Trefdag FairTradeGemeente 2022

Op vrijdag 7 oktober 2022 nodigden we alle lokale medewerkers én geïnteresseerde inwoners van de 200 Vlaamse FairTradeGemeenten uit in Gent voor de eerste Trefdag!

De nieuwe jaarlijkse Trefdag FaireGemeenten brengt iedereen samen die betrokken is bij de campagne om te ontdekken, inspireren, netwerken en vooruit te blikken.

Je krijgt er verse ideeën, nieuwe inzichten en concrete voorbeelden aangereikt om de lokale campagne te verjongen, verruimen, vernieuwen of te verbinden met andere duurzaamheidsthema’s in jouw faire gemeente of stad. En er is veel tijd en ruimte om met elkaar te netwerken!

Jonge en oudere geëngageerde burgers, vrijwilligers, leden van het schepencollege, ambtenaren: iedereen vindt hier zijn gading.

PROGRAMMA TREFDAG 2022

09.30u: Onthaal

Met een bakje (h)eerlijke koffie of thee.

10.00u: De verkennende blik

Drie organiserende partners openden de dag en verwelkomden de deelnemers:

  • Bianca De Wolf, coördinator FaireGemeente leidde hen door het programma.
  • Evi Coremans, medewerker van Enabel, gaf toelichting bij de Barometer 2022 die de verantwoorde consumptie van Belgen in kaart brengt. Klik hier voor de presentatie van de dag.
  • Leentje Grillaert, député van de Provincie Oost-Vlaanderen hield een pleidooi voor een duurzame en eerlijke toekomst.

10.30u: De kritische blik  

Foto: Lieve Blancquaert

Nic Balthazar, filmmaker en klimaatactivist, bracht een kritisch en uitdagend inzicht over de link tussen het klimaat, ons consumptiegedrag en sociale rechtvaardigheid.

 ‘Fair trade for a fair climate. En omgekeerd. Er komt wat werk bij kijken. Maar het is gewoon zaak om er eens stevig aan te beginnen. En dan door te gaan. De uitdaging is even dringend en gigantisch, als opwindend en mooi.’

11.30u: De blik van het beleid

Schepenen bevoegd voor de campagne FairTradeGemeente in hun gemeente of stad, Hafsa El-Bazioui uit Gent, Trees Van Hove uit Deinze en Annemie De Gussem uit Nazareth, gingen in gesprek met elkaar en John Vandaele, journalist bij MO*, over hoe ze hun collega’s op één lijn trachten te krijgen om eerlijke handel, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid in te bedden in het lokale beleid.

12.30u: Lunch + Inspiratiemarkt

Tijdends een (h)eerlijke lunch konden de aanwezigen netwerken met collega’s uit heel Vlaanderen. Tijdens de lunchpauze kon men inspiratie opdoen voor lokale acties en activiteiten waren voorzien op de inspiratiemarkt. Meer info over de standhouders lees je hier.

13.30u: De concrete blik deel 1

Luister naar concrete praktijkverhalen, afgesloten met een extra expertenblik. Ze inspireren en voeden een of meerdere criteria waarvoor je je als FairTradeGemeente engageert.

1. Aankoopbeleid als hefboom voor een duurzame en eerlijke economie

Het aankoopbeleid van een gemeente of stad is een krachtige hefboom voor een transitie naar een meer duurzame en eerlijke economie. Jaarlijks besteden overheidsinstanties in de EU ongeveer 14 % van het BBP aan overheidsopdrachten. Ook een lokale overheid is een belangrijke consument van goederen en kan haar stempel drukken op een aankoopbeleid dat duurzame en sociale criteria implementeert. Daarom is het een belangrijk criterium voor een FairTradeGemeente. Maar hoe hou je dit op de agenda van opeenvolgende besturen? Hoe integreer je ethische clausules waaronder (FT) in lokaal aankoopbeleid en -opdrachten. Hoe pak je dit aan en waar houd je rekening mee? Klik hier voor meer info.

