Provincie Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is sinds 8 oktober 2014 FairTradeProvincie

De provincie Vlaams-Brabant haald op 8 oktober de felbegeerde titel FairTradeProvincie binnen. Tijdens de Week van de Fair Trade 2011 sprongen verschillende provinciale instellingen mee op de kar.

 

 

 

Enkele realisaties

Sinterklaas op bezoek bij Vlaams-Brabantse gemeenten

Sinterklaas en Zwarte Piet trokken deze dagen niet alleen langs de huizen om kinderen te plezieren, ze bezochten ook een aantal schepencolleges te Vlaams Brabant. Op hun eigen speelse manier zetten de Sint en Piet fair trade in de kijker bij de gemeenten en herinnerden ze de schepencolleges van Zemst, Gooik, Keerbergen, Kortenaken, Opwijk, Affligem, Tielt-Winge en Tervuren nog eens aan hun engagement en moedigden hen aan op weg naar de titel van FairTradeGemeente.
De gemeenten waren heel enthousiast over het sintbezoek. Hieronder een greep uit de reacties:
"Een succes, vond ik" (Liesbeth Vandebroucke, Noord-Zuid-ambtenaar Zemst)
"Ze vonden het een aangename verrassing op het schepencollege." (Nele Neukermans, trekkersgroep Gooik)
"De actie was héél leuk en bracht een positieve sfeer op het schepencollege. De Sint en Piet waren ook erg stipt en goed voorbereid. Ze hebben zich schitterend van hun taak gekweten." (Frie Dehertog, trekkersgroep Tervuren)

Deze sinterklaasactie kon ook rekenen op de belangstelling van de lokale pers. Nu maar hopen dat de gemeenten extra gemotiveerd zijn om het komend jaar werk te maken van de titel! De provincie Vlaams-Brabant heeft namelijk nog 12 titelgemeenten nodig voor de campagne FairTradeProvincie.

 

Meer informatie vind je op hun website

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Lagere school College Essen
Dirk Roels
Razvan en Marjan
Karolien en Jordi - De Toonbank
Trotse FairTradeSchool
Lagere school College Essen- 3de FairTradeAmbassadeur
Dirk Roels van Café Cultuur zet Fair Trade wijnen en fruitsap op de kaart.
Dirk Roels- uitbater van cafécultuur
Funky Jungle
Razvan en Marjan - Restauranthouder
juwelen en t-shirts, homemade én fairtrade
Karolien en Jordi - De Toonbank- Winkelier