Provincie Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is sinds 8 oktober 2014 FairTradeProvincie

De provincie Vlaams-Brabant haald op 8 oktober de felbegeerde titel FairTradeProvincie binnen. Tijdens de Week van de Fair Trade 2011 sprongen verschillende provinciale instellingen mee op de kar.

 

 

 

Enkele realisaties

Sinterklaas op bezoek bij Vlaams-Brabantse gemeenten

Sinterklaas en Zwarte Piet trokken deze dagen niet alleen langs de huizen om kinderen te plezieren, ze bezochten ook een aantal schepencolleges te Vlaams Brabant. Op hun eigen speelse manier zetten de Sint en Piet fair trade in de kijker bij de gemeenten en herinnerden ze de schepencolleges van Zemst, Gooik, Keerbergen, Kortenaken, Opwijk, Affligem, Tielt-Winge en Tervuren nog eens aan hun engagement en moedigden hen aan op weg naar de titel van FairTradeGemeente.
De gemeenten waren heel enthousiast over het sintbezoek. Hieronder een greep uit de reacties:
"Een succes, vond ik" (Liesbeth Vandebroucke, Noord-Zuid-ambtenaar Zemst)
"Ze vonden het een aangename verrassing op het schepencollege." (Nele Neukermans, trekkersgroep Gooik)
"De actie was héél leuk en bracht een positieve sfeer op het schepencollege. De Sint en Piet waren ook erg stipt en goed voorbereid. Ze hebben zich schitterend van hun taak gekweten." (Frie Dehertog, trekkersgroep Tervuren)

Deze sinterklaasactie kon ook rekenen op de belangstelling van de lokale pers. Nu maar hopen dat de gemeenten extra gemotiveerd zijn om het komend jaar werk te maken van de titel! De provincie Vlaams-Brabant heeft namelijk nog 12 titelgemeenten nodig voor de campagne FairTradeProvincie.

 

Meer informatie vind je op hun website

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen