Naam: Anita Nyame
Leeftijd: 22
Woont in: Boortmeerbeek
Studie: bachelor politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel
Hobby’s: jongerenadviseur bij de Vlaamse jeugdraad in de adviesgroepen Klimaat en Mobiliteit, betrokken bij de Mechelse jeugdraad en gospelzangeres
Houdt van: wandelen en aperitieven in de zon
Favoriete fairtradeproducten: chocolade, chips en rietsuiker (waar ook haar papa enorme fan van is)

‘In het zesde middelbaar stelde ik mijzelf veel vragen. We leren zoveel, maar toch hebben wij als jongeren niet veel inspraak. Omdat ik iets wou betekenen, invloed wou hebben op lokaal en politiek vlak, heb ik me geëngageerd als jongerenadviseur van de Vlaamse Jeugdraad. ’

Sterk advies

‘Net als de zeven andere jongerenadviseurs probeer ik op te pikken wat er leeft bij kinderen en jongeren. Dat neem ik dan mee naar de adviesraad. Eén keer per maand komen we samen met een groep vrijwilligers. We bespreken wat we hebben opgevangen en stellen samen adviezen op.’

‘Ik werk vooral rond klimaatcommunicatie en -rechtvaardigheid. Daar schrijven we twee grote adviesrapporten over. We stellen die op in samenspraak met organisaties die zich buigen over duurzaamheid en klimaat. We gaan na welke punten zij hoog op de politieke agenda willen zetten. Door te overleggen met andere organisaties, maken we onze adviezen alleen maar sterker, vormen ze een sluitend geheel.’

Geen nood aan perfect activisme

‘Het is niet onze bedoeling om van iedereen een activist te maken. Liever stimuleren we mensen om kleine bijdragen te leveren. Je inzetten voor het klimaat associëren veel mensen al snel met strikt vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Zelf heb ik dit jaar twee maanden vegetarisch gegeten; nu zet ik weer vlees op het menu. Het is een proces met vallen en opstaan. Dat moet kunnen.’

‘De meeste mensen houden niet van radicale veranderingen, daar gaan ze tegen rebelleren. En dan raken we sowieso niet vooruit. Als we op een positieve manier willen evolueren, mogen we niet in extremen denken.’

Persoonlijke aanpak

‘Onze aanpak is veeleer dingen persoonlijker maken. Ouders willen bijvoorbeeld dat hun kinderen veilig naar school kunnen gaan. Maar in India moeten de scholen soms sluiten door de luchtvervuiling. Veel auto’s in de buurt betekent ook meer kans op een ongeluk op weg naar school.’

‘Bij jongeren focussen we op de toekomst. Als we vandaag de milieuproblemen oplossen, kunnen we gevolgen ervan voor de toekomst vermijden. Wij hebben het nu nog goed, maar wat veel mensen niet beseffen, is dat ze in andere werelddelen de gevolgen van klimaatverandering al voelen. Ze moeten er echt drastische beslissingen nemen om te kunnen overleven.’

Voorbeeld voor anderen

‘Verandering moet ook vanuit jezelf komen. Je moet je niet engageren voor anderen, maar voor jezelf. De mensen rond je zullen dan vanzelf wel zien welke stappen je zet. En ze zullen beseffen dat die kleine veranderingen niet zo veel moeite kosten.’

‘Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om minder fast fashion te kopen. Ik kies nu vaker kleren waarvan ik weet dat ik ze nog lang ga dragen. En ik koop geen flesjes water meer, maar heb altijd mijn eigen fles bij die ik vul. Mijn gedrag inspireert anderen, merk ik. Mijn familie en mijn beste vriendin bijvoorbeeld gebruiken nu ook meer en meer waterflessen. Dat deden ze vroeger niet. Het zijn al die kleine stapjes samen die ons in de juiste richting sturen.’

(Tekst: Elena van Hoof en Siska Verstraete – Foto: Elena van Hoof)

Lef

Ken jij jongeren met LEF? Stuur een mail naar bianca@fairtradebelgium.be en vertel wie ze zijn en waarom ze een plaats verdienen in onze galerij. Wij doen de rest.