LOKAAL, BIO EN FAIR TRADE = DE PERFECTE DUURZAME MATCH

Dagelijks duurzame voeding op je bord, gezond voor de mens, en geteeld met respect voor mens en milieu? Steeds meer mensen willen dat. Maar als we in de winkel staan, weten we vaak niet waar te beginnen. Daarom zetten we tijdens de Week van de Fair Trade (7-17 oktober) het perfecte trio in de kijker: lokaal, bio en fair trade. Deze mix zet je eenvoudig op weg naar een meer duurzaam voedingssysteem! Lees in deze folder alles over fair trade, bio en lokaal

Tal van gemeenten zetten zich in voor een eerlijke en duurzame handel, ze werken via de campagne FairTradeGemeente o.a. mee aan een eerlijke prijs en gezond klimaat voor alle boeren wereldwijd. Doet jouw gemeente ook mee aan de Week van de Fair Trade? Het is hét ideale moment om jullie engagement voor eerlijke handel in de kijker te zetten, zowel naar de collega’s als naar de inwoners. Ontdek hieronder hoe jouw FairTradeGemeente eenvoudig kan meedoen!

CAMPAGNEMATERIAAL

MOGELIJKE ACTIES: ZO DOET JOUW GEMEENTE MEE

 1. Deel onze template(s) via de sociale media van jouw gemeente
 2. Ga op zoek naar een eigen duurzame match in jouw gemeente en neem er een foto van (zet ze in onze template door te mailen naar info@fairtradegemeenten.be)
 3. Zet een duurzame match of ons campagnemateriaal in het gemeenteblad. Roep eventueel inwoners op om zelf op zoek te gaan naar een match.
 4. Trakteer collega’s, vrijwilligers, inwoners,… van jouw FairTradeGemeente op een duurzame match: bv. een lekker lokaal gebak met fairtradekoffie.
 5. Betrek de jongeren uit jouw gemeente: ga op zoek naar een duurzame match op school of in de jeugdvereniging.
 6. Gaat de markt door? Zet zowel lokale als fairtradeproducten in de kijker, laat bezoekers proeven van een duurzame match.
 7. Biedt een lokale handelaar in jouw gemeente zowel lokale als eerlijke producten aan? Neem er een foto van en zet ze in de kijker!
 8. Stimuleer lokale handel in de gemeente: verdeel een puntenkaart aan de inwoners > punten/stempels krijg je bij de aankoop van lokale en eerlijke producten
 9. Organiseer een wandeling of fietstocht langs zowel lokale als fairtradepunten. Maak bv. een stop bij de lokale perenboer en ga nadien langs in de Wereldwinkel.
 10. Zet een lokaal en een fairtradeproduct op de menukaart van het jeugdhuis, het cultuurcentrum, een horecazaak, een restaurant, een school,…
 11. Alles is mogelijk!

GA OP ZOEK NAAR EEN EIGEN DUURZAME MATCH IN JOUW GEMEENTE

We zijn heel benieuwd of jullie ook een eigen duurzame match kunnen maken in jullie gemeente? Een bepaald lokaal gerecht met een fairtradekoffie, een lokale boerderijwinkel die ook eerlijke producten verkoopt, een Wereldwinkel die lokale en fairtradeproducten verkoopt, een lokaal receptje waarbij je een fairtrade-ingrediënt kan toevoegen (bv. cacao),… Zet van 7 tot 17 oktober een duurzame match in de kijker in jouw gemeente: online via social media of de website van de gemeente, in het gemeenteblad, organiseer een corona-proof activiteit, trakteer inwoners/collega’s op een duurzame match,…

Combineer fairtrade-, bio en lokale ingrediënten

lokale vlaai met fairtradesuiker, chocomelk met fairtradecacao, rijstevlaai met fairtraderijst,…

Combineer fairtrade-, bio en lokale producten

Geraardsbergse mattentaart met fairtradekoffie, lokale hapjes met een eerlijke wijn,…

Combineer fair trade, bio en lokaal in een activiteit

Fietstocht langs lokale en eerlijke producenten, kookworkshops, eerlijke markt,…

HERBEKIJK ONZE ZOOM-MEETING MET ALLE INFO OVER DE ACTIE

Op 10/9 stelden we onze actie voor aan de gemeenten via een ZOOM-meeting. Ook Fairtrade Belgium en Oxfam Wereldwinkels kwamen hun acties toelichten.
>>> Herbekijk hier de opname van de ZOOM-meeting, en de Powerpointpresentaties van de sprekers <<<

AL IETS GEPLAND?

Organiseert jouw gemeente een actie of corona-proof event tijdens de Week van de Fair Trade?
Laat het ons hier weten, dan zetten we jouw initiatief graag mee in de kijker.

ACTIES VAN ONZE PARTNERS

Ook onze partners Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade Belgium hebben acties voor jullie gemeente in petto. Ontdek hier de scholenactie van Oxfam Wereldwinkels (en ontdek in deze presentatie welke Oxfam-acties jullie nog kunnen doen). Fairtrade Belgium organiseert een leuke interne actie voor het gemeentepersoneel en de vrijwilligers van de trekkersgroep: deze info vinden jullie binnenkort in de mailbox!