tips om vaker eerlijk en duurzaam boodschappen te doen. Dankjewel paashaasje!

Sinterklaas en Zwarte Piet

December is traditioneel de maand van de mandarijntjes, de raapjes, picknicken en … sinterklaaschocolade! Omdat Sinterklaas en Zwarte Piet houden van eerlijk snoepgoed, kwamen ze naar Gent en lieten ze daar alle Gentenaars proeven van een stukje eerlijke witte- , melk- of fondantchocolade. Zo wilden ze iedereen overtuigen om voor fairtradesinterklaaschocolade te kiezen. Weet jij al welke smaak je in je schoentje wilt hebben?

  

(Foto: Kenneth Vanmaele)

Week van de Fair Trade 2013: Model voor een dag

Tijdens de Week van de Fair Trade in 2013 organiseerde de provincie een eerlijke lunch en wijndegustatie en lanceerde ze een speciale en succesvolle affichecampagne. Voor deze affiches poseerden enkele dappere personeelsleden vrijwillig voor de lens. De verrassing was dan ook bijzonder groot bij veel van hun collega's toen ze plots overal hun gezichten zagen opduiken. Net omdat enkele personeelsleden dienden als model, viel deze campagne goed op en werd ze bijzonder positief onthaald bij het personeel. Dit is misschien een leuk idee voor jouw gemeente of bedrijf om de Fair Trade campagne te laten opvallen!

(Foto's:Kenneth Vanmaele)
 

Meer nieuws vind je via deze link

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen