Mijn gemeente behaalde de titel

Haalde jouw gemeente de titel van FairTradeGemeente binnen? Proficiat! Jouw gemeente is één van de meer dan 2.000 wereldwijde ‘Fairtrade Towns’ die zich inzet voor eerlijke en duurzame handel, en één van de 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen.

De titel is behaald, wat nu?

Heeft jouw gemeente de titel al 2, 5, 10 of zelfs 16 jaar? Dan willen jullie eerst en vooral bedanken voor de blijvende inzet voor eerlijke handel. Maar wat nu?

• Tweejaarlijks bevestigt jouw gemeente haar engagement voor eerlijke handel via de Fair-O-Meter (zie hieronder).
  • Op onze website plaatsen we doorheen het jaar steeds nieuwe acties en inspiratie voor de gemeenten om te blijven inzetten op de 6 criteria.
  • In onze nieuwe inspiratiegids bundelen we tal van acties van verschillende gemeenten, inspiratie voor jouw eigen gemeente verzekerd! Staat een bepaalde actie van jouw gemeente er niet in? Geef een seintje aan info@fairtradegemeenten.be, en we vullen het graag toe!
  • Voor gemeenten met extra capaciteit en ambitie voegden we het hoofdstukje ‘next level‘ toe aan de 6 criteria. Daar vind je meer info over eerlijk textiel, fair ICT, duurzaam bankieren,… (de next-level acties behoren niet tot de verplichte 6 criteria).

Elk jaar zijn er twee grote momenten waar we de gemeenten oproepen om hun engagement voor de campagne in de kijker te zetten: in mei tijdens de World Fair Trade Day en in oktober tijdens de Week van de Fair Trade. Maar bekijk gerust ook eens bij onze communicatietips van criterium 4 op welke momenten jullie nog kunnen communiceren en acties organiseren. Wij voorzien alvast op enkele momenten in het jaar ready-made communicatiemateriaal voor alle gemeenten.

Dankzij de ondertussen meer dan 200 FairTradeGemeenten in België blijft de campagne levendig en krijgt eerlijke handel een steeds groter draagvlak in Vlaanderen. Fairtrade breekt uit haar niche, dat is een feit. Dat blijkt onder andere uit de studie van Fairtrade Belgium, zij zagen het volume van Fairtrade gelabelde producten dat in België werd verkocht in 2019 met maar liefst 41% stijgen.

Herbevestig de titel via de Fair-O-Meter

Om de titel van FairTradeGemeente waardig te blijven, vragen we om tweejaarlijks de titel te herbevestigen. Dat gebeurt sinds 2019 via de Fair-O-Meter. Hierin bevestig je de engagementen die de gemeente ondernam voor de 6 criteria. Het is een handig instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke handel te meten. Heb je ambitie om meer te doen rond eerlijke handel? Dan kunnen wij dit alleen maar toejuichen. In de Fair-O-Meter kan je hier ook over rapporteren in het extra hoofdstuk ‘next level’.

Alle info over de Fair-O-Meter vind je op www.fairometer.be. Tussen oktober en 17 januari 2021 vullen de gemeenten een nieuwe Fair-O-Meter in. Vanaf februari 2021 vind je de nieuwe gemeenteresulaten online.