Heb jij al zo’n oranje bordje met ‘FairTradeGemeente’ zien hangen als je een gemeente binnenrijdt? Nee? Kijk dan nog eens goed, want 193 gemeenten (en 3 provincies) in Vlaanderen dragen de titel van FairTradeGemeente. Deze gemeenten engageren zich om eerlijke handel te ondersteunen, handel met oog voor mens en planeet. De campagne wordt getrokken door 4 organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam België en 11.11.11, met de steun van Ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering.

FairTradeGemeente zet sinds 2004 eerlijke handel op de kaart in de Vlaamse gemeenten. De campagne draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement van de gemeente draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

WAT DOEN DE FAIRTRADEGEMEENTEN?

Gemeenten die zich inzetten voor eerlijke handel én voldoen aan 6 criteria, ontvangen de titel van ‘FairTradeGemeente’. Deze titel toont aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken. Zo versterken we tegelijk de vraag naar en het aanbod van eerlijke, lokale en duurzame producten. De drijvende kracht achter elke FairTradeGemeente is het lokale bestuur samen met een trekkersgroep van vrijwilligers. Zij bouwen samen een netwerk uit van geëngageerde eerlijke scholen, winkels, horecazaken, sportclubs, jeugdbewegingen, enzovoort.

Vanaf 2023 maken de FairTradeGemeenten de omslag naar Faire Gemeenten en gaan nog meer inzetten op lokaal, ecologisch en fair denken én doen.

Ontdek hieronder de 6 criteria om de titel van FairTradeGemeente te behalen/behouden. In onze inspiratiegids vind je tal van voorbeelden uit de verschillende Vlaamse gemeenten.

Criterium 1: Een geëngageerd gemeentebestuur

Ontdek hier alles over criterium 1
Enkele voorbeelden: het gemeentebestuur drinkt eerlijke koffie – Het gemeentepersoneel zoals bijvoorbeeld de groendienst draagt uniformen gemaakt uit fairtradekatoen – De gemeente sensibiliseert haar inwoners over het belang van eerlijke en duurzame handel – …

Criterium 2: Deelnemende winkels en horecazaken

Ontdek hier alles over criterium 2
Enkele voorbeelden: Bij het lokale café ‘Chez René’ in de gemeente kan je fairtradewijn en koffie drinken – De lokale winkels hechten belang aan eerlijke producten en nemen deze op in hun aanbod – Tijdens de Week van de Fair Trade zet een lokale brasserie fairtradeproducten op het menu – …

Criterium 3: Deelnemende scholen, bedrijven en organisatie

Ontdek hier alles over criterium 3
Enkele voorbeelden: Het 2de leerjaar van de lagere school doet mee aan een actie rond eerlijke chocolade, bijvoorbeeld de Bite to Fight scholenactie van Oxfam – De truitjes van de lokale sportclub zijn gemaakt in goede werkomstandigheden voor de kledingarbeiders en katoenboeren – In onze jeugdbewegingen dragen we fairtradesweaters – In ons bedrijf drinken we allemaal eerlijke koffie, én doen we mee aan het programma Fairtrade@Work – Onze vereniging zet eerlijke handel in de kijker tijdens een leuk event – …

Criterium 4: Media-aandacht en sensibilisering

Ontdek hier alles over criterium 4
Enkele voorbeelden: de gemeente zet haar engagment voor eerlijk handel geregeld in het gemeenteblad – Lokale pers wordt gecontacteerd bij een actie over fair trade – Tijdens de Week van de Fair Trade wordt eerlijke handel in de kijker gezet op de website en sociale media van de gemeente – …

Criterium 5: Trekkersgroep

Ontdek hier alles over criterium 5
FairTradeGemeente wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers,. Zij zetten mee hun schouders onder de campagne en zetten eerlijke handel op de kaart. Om het in de woorden van Loesje te zeggen: “Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker”.

Criterium 6: Lokale en duurzame voeding

Ontdek hier alles over criterium 6
Enkele voorbeelden: Zet op de markt zowel fairtrade- als lokale producten in de kijker – Organiseer een fietstocht langs fairtrade- en lokale/duurzame handelaars – Trakteer inwoners op een duurzame match: een lokale lekkernij met een fairtradekoffie – …

EEN STREEPJE GESCHIEDENIS

Fair Trade is een wereldwijde beweging die streeft naar rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en duurzame ontwikkeling. In april 2001 besloot een groep vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk om hun gemeente ‘Garstang’ uit te roepen als allereerste Fairtrade Town. En zo geschiedde. Overal poppen intussen gemeenten op die zich inzetten voor eerlijke handel. In 2004 sprongen we mee op de kar en lanceerden de campagne FairTradeGemeente in Vlaanderen. Drie organisaties: Max Havelaar (nu Fairtrade Belgium), Oxfam-Wereldwinkels (nu Oxfam België) en Vredeseilanden (nu Rikolto) besloten de campagne op te richten, en later voegde ook 11.11.11 zich erbij. Tot op vandaag trekken deze 4 organisaties aan de kar. En met succes, in 2023 tellen we 193 FairTradeGemeenten en 3 FairTradeProvincies. Wereldwijd zijn er al zo’n 2.200 Fairtrade Towns.