2. HOE MAAK JE VAN DE FAIRE RONDE EEN GEZINSVRIENDELIJK EN GEDRAGEN EVENT?

Jouw gemeente is pas echt een Faire Gemeente met een A-score als niet alleen het lokale beleid maar ook de lokale winkels, horeca, bedrijven en organisaties achter het Faire Gemeente-verhaal staan. Hoe je hen informeert, sensibiliseert én activeert om voluit voor lokaal, ecologisch en fair handelen, produceren en consumeren te gaan kan je o.a. nalezen in onze Inspiratiegids.

En hoe kan je hen voor hun engagementen belonen én tegelijkertijd de inwoners van hun engagement op de hoogte brengen? Heel simpel: door De Faire Ronde te organiseren, een wandel- of fietstocht langs Lokale, Ecologische en Faire locaties, waar proevertjes klaar staan, je uitgedaagd wordt door een quizvraag, je een rondleiding krijgt of een woordje uitleg…

In totaal gingen verspreid over 2 edities al meer dan 75 pionierende Faire Gemeenten de uitdaging aan en organiseerden op de tweede zaterdag van mei, tijdens World Fair Trade Day, hun Faire Ronde. Doet jouw Faire Gemeente op zaterdag 10 mei 2025 ook mee? Kom dan inspiratie en tips opdoen bij diegenen die je voorgingen.

  • Isabelle Dahbi en Lieve Wouters, respectievelijk stagiaire en mondiaal medewerker van Faire Gemeente Genk, gingen enthousiast aan de slag om De Faire Ronde te organiseren. Ze werkten samen met tal van organisaties en maakte er een echte happening van. Benieuwd wat ze eruit geleerd hebben?
  • Xxx, Mol en buurgemeente Balen sloegen de handen in elkaar om samen een grensoverschrijdende Ronde in elkaar te boksen.
  • Bianca De Wolf, coördinator van Faire Gemeente Vlaanderen, verklapt de ingrediënten van een geslaagde Faire Ronde gebaseerd op de evaluaties van de 2 vorige edities.

Voor wie? Iedereen die mee zijn schouders wil zetten onder De Faire Ronde:
vrijwilligers, ambtenaren, locaties met LEF*…