Voor de titel: 6 criteria

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet jouw gemeente voldoen aan deze 6 criteria:

Criterium 1: Lokaal bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's.
Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe.

Criterium 2: Winkels & horeca

Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Criterium 3: Scholen, bedrijven & organisaties

Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.

Criteirum 4: Media

De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

Criterium 5: Trekkersgroep

Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.

Criterium 6: Lokale duurzame voeding
Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.
Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project. In het tweedgeval wel met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

Meer info:

De Faire Gids

Algemene presentatie FairTradeGemeente

Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Ludo de Ceulaer
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen
Ontwikkelingssamenwerking en fairtrade zijn de, of toch één van de, rode draad in mijn leven. Je komt mij dan ook vast tegen in de wereldwinkel van Olen, tijdens de Noord-Zuidraad van Olen of bij Broederlijk Delen.
Ludo de Ceulaer- vrijwilliger wereldwinkel Olen