Laat je inspireren tijdens de Week van de Fair Trade!

Op 6 oktober gaven we samen met de FairTradeGemeenten de aftrap voor de 20ste editie van de week van de Fair Trade. Tien dagen lang kon je in heel Vlaanderen en Brussel aan activiteiten deelnemen die meer dan ooit de veelzijdigheid en het inclusieve karakter van fair trade tonen.
Want we hadden nog nooit zoveel nood aan een ‘faire’ wereld, een wereld waarin we niet enkel duurzaam omgaan met milieu en klimaat maar waarin ook sociale rechtvaardigheid centraal staat.

Verantwoord consumeren blijft een grote impact hebben op een faire wereld, net als het opkomen voor mensen die oneerlijk behandeld worden. Omgekeerd is het ook zo dat sociale rechtvaardigheid een belangrijke drijfveer blijkt om duurzame aankopen te doen. Fair trade blijkt dus de ideale hefboom om aan een eerlijkere en duurzame samenleving én wereld te werken.

Ontdek hier enkele inspirerende voorbeelden wat de FairTradeGemeenten organiseerden.

De boerenstiel in Kruisem

Filmmaker Brecht Vanhoenacker volgde anderhalf jaar lang werk en leven op zes Oost-Vlaamse landbouwbedrijven. De landbouwers vertellen in ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’ over de hindernissen en vragen waar zij elke dag mee geconfronteerd worden en nemen de tijd om uit te leggen waarom ze met hart en ziel voor hun stiel gekozen hebben en blijven kiezen. Uitdagingen die wereldwijd aan de orde zijn zoals klimaatverandering, schaalvergroting, … komen aan bod.

FairFoodBox in Peer

Bespaar tijd en keuzestress en bestel nu je FairFoodbox! In de FairFoodbox zitten fairetradeproducten uit de plaatselijke wereldwinkel en seizoensgroenten van een lokaal landbouwbedrijf om een lekker soepje en gezonde Thaise wok voor twee personen te maken. Het kost je amper 15 euro.

Prijzen te winnen in Deinze

Deinze zorgt voor een goed gevuld aanbod aan activiteiten voor jong en oud! Wat dacht je ‘zeventiendorpen on air’, een uurtje radio in teken van een duurzame wereld. Of bezoek de Oxfamcaravan en geniet van lekkernijen, interessante informatie en leuke activiteiten. Je kan ook gratis en voor niets naar de film ‘Honeyland’ gaan kijken. Of je inkopen doen op de boerenmarkt in Landegem. En spot zeker de ‘Fair Trade Stoel’ en je wint een mooi prijzenpakket!

M-Fair in Mechelen

Zet je schrap voor de zevende editie van M-Fair, een festival voor eerlijke en duurzame kledij op 10 oktober in Mechelen. Kom naar Congres en Erfgoedcentrum Lamot voor workshops, lezingen én het kloppende hart van M-fair: een markt met de leukste winkels uit Mechelen en daarbuiten mét een eerlijk, fair en/of circulair aanbod!

Fair Festival in Dilbeek

Heel de wereld komt op 10 oktober samen in Cultuurcentrum Westrand in Dilbeek.. Met workshops, wereldkeuken, kortfilms en muziek. Het Fair Festival is een gratis festival met activiteiten voor het hele gezin.

De langste koffieklets in Anzegem

Oxfam Wereldwinkel Anzegem serveert op 8 en 15 oktober van 9 tot 12 uur gratis kopjes koffie op de Vichtse markt. Kom langs voor een bakje troost én een goede babbel!

(H)eerlijk eten in Leuven 

Verschillende Leuvense Oxfam Wereldwinkels is laten je kennismaken met (h)eerlijk eten.

Happy Hour in Sint-Niklaas 

De komende tien dagen is ook Sint-Niklaas in de ban van eerlijke handel. En ze zetten het afsluitend weekend van 15 oktober in met een gratis Fair Trade Mocktail! Kom tussen 17 en 19 uur langs bij de gezellige fairtradebar op het Sint-Nicolaasplein. En wie waagt er zich in de escaperoom van Globelink?

Mobiele koffