Vormingsaanbod voor FairTradeTrekkers

Ben je op zoek naar een goede vorming over eerlijke handel, faire koffie, Belgisch handelsbeleid of een goede vrijwilligerswerking? Neem hieronder dan zeker een kijkje naar het aanbod van vormingen bij FairTradeGemeente. 

 

Het aanbod van Oxfam-Wereldwinkels

Oxfam-Wereldwinkels heeft een interessant aanbod van vormingen voor zijn vrijwilligers. Enkele van deze vormingen zijn bijzonder nuttig voor FairTradeTrekkers. Interesse in een Oxfam vorming? Stuur een mailtje naar Yves.Boussen@oww.be Hieronder vind je een lijst met het aanbod van Oxfam-Wereldwinkels naar FairTradetrekkers:

Vorming: Storytelling

“Great stories happen to those who can tell them”, zei Ira Glass. Laat je onderdompelen in de mysteries van de vertelkracht. Ontdek van welk hout jij pijlen maakt, zodat men aan je lippen hangt. Spelenderwijs gaan we aan de slag. Een sterk aan te raden vorming voor iedereen die meer te weten wil komen over hoe je een publiek kunt vangen en vasthouden met je verhaal en overtuiging. 
 
-Je leert hoe je voldoende aandacht kan hebben voor de luisteraar en zo een verhaal aanpassen naargelang wie voor je staat. 
-Je krijgt inzicht in je individuele sterktes en werkpunten als het aankomt op presentatie, stemgeluid, verhaalvorm.
-Je komt te weten hoe jouw manier van vertellen overkomt en hoe die te verbeteren. 
-Je leert verhalen opbouwen vanuit verschillende invalshoeken, zoals detail, gevoel & actie. 
-Je leert loslaten, bijvoorbeeld bij mensen die jouw verhaal niet geloven of niet willen volgen.
-Je voelt je terug aan één touw trekken met je collega’s, die hetzelfde verhaal brengen, met ieders eigenheid.
-Je leert het belang kennen van non verbale signalen, de signalen die je lichaam vertelt, en hoe je ze kan inzetten om je verhaal te ondersteunen.
-Je leert te jongleren met de woorden die je kent van het verhaal dat je brengt.
-Je staat niet meer versteld van verrassende vragen en/of antwoorden. 
-Je leert vertellen vanuit je zintuigen en gebruikt metaforen en simili.
 
Praktisch:
Waar & wanneer: 14/01/2017, 10u-16u30, Martelarenlaan11A, Jeugdherberg De Blauwput, Leuven  
Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht en kan via educatie@oww.be (vermeld je naam, FTG-groep en eventueel het aantal medecursisten dat je meeneemt).
 

Zelf vorming geven

Geef je zelf vorming en worstel je wel eens met inhouden of presentaties? Leer dan nu de juiste houdgrepen gedurende een hele vormingsdag.

Wat komt er aan bod: We nemen de voorbereiding van een vorming onder de loep en staan stil bij de verschillende stappen van het didactisch proces. Heb je ondanks een goede voorbereiding toch nog knikkende knieën? Je krijgt tips tegen plankenkoorts. Deze vorming over vorming is doorspekt met veel oefeningen en biedt op een actieve manier een kijk op de basistechnieken om vorming te begeleiden.

Na deze vorming:

1) ken je de opbouw van een goede vorming.

2) begrijp je de belangrijkste didactische principes bij een vorming.

3) weet je hoe de vorming aan te passen aan je doelgroep.

4)kun je reflecteren op de manier waarop je zelf vorming geeft.

Omgaan met weerstand

Krijg jij grijs haar van deelnemers die voortdurend aan het babbelen zijn en jouw vorming storen? Of erger jij je blauw als één van de deelnemers het allemaal beter lijkt te weten? In deze vorming stellen we ons de vraag waarom deelnemers dit gedrag stellen en hoe jij op een positieve manier kan reageren.

Na deze vorming:

a) je hebt inzicht in waarom deelnemers 'storend gedrag' stellen tijdens een vorming.

B) je kunt op een positieve manier reageren op dit gedrag.

Deze vorming gaat door op 3 december in Gent. Inschrijven is gratis, en verplicht. Mail naar lise.bergmans@oww.be

Vormingstweedaagse: Deep democracy

De Lewis Method geeft een nieuwe kijk op besluitvorming en is tevens een krachtig instrument voor conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Deep Democracy is een praktische methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten. Tijdens de tweedaagse Level 1 training leer je de grondbeginselen en een aantal facilitatievaardigheden om de methode van Deep Democracy toe te passen. Gedurende de dagen word je je bewuster van de impact van je eigen mate van neutraliteit op een groep en van de rollen die je in een groep inneemt. Gedurende deze training op maat van Oxfam-Wereldwinkels gaan we specifiek in op toepassingen binnen de context van onze beweging.  Deze vorming gaat door op 2 en 3 december 2016 in Gent. Inschrijven is verplicht. Mail naar educatie@oww.be 

Fair Trade(at)Home

Een Fair Trade(at)Home is een gezellige proeverij waarbij de deelnemers kennis maken met eerlijke handel, Oxfam-Wereldwinkels en hun assortiment. De achtergrondinformatie over de partners en de herkomst van de producten geeft een extra dimensie aan de avond. Verenigingen, klanten, sympathisanten,… genieten van een gezellig samenzijn en proeven van eerlijke handel, letterlijk!

