Criterium 2: Winkels & horeca

Het tweede criterium betrekt overtuigde winkels en horecazaken. Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Voor consumenten wordt het steeds eenvoudiger om fairtradeproducten te vinden, want meer en meer winkels en horecazaken nemen dit op in hun aanbod. Met FairTradeGemeente willen we nog meer winkels en horeca overtuigen om eerlijke producten op te nemen in hun aanbod. Vaak is dit geen grote uitdaging meer, omdat veel leveranciers ook fairtradeproducten in hun aanbod hebben. Een lokaal café dat eerlijke koffie en thee aanbiedt, een bakker die fairtradesuiker gebruikt, een kledingwinkel die fair fashion aanbiedt, een supermarkt die haar fairtradeaanbod vergroot,… De mogelijkheden zijn eindeloos!

HOE OVERTUIG JE EEN WINKEL/HORECAZAAK OM IN TE ZETTEN OP EERLIJKE HANDEL?

Het is natuurlijk belangrijk dat je bij het overtuigen van deze zaken rekening houdt met de afspraken die reeds bestaan tussen handelaar en leverancier. Zeer vaak zijn handelaars gebonden aan deze afspraken en kunnen ze niet zomaar andere producten of merken opnemen. Bekijk daarom met welke leverancier ze reeds afspraken hebben. Een heleboel leveranciers bieden intussen reeds een fairtradevariant aan. Zo wordt het eenvoudiger voor de handelaar om toch te kiezen voor eerlijke handel. De volledige lijst van fairtradeleveranciers en –producten vind je hier.

Wil je weten welke producten nu fair trade zijn, en welke niet? Lees dan zeker onze toelichting over labels en merken.

Dit zijn de stappen die je kan ondernemen met jouw gemeentebestuur en vrijwilligers:

  1. Maak een inventaris op van potentiële winkels en horecazaken.
  2. Neem contact op met de betreffende winkels en horecazaken: stuur een brief, telefoneer, ga ter plaatse,…
  3. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.
  4. Doe de opvolging.
  5. Houd rekening met de return on investment voor de winkels en horecazaken: het is altijd fijn voor hen als hun initiatief in de kijker wordt geplaatst (via een item in het gemeenteblad, via sociale media, via een affiche op een event of via onze website fairtradegemeenten.be)

Checklist van horecazaken

Buurthuizen
Jeugdhuizen
Cafés
Restaurants
Hotels
Jeugdherbergen
Vakantiecentra
Theaters
Bioscopen
Cafetaria’s bij sporthallen, zwembaden, bibliotheken, woonzorgcentra

Checklist van winkels

Supermarkten
Kruidenierszaken
Groentewinkels
Bakkers
Winkels die thee, koffie of wijn verkopen
Nachtwinkels
Juwelierszaken
Schoonheidssalons
Kledingwinkels
Snoepwinkels
Pralinewinkels
Ijssalons
Bloemenwinkels
Speelgoedwinkels

FAIR TRADE AANBIEDEN IN MIJN HORECAZAAK, HOE BEGIN IK ERAAN?

Ook als horecazaak kan je deelnemen aan de campagne FairTradeGemeente. Dat doe je door minimum 2 fairtradeproducten aan te bieden aan de klant. Zet bijvoorbeeld fairtradekoffie op de kaart, neem dranken als thee of wijn op in het aanbod, kleed je personeel in fairtradekleding, maak gebruik van fairtradeproducten in de gerechten, bied een fairtradeontbijt aan in je B&B,… Tal van mogelijkheden!

Steeds meer consumenten willen duurzaam en eerlijk consumeren. Door het aanbieden van deze producten maak je het de klant mogelijk om te kiezen voor een eerlijk en duurzaam alternatief. Laat weten aan jouw klanten dat ze eerlijke producten kunnen consumeren: vermeld het op de menukaart, zet het op jouw website, vermeld het op social media (bv. tijdens de Week van de Fair Trade in oktober, of de World Fair Trade Day in mei).

Heb je interesse of heb je minimum 2 fairtradeproducten in jouw horecazaak? Neem dan contact op met jouw gemeente.. 

FAIR TRADE AANBIEDEN IN MIJN WINKEL, HOE BEGIN IK ERAAN?

Ook als winkel kan je gemakkelijk deelnemen aan de campagne FairTradeGemeente. Neem minimum twee fairtradeproducten op in je assortiment en communiceer hierover naar je klanten. Bekijk voor welke productcategorieën je een eerlijk alternatief kan aanbieden. Neem kledingmerken die gebruikmaken van fairtradekatoen of andere labels (zoals GOTS-label) op in jouw collectie – Bied je jouw klant koffie aan? Kies dan voor eerlijke koffie – Neem fairtradeproducten op in het voedingsaanbod – …

Steeds meer consumenten willen duurzaam en eerlijk consumeren. Door het aanbieden van deze producten maak je het de klant mogelijk om te kiezen voor een eerlijk en duurzaam alternatief. Laat weten aan jouw klanten dat ze eerlijke producten kunnen consumeren: vermeld het op de menukaart, zet het op jouw website, vermeld het op social media (bv. tijdens de Week van de Fair Trade in oktober, of de World Fair Trade Day in mei).

Heb je interesse of heb je minimum 2 fairtradeproducten in jouw winkel? Neem dan contact op met jouw gemeente.. 

OP ZOEK NAAR FAIRTRADEPRODUCTEN EN LEVERANCIERS?

Op de website Fairtrade Belgium kan je het aanbod van fairtradeproducten bekijken. Hier bovenop komt ook nog het uitgebreide gamma fairtradeproducten van Oxfam wereldwinkels. Deze laatste levert rechtstreeks aan grootverbruikers. Je kan hen rechtstreeks contacteren voor een prijsofferte. Daarnaast hebben de meeste leveranciers ook fairtradeproducten in hun aanbod. Fairtrade in winkels en horeca is vaak veel haalbaarder dan je denkt. Veel succes!

NUTTIGE INFO