2. Hoe maak je van je gemeentepersoneel en collega’s FairTradeGemeente-ambassadeurs?

De eigen medewerkers kunnen belangrijke ambassadeurs zijn om de keuze en het engagement van de FairTradeGemeente (mee) uit te dragen. Maar dan moeten ze ook op tijd en stond geïnformeerd, gesensibiliseerd en geactiveerd worden. Tips & tricks uit de praktijk. Klik hier voor meer info.

3. Hoe betrek je de lokale verenigingen, middenstand en bedrijven bij je campagne?

Hoe overtuig je verenigingen, winkels, horeca en andere lokale ondernemers om mee te stappen in het verhaal van de FairTradeGemeente? Wat hebben ze erbij te winnen en hoe kan je ze ondersteunen? Klik hier voor meer info.

4. Vrijwilligers blijvend motiveren en engageren

Verbinding maken tussen beleid en bevolking begint bij het creëren van een draagvlak. Dit kan in de vorm zijn van een officiële trekkers- of werkgroep, maar kan ook een actiegericht engagement zijn of een adhoc samenwerking met andere adviesraden en organisaties. Hoe hou je de trekkers bij de les? Hoe creëer je actieve participatie? En hoe zorg je ervoor dat je alle lagen van de bevolking bereikt? Klik hier voor meer info.

14.30u: Netwerkmoment + Inspiratiemarkt

Tijdens de pauze konden de deelnemers netwerken met collega’s uit heel Vlaanderen. Of men kon inspiratie opdoen voor lokale acties en activiteiten op de markt. Meer info over de standhouders lees je hier.

15.00u: De concrete blik deel 2

Luister naar concrete praktijkverhalen, afgesloten met een extra expertenblik. Ze inspireren en voeden een of meerdere criteria waarvoor je je als FairTradeGemeente engageert.

5. De toekomst is aan de jeugd

Hoe jongeren en jeugdverenigingen betrekken bij het lokale beleid én acties rond duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en eerlijke handel? Het is onmiskenbaar: jongeren liggen wakker van het klimaat! Sinds begin 2019 komen ze hiervoor met tienduizenden op straat. Hoe kunnen we deze kritische stemmen een podium geven en meenemen in onze lokale acties m.b.t. eerlijke handel, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid? Klik hier voor meer info.

6. Hoe maak je de inwoners warm voor hun FairTradeGemeente?

Hoe informeer en sensibiliseer je de inwoners van je gemeente over eerlijke handel, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid? Hoe motiveer en engageer je hen om mee te stappen in het verhaal én om hun eigen consumptiegewoonten te veranderen? Klik hier voor meer info.

7. Hoe ontwikkel je een duurzame, eerlijke en lokale voedselstrategie

Korte keten, bio en fair trade is een eerlijke en duurzame match. Hoe integreer je deze visie in je lokale beleid? Hoe betrek je de bevolking hierbij? En hoe kan je deze boodschap integreren in een lokale voedselstrategie, een proces waarbij burgers, beleidsmakers, boeren en andere lokale actoren nadenken over hoe het voedselsysteem kan veranderd worden. Criterium 6 zet ‘voedselproductie en -consumptie’ op de agenda samen met klimaat-, sociale en economische doelen. Welke acties kan je hiervoor ondernemen en met wie kan je samenwerken? Klik hier voor meer info.

8. Consuminderen en consumanderen

FairTradeGemeenten zijn zich bewust van de link tussen eerlijke handel, sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid als het over onze voeding gaat.
Maar ook op andere terreinen kan een lokaal beleid en zijn burgers bakens verzetten door hun consumptie te verminderen en/of te veranderen. Bewust gebruiken en verbruiken helpt immers én onszelf én onze planeet vooruit.
Klik hier voor meer info.

16.00u: De blik van de minister (o.v)

Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid.

16.15u: De concluderende blik  

Foto: David Degelin

Woordkunstenaar Hind Eljadid en illustratrice Zhara Eljadid keken terug op de dag en schuwden hierbij geen woorden of beelden.

16.30u: Blik op de toekomst 

De toekomst is fair. Echt waar? Echt waar!

Klik hier voor de animatie.

16.45u: Drink  

We hiefen het glas op de eerste editie van de Trefdag en praatten na bij een fris glas.
De inspiratiemarkt kon een laatste keer bezocht worden. Meer info over de standhouders lees je hier.