Provincie West-Vlaanderen

FairTradeProvincie West-Vlaanderen

Op dinsdag 8 oktober 2013 mocht de Provincie de titel van ‘Fair Trade Provincie’ in ontvangst nemen. De titel staat symbool voor de aandacht voor eerlijke handel in de wereld en duurzame landbouw in eigen provincie.Tijdens een sfeervolle titelviering werd het belang van eerlijke handel in Noord én Zuid onderstreept door gedeputeerde voor Jean de Bethune, hoeveproducent Marleen Lottegier van ’t Lindebos en Lynn Geerinck, coördinator van FairTradeGemeente.

Bekijk hier de foto's van de titeluitreiking.

Eregast, Chief Adam Tampuri, voorzitter van Fair Trade Africa, genoot van het direct contact met talrijke organisaties, besturen en consumenten.  Met persoonlijke verhalen maakte hij duidelijk dat het kopen van fair trade-producten wel degelijk het verschil uitmaakt voor producenten in Afrika. Lynn Geerinck reikte de titel officieel uit en overhandigde een unieke cartoon van Nesten aan gedeputeerde voor Noord-Zuidbeleid Jean de Bethune.

Enkele acties uitgelicht

Duurzame feestdagen

De FairTrade-werkgroep heeft, om jou te helpen er dit jaar een duurzame eindejaarsperiode van te maken, een brochure gemaakt met verrassende suggesties voor duurzame feestdagen. Deel je kennis met familie, vrienden en collega's door hun deze brochure te bezorgen.

De FairTrade-werkgroep wenst je een duurzame en vooral prettige kerst!

Brochure Duurzame feestdagen (10Mb)

 

 

 

De hele historiek, fijne initiatieven en alle nieuwtjes vind je terug viadeze link

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen