Voor de titel: 6 criteria

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet jouw gemeente voldoen aan deze 6 criteria:

Criterium 1: Lokaal bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's.
Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe.

Criterium 2: Winkels & horeca

Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Criterium 3: Scholen, bedrijven & organisaties

Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.

Criteirum 4: Media

De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

Criterium 5: Trekkersgroep

Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.

Criterium 6: Lokale duurzame voeding
Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.
Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project. In het tweedgeval wel met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

Meer info:

De Faire Gids

Algemene presentatie FairTradeGemeente

Toon je engagement en wordt ook FairTradeFan!

oxfam-wereldwinkel Bree
Gemeentelijke Raad voor Internationale Solidariteit (GRIS)
Dienstencentrum 't Vijverhof
Tony Van Bavel / Peter Gusta / Myriam Sips / Karel Meyer
Als ambasadeurs voor eerlijke handel steunen wij natuurlijk het streven naar een fairtradegemeente Bree
oxfam-wereldwinkel Bree- oxfam-wereldwinkel Bree
De Gris ondersteunt het streven van Bree om fairtrade gemeente te worden ten volle!
Gemeentelijke Raad voor Internationale Solidariteit (GRIS)- trekkersgroep Bree
Ook in de cafetaria van het Dienstencentrum 't Vijverhof (OCMW Tielt) draagt men eerlijke handel een warm hart toe. Er is een aanbod van fairtradeproducten: wijnen, sappen, chocolade, suiker en koffiepads.
Dienstencentrum 't Vijverhof- Dienstencentrum 't Vijverhof
Straattheater, een eerlijk pintje, eerlijke kleren en een klok van een stem voor fair trade.
Tony Van Bavel / Peter Gusta / Myriam Sips / Karel Meyer-