Het hoeft – in tegenstelling tot de benaming - niet noodzakelijk bij iemand thuis plaats te vinden. Een gezellig lokaaltje, indien mogelijk dicht bij de wereldwinkel, kan uiteraard ook. Huiselijkheid biedt een sfeer die Fair Trade(at)Home tot een geslaagde avond maakt.

Een Fair Trade(at)Home bestaat uit een inhoudelijk luik en een proevertjesmoment. De doorsnee Fair Trade(at)Home doorloopt de volgende stappen: - een verwelkoming met een hapje en drankje - uitleg over Oxfam-Wereldwinkels / Oxfam Fair Trade en eerlijke handel - de eigenlijke proeverij waarbij je verschillende hapjes/drankjes laat proeven en per hapje informatie meegeeft over het product en de partner. Ook technische informatie over hoe te proeven, kan aan bod komen. - Daarna kunnen de deelnemers vragen stellen. - Eventueel is er de mogelijkheid iets te kopen of bestellen. 

 Je kan je laten verleiden voor een chocoladeproeverij, een spannende 'reis rond de wereld', wijndegustatie, theedegustatie, koffiedegustatie of er stevig invliegen met eerlijke sappen en cocktails.

Voor meer informatie of reservatie van een Fairtrade(at)home, neem je contact op met je lokale Wereldwinkel of met Lise Bergmans (zie haar mail hieronder).

Heb jij interesse of wil je met de trekkersgroep meedoen aan een van deze vormingen? Stuur dan een mailtje naar Lise Bergmans van Oxfam-Wereldwinkels.

lise.bergmans@oww.be

Ps. Hou zeker ook de nieuwsbrief van Oxfam-Wereldwinkels in de gaten. Klik hier voor de link. Daarin worden de data van de vormingen aangekondigd en vind je uitnodigingen voor andere interessante events. 

 

Het aanbod van Vredeseilanden

Vredeseilanden specialiseert zich in een aanbod over duurzaam geproduceerde voeding gericht naar lagere en middelbare scholen.Ben je leerkracht of onderwijzer(es)? En vind je dat iedereen recht heeft op “Gezond voedsel geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren van kunnen leven.” Neem dan deze scholenbrochure door en ontdek hoe Vredeseilanden werkt rond duurzame landbouw in Vietnam en de rest van de wereld en hoe jij je leerlingen hiervoor warm kan maken. Klik hier voor de brochure. En hier vind je de website van Vredeseilanden zelf met alle info en contactgegevens om mee aan de slag te gaan.

 

 

Het aanbod van Fairtrade Belgium

Fairtrade Academy

Onze partner, Fairtrade Belgium organiseert de Fairtrade Academy, een halve dag waarop je wordt ondergedompeld in eerlijke handel. De Fairtrade Academy is gratis voor elk bedrijf, elke instelling, elke gemeente of elke persoon die geïnteresseerd is in fair trade, en in het Fairtrade keurmerk in het bijzonder. Klik hier voor praktiscche informatie en om je in te schrijven.

Fairtrade(at)School

Ben jij leerkracht in het lager onderwijs en wens je Fairtrade aan bod te brengen in jouw lessen? Willen jouw leerlingen weten waar appelsienen of bananen vandaan komen? Dan is het project Fairtrade @ School iets voor jou!

Acht leuke Fairo’s spelen de hoofdrol in dit eerlijke verhaal: Hanna Banana, Staf Sap, Rosie Rose, Koen Katoen, Koffie Lowie, Lady Thee, Seppe Zoet en Choco Chico vertellen je meer over waar ze vandaan komen en wat het Fairtrade label op hun snoet betekent. Willen jij en jouw leerlingen hen beter leren kennen?

Het project zicht zich tot de hogere graden lager onderwijs, maar is desgewenst aanpasbaar naar andere graden. Ook kleuters en lagere middelbare graden kunnen participeren, mits de leerkracht de materialen aanpast.

Klik hier voor meer informatie en de downloadlink.

 

Het aanbod van 11.11.11

De koepel van de noord-zuidbeweging heeft een resem aan workshops en lezingen om lokale groepen te versterken. Hieronder vind je enkele die bijzonder interessant zijn voor FairTradeTrekkers.

 

De FairTradeGemeente Startvergadering

Tijdens deze presentatie krijg je een volledig beeld van de FairTradeGemeente campagne. De historiek, de succesverhalen, de zes criteria, de vijf sterren, de partners. En je krijgt de ideale aanzet om zelf met de campagne aan de slag te gaan. 

