Labels en merken

Je komt ze als consument meer en meer tegen op producten: labels. Een label wordt gemaakt om de consument te tonen dat er een aantal garanties verbonden zijn aan het product dat je koopt. Er bestaan tal van labels die inzetten op verschillende aspecten die verbonden zijn aan sociale en/of ecologische duurzaamheid. Maar opgelet: niet alle labels zijn evenwaardig!

Wil je meer weten over labels, of labels met elkaar vergelijken? Neem dan een kijkje op www.labelinfo.be.

LABELS VOOR EERLIJKE HANDEL

Er bestaan verschillende labels die aantonen dat een product of ingrediënt afkomstig is uit eerlijke handel. Deze bieden een alternatief economisch model dat inzet op respect voor mensen(rechten) en milieu. De wereldwijde fairtradebeweging streeft naar eerlijke handel met het oog op rechtvaardigheid, eerlijkheid en duurzaamheid voor mens en planeet.

EEN LANDSCHAP VOL LABELS: WELKE LABELS AANVAARDT FAIRTRADEGEMEENTE?

Fairtradelabels bestaan in alle maten en soorten, dat kan verwarrend zijn voor de consument. FairTradeGemeente aanvaardt niet zomaar elk fairtradelabel. We baseren ons op labels die rekening houden met de 10 fairtradebeginselen uit het ‘Internationaal Fair Trade Charter’. Dit charter werd opgesteld door World Fair Trade Organisation, Fairtrade International en FTAO (Fair Trade Advocacy Office). In het bijzonder wordt er aandacht besteed aan een eerlijke verloning en aan de steun voor sterke onafhankelijke boerengemeenschappen.

International Fair Trade Charter

International Fair Trade Charter:

  1. Kansen voor economisch gemarginaliseerde producenten
  2. Transparantie en verantwoording
  3. Eerlijke handelspraktijken
  4. Eerlijke betaling
  5. Geen kinderarbeid, geen dwangarbeid
  6. Geen discriminatie, gendergelijkheid, vrijheid van vereniging
  7. Goede arbeidsomstandigheden
  8. Capaciteitsopbouw
  9. Promoten van eerlijke handel
  10. Respect voor het milieu

Onderstaande onafhankelijke keurmerken bieden een garantie aan de consument dat ze aan alle bovenstaande internationale fairtradecriteria voldoen. Wanneer je één van deze labels op de verpakking ziet, ben je als consument zeker dat deze producten aan alle standaarden van eerlijke handel voldoen. Dit wordt gecontroleerd van bij de producent tot in het winkelrek. Deze fairtradelabels streven naar hoge criteria van eerlijke handel en zijn onafhankelijk.

Daarnaast bestaan er nog andere labels. Deze worden niet opgenomen door FairTradeGemeente, aangezien zij niet aan alle bovenstaande criteria voldoen:

  1. Onafhankelijke labels zoals UTZ en Rainforest Alliance (garanderen bv. geen minimumprijs voor de boer bij marktschommelingen + voldoen niet aan de criteria van empowerment waarbij producenten evenwaardige inspraak hebben).
  2. Labels die opgericht zijn vanuit de industrie. Denk maar aan Kolibri van Colruyt, Cocoa Horizons van Callebaut, Cocoa Life van Mondelez, AAA van Nespresso,… Deze labels worden meestal niet gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij.

Er bestaan ook producten die wel voldoen aan de 10 criteria, maar geen label dragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de ‘Bean-to-bar’ chocolade. Kom je met zo’n product in aanraking in jouw gemeente? Geef ons dan zeker een seintje.

Waar vind je deze gelabelde fairtradeproducten?

Fairtradeproducten vind je steeds gemakkelijker. Er zijn meer dan 1600 fairtradeproducten op de Belgische markt: koffie, thee, chocolade, rijst, juwelen, cosmetica, fruitsap, vers fruit, wijn, katoen, bloemen, koekjes en snoep, bier, suiker, honing, kruiden en specerijen, yoghurt, ijs,… Deze producten vind je o.a. bij Oxfam Fair Trade (in de Oxfam Wereldwinkels), maar ook bij kleine en grote retailers (zoals Colruyt, Lidl, Carrefour, Aldi, Albert Heijn,…).

Via deze link van Fairtrade Belgium vind je enkele productcategorieën en verdelers. Indien je een handelaar in jouw FairTradeGemeente aanspreekt om ook fairtradeproducten aan te bieden, dan is dit een handige leidraad! Een handelaar hoeft trouwens niet per se te veranderen van leverancier om fairtradeproducten aan te bieden, steeds meer leveranciers bieden ondertussen ook fairtradeproducten aan.

Interessante labellectuur

Heb je zelf een label gezien en weet je niet wat dit inhoudt? Stel je je er vragen bij? Contacteer ons zeker via info@fairtradegemeenten.be. Wij zoeken het graag het uit.

Wil je meer weten over labels, of labels met elkaar vergelijken? Neem dan een kijkje op www.labelinfo.be.