Faire Gemeenten de wereld rond

Fairtrade Towns wereldwijd

Faire Gemeente maakt deel uit van een internationaal netwerk van ‘Fairtrade Towns’. Wat in 2001 begon in een klein dorpje in Garstang (VK), groeide uit tot een wereldwijde campagne. Cordoba in Spanje, Schweiz in Zwitserland, Middlesbrough in Engeland, Hammelburg in Duitsland, Kumamoto in Japan, Meniez in Libanon, Riobamba in Ecuador en Wolfville in de Verenigde Staten,… dragen allemaal de titel van Fairtrade Town. Ondertussen kunnen meer dan 2.200 steden en gemeenten wereldwijd zich die titel aanmeten!

Op de Internationale Fairtrade Towns website maak je kennis met eerlijke gemeenten over de hele wereld. Hier alvast een kleine greep uit het aanbod:

Fairtrade Towns conferentie

De inspiratie voor de werking van een Faire Gemeente komt uit alle uithoeken van de wereld. Jaarlijks steken we de koppen samen om de campagne te versterken. Dat doen we tijdens de internationale Fairtrade Towns conferenties. Iedereen betrokken bij de campagne is welkom op dit event: gemeenteambtenaren, vrijwilligers, organisaties, sympathisanten, … Vanuit Vlaanderen namen we voor de allereerste keer deel in 2014, daarvoor gingen we meteen naar de andere kant van de wereld: Japan. Sindsdien reisde de conferentie van Bristol in het Verenigd Koninkrijk (2015), naar Baskinta in Libanon (2016), Saarbrücken in Duitsland (2017), Madrid in Spanje (2018) en Wales (2019). In 2020 ging de conferentie helaas niet door wegens COVID19. In 2021 was de conferentie online. En in 2022 vond de conferentie op hybride wijze plaats in Ecuador. In 2023 zijn we hopelijk opnieuw in levende lijve aanwezig in Zwitserland.

Faire Gemeenten in Wallonië

Ook in Wallonië zetten gemeenten zich in voor eerlijke handel; daar heet de campagne ‘Communes du Commerce Equitable’. Ondertussen tellen ze 44 titelgemeenten en 68 kandidaat titelgemeenten. De campagne ‘Communes du Commerce Equitable’ wordt in Wallonië en Brussel getrokken door Oxfam Magasins du Monde, Fairtrade Belgium en MAYA. Je vindt alle info op www.cdce.be. Voor verschillende acties werkt Faire Gemeente samen met CDCE.

‘België het land van de fair trade’

Enabel en TDC (Trade for Development Centre) zetten samen met verschillende partners hun schouders onder de campagne ‘Maak van België het land van de Fair Trade’. Ontdek er hier alles over.