Voor de titel: 6 criteria

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet jouw gemeente voldoen aan deze 6 criteria:

Criterium 1: Lokaal bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's.
Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe.

Criterium 2: Winkels & horeca

Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Criterium 3: Scholen, bedrijven & organisaties

Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.

Criteirum 4: Media

De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

Criterium 5: Trekkersgroep

Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.

Criterium 6: Lokale duurzame voeding
Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.
Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project. In het tweedgeval wel met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

Meer info:

De Faire Gids

Algemene presentatie FairTradeGemeente

Toon je engagement en wordt ook FairTradeFan!

Carrefour
Christine
Jef Vets
Reinhilde Van den Broeck
“Ik geloof heel hard in Fairtradeproducten. Het is een sterk assortiment dat een meerwaarde biedt aan mijn zaak“
Carrefour- Zaakvoerder
Waar mogelijk kies ik voor eerlijke of lokale producten
Christine- Zaakvoerder Kruidenier Pekes en Erwtjes
Door Fair Trade wijn te schenken tijdens grote evenementen in de gemeente bereiken we ineens een grote groep mensen.
Jef Vets- Zaakvoerder Drankenhal Vets
Onze wijn van de Wereldwinkel is niet alleen eerlijk, maar ook lekker hé!!
Reinhilde Van den Broeck- Vrijwilliger in Oxfam Wereldwinkel en lid van de Fair Trade trekkersgroep