Deze startvergadering dient om de campagne bekend te maken bij een brede groep mensen en om samen al een eerste keer te brainstormen rond de aanpak van de campagne. Op de website vind je een powerpoint die hiervoor kan dienen, maar je kan steeds de GROS ondersteuners van 11.11.11 inschakelen om een startvergadering in goede banen te leiden.

Contacteer Lothar Boeykens, de coördinator van de FairTradeGemeente-campagne, hij zorgt dat de startvergadering tot bij jou komt. 

 

11. Lezing Handel en Ontwikkeling

Draagt handel bij tot ontwikkeling? Hoe zit het handelsbeleid van de EU in elkaar en welke rol spelen Vlaanderen en België daarin?

Spreker: Marc Maes, Beleidsmedewerker Handel
Presentatie: tot 60 min
Uitwisseling: tot 60 min  

Neem voor deze lezing contact op met het GROSteam: gros@11.be

 

11. Workshop: Beeldvormingming en Communicatie

Hoe maken we ons project bekend en hoe bouw je een band op met je publiek? Een publiek overtuigen van jouw project. Dat moet kort, krachtig en enthousiasmerend zijn. Maar hoe kies je de juiste woorden en beelden op je website in je flyer of tijdens een presentatie? Hoe breng je het Zuiden en de mensen met wie je samenwerkt positief en respectvol in beeld? We gaan na hoe woorden en beelden werken, welke ‘frames’ er bestaan en hoe je die met simpele ingrepen kan overstijgen. Waar hou je best rekening mee in folders en nieuwsbrieven, op je website en sociale media of bij persoonlijk contacten? En welke troeven heb je om een netwerk rond je project op te bouwen? Breng ook je eigen folder mee, want we sleutelen samen aan jouw concrete ‘verhaal’. ›Begeleiding: 4de Pijlersteunpunt ›Voor wie: 4de pijlers, GROS-leden, ngo-vrijwilligers, studenten en iedereen die bezig is met communicatie vanuit een kleine vereniging. ›1 dagdeel

 

Fair Share Platform

Het Fair Share Project ontwikkelde met steun van Europa een volledig gratis online aanbod van cursussen, een fair trade netwerk, workshops en meer. Speciaal ontworpen voor FairTradeTrekkers, handelaars, leraren, ambtenaren en schepenen. Enig addertje, het platform is vandaag vooral in het Engels beschikbaar.

Een aanrader, je surft naar hun FairShareTraining website, logt in en je hebt meteen toegang tot heel het aanbod van cursussen, filmpjes, teksten, beelden, forum enz.  klik hier voor de link of plak hem rechtstreeks in je browser: https://fairsharetraining.eu/frontpage.

 

We hopen dat je dankzij de workshops, cursussen en trainingen sterk in je schoenen staat om met eerlijke handel aan de slag te gaan.  
 

 

 

Wil jij ook fan worden?

Help de wereldhandel eerlijker te maken, kies ook voor fair trade!

Een FairTradeFan weet waar eerlijke handel voor staat en koopt minstens vier fairtradeproducten per jaar.

Eerlijke handel (ook fair trade genaamd) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Zijn voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan producenten wordt betaald waardoor ze een aannemelijk inkomen hebben en toegang tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...) - kortom, een beter leven en betere werkomstandigheden, vooral in de ontwikkelingslanden. Bovendien past eerlijke handel alsmaar strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten

Uit de laatste studie van het Trade For Development Center blijkt dat 42% van de Vlamingen weet wat eerlijke handel inhoud en dat 43% van de Vlamingen minstens 4 maal per jaar een fair trade product aankoopt.

Hoor jij bij deze grote en groeiende groep? Schrijf je dan snel in als FairTradeFan!
 

Ambassadeurs

Saffraanboerderij
Chantal Nuyts
Roos Van bruggen
Elke Tweepenninckx
Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Saffraanboerderij- Een saffraankwekerij, waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.
Als vrouw van een boer en uitbater van een lokale ijsjeszaak vind ik lokale producten zeer belangrijk. k verkoop naast mijn ijsjes ook andere lokale producten. Ook fairtrade draag ik een warm hart toe.
Chantal Nuyts- 't Heuninghof Olen
Ontwikkelingssamenwerking en heel het mondiale thema inspireren me. Je zal mij dus geregeld zien in de wereldwinkel of bij het voedselteam. Ook ben ik actief voor een eigen vierde pijler, project in India, en voor Vredeseilanden.
Roos Van bruggen- Olense vierde pijler
lokale duurzaame en ook fairtrade, producten begeesteren me. Ik ben daarom ook trekker van het voedselteam Olen en engageer me bij verschilleden projecten al dan niet in samenwerking met het lokaal bestuur Olen zoals de samentuin.
Elke Tweepenninckx- trekker Voedselteam Olen