5. De toekomst is aan de jeugd

Hoe jongeren en jeugdverenigingen betrekken bij het lokale beleid én acties rond duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en eerlijke handel? Het is onmiskenbaar: jongeren liggen wakker van het klimaat en rechtvaardigheid! Sinds begin 2019 komen ze hiervoor met tienduizenden op straat.

Hoe kunnen we deze kritische stemmen een podium geven en meenemen in onze lokale acties m.b.t. eerlijke handel, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid?

Klik hier om de opname van de sessie te herbekijken.

Sprekers

Jeugddienst Globelink heeft heel wat ervaring om jongeren hierbij te betrekken via participatieprojecten als Future Factory, Globaal Kabaal en zoveel meer.

Fien, jongerenwerker bij Globelink neemt je mee in een aantal concrete projecten in FairTradeGemeenten.

Klik hier voor de presentatie van de dag.
Klik hier voor de brochure Globaal Kabaal.

De Vlaamse Jeugdraad is een begrip als het over jongerenparticipatie gaat. Klimaat, duurzaamheid en fairness staat hoog op de agenda van de jongerenadviseurs én de verschillende werkgroepen. De jonge vrijwilligers debatteren, brainstormen en gaan in gesprek met experts over het thema dat op hun bord ligt. Maar daarnaast gaan ze vooral op zoek naar de stem van zoveel mogelijk kinderen en jongeren over het thema. Al die input vertalen ze nadien naar onze beleidsmakers. Het resultaat: een sterk advies met een duidelijke boodschap voor de toekomst!

Daan Vandenberghe is al enkele jaren vrijwilliger in de werkgroep ‘Klimaat’ van de Vlaamse Jeugdraad. Waarom hij zich hiervoor engageert en hoe ook een lokale overheid met deze manier van werken aan de slag kan, doet hij uit de doeken.

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Hoe breng je jeugdverenigingen in contact met korte keten-aanbieders  en eerlijke handel?

Boerzaam is een concreet voorbeeld: het innovatief partnerproject heeft 2 zomers proefgedraaid. Hoe ging dat, wat zijn de conclusies en wat brengt de toekomst? Finn Van Dinter, projectmedewerker bij Pulse Trantietienetwerk en Arthur Follebout, medewerker van Wervel, inspireren je vast om met de lokale jeugdverenigingen aan de slag te gaan!

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Aantal deelnemers: 175 – Voeding voor alle criteria!