Welkom op de Fair-O-Meter

Ontdek hoe jouw gemeente scoort op vlak van eerlijke handel

Via de Fair-O-Meter herbevestigen de Faire Gemeenten tweejaarlijks hun titel. Het resultaat is motiverend: gemiddeld scoren de gemeenten een B (op een ranking van A als hoogste score, naar B – C – D en E als laagste score). Dat toont aan dat de gemeenten en steden stappen zetten richting een meer eerlijke en duurzame wereld.

Wat is de Fair-O-Meter?

Met de Fair-O-Meter meten we de inzet van gemeenten op vlak van eerlijke handel, sociale en duurzame rechtvaardigheid. Met deze vragenlijst en de jaarlijkse bijdrage van 250 euro (exl btw) herbevestigen ze meteen ook hun titel van Faire Gemeente. Dankzij de Fair-O-Meter kennen we de impact van alle Faire Gemeenten, en zetten we samen grote stappen richting meer eerlijke en duurzame handel, consumptie en productie.

Hoe scoren de Vlaamse gemeenten op vlak van eerlijke handel?

Op de laatste Fair-O-Meter (dd februari 2023), vulden van de toen 200 FairTradeGemeenten 193 (97%) de herbevestiging in. Dit toont aan dat gemeenten zich blijven engageren voor eerlijke handel, onder de vorm van een eerlijk aankoopbeleid, verbindende partnerschappen, communicatie en sensibilisering. Dat is een resultaat om trots op te zijn! De campagne heeft na 19 jaar bewezen een sterke motor te zijn voor lokale dynamiek en samenwerking rond eerlijke handel en duurzaamheid. Hierdoor is het een stimulans geworden voor een sterk lokaal, duurzaam en mondiaal beleid.

Enkele markante cijfers uit de laatste Fair-O-Meter 

  • 45 % van de Vlaamse Fair(Trad)(e)Gemeenten haalt de hoogste score op de Fair-O-Meter: A
  • 6 gemeenten geven hun titel noodgedwongen terug door besparingen op het personeel, de nieuwe jaarlijkse ​ bijdrage van 250 euro of door het simpelweg ontbreken van een lokaal beleid rond eerlijke handel.
  • 193 FairTradeGemeenten zetten hun schouders onder de vernieuwde campagne van ‘Faire Gemeenten’ die zich engageren om nog meer lokaal, ecologisch en fair te denken en te doen.
  • Minstens 3 gemeenten zijn op dit moment bezig hun aanvraagdossier te vervolledigen om nog in 2023 de titel van Fair(e)(trade)Gemeente te halen.

Wat doet een Fair(e)(Trade)Gemeente?

Mensen willen steeds meer weten waar hun producten vandaan komen, en wie hun producten gemaakt heeft. Fair trade zorgt ervoor dat de boeren die onze producten produceren een eerlijk loon ontvangen, en op een duurzame manier aan landbouw kunnen doen. Door te kiezen voor eerlijke handel ondersteunen we boeren wereldwijd, want zij staan voor grote uitdagingen: ze ontvangen een te lage en volatiele prijs voor hun product en hebben stijgende kosten door onder andere klimaatverandering, minder vruchtbare bodems, impact van COVID19, …

Gemeenten die de titel van Faire Gemeente dragen, zetten concrete stappen om eerlijke handel te ondersteunen en meer in te zetten op ecologische en faire consumptie en productie. Samen met het bestuur, inwoners, organisaties, scholen, bedrijven, handelaars, … ondernemen ze acties om eerlijke handel te promoten en kiezen ze bewust voor de aankoop van eerlijke en ecologisch duurzame producten. We sommen hieronder enkele voorbeeldacties op van een Faire Gemeente:

  • Aankoopbeleid – Het gemeentebestuur investeert in een eerlijk aankoopbeleid, onder andere door de aankoop van fairtradekoffie, eerlijk textiel voor het werkpersoneel, ….
  • Verbinding – De gemeente verbindt verschillende actoren (scholen, bedrijven, organisaties, verenigingen, burgers, …) om te kiezen voor eerlijke handel.
  • Sensibilisering – Het gemeentebestuur communiceert naar haar inwoners over eerlijke handel. Dat doen ze via het gemeenteblad, sociale media, de lichtborden, … Dat doen ze voornamelijk op momenten zoals World Fair Trade Day (mei) en Week van de Fair Trade (oktober). De gemeente en de trekkersgroep verspreiden de boodschap van eerlijke handel via acties of events. Bv. een standje op de markt, het schenken van fair trade cadeaumanden bij jubilea, het organiseren van fietsroutes langs eerlijke en duurzame punten in de buurt, acties in de scholen, het betrekken van horeca en bedrijven, …
  • Meer voorbeelden vind je in onze inspiratiegids of op fairegemeenten.be.