Iedere hap die we eten tijdens de komende feestdagen hebben we te danken aan een boer. Laten we hen tijdens de eindejaarsperiode eens bedanken voor hun harde werk.  Want de droom van eerlijk voedsel, meer biodiversiteit en de transitie naar agro-ecologie kan alleen realiteit worden in samenwerking met de boer. Alle verandering start bij dankbaar zijn voor wat er is. Daarom dankt ook Faire Gemeente de boeren voor het vele werk dat ze doen. 

Eten, je doet het een drie keer per dag, je leven lang. Er is geen enkel beroep zo levensnoodzakelijk is als die van boer, en toch zetten we ze als samenleving enorm onder druk. De landbouwer verdient meer appreciatie voor het werk dat ze doen. Daarom deze ‘Dank een Boer’- campagne waarbij iedereen wordt opgeroepen om een boer uit de buurt te bedanken.

“We trachten boeren in het zuiden een eerlijke prijs te betalen via Fair Trade, het wordt tijd dat we ook boeren van eigen bodem fair betalen” zegt Louis De Jaeger, initiatiefnemer van deze campagne.

De meeste mensen bereiden zich voor om de eindejaarsperiode door te brengen met vrienden en familie, vaak nemen ze hiervoor vrijaf. Een boer kan geen vrijaf nemen want als een koe op kerstnacht moet bevallen, dan moet hij de feesttafel onmiddellijk verlaten. Boer zijn is een mooi beroep, maar kan ook eenzaam zijn. Het harde werken en altijd gebonden zijn aan het land kan voor een vorm van isolement zorgen.

Wat kan jij doen?

Ondanks dat boeren de belangrijkste reden zijn dat er überhaupt een kerstmaaltijd op je bord zal liggen, worden ze hiervoor te weinig gewaardeerd. Dit op zowel financieel als emotioneel vlak.
Jij kan het eerste probleem aanpakken door bijvoorbeeld lokaler te kopen of direct bij de boer. Het tweede gaat nog gemakkelijker en kost je weinig inspanning: zoek de dichtstbijzijnde boer op, ga langs en vertel hoe dankbaar je bent dat hij/zij/hen in ons voedsel voorziet. Een simpele bedanking is voldoende, een kleine attentie hoeft niet maar is altijd fijn. Zo kan je met je kinderen een cake bakken, hen een bloempje geven of gewoon een kaartje schrijven. Het kleinste gebaar kan een wereld van verschil betekenen.

Bekijk hier het campagnefilmpje.

Bedank een boer voor kerst en deel je ervaring op www.dankeenboer.be

Een initiatief van Living Soil AcademyCommensalist en Food Forest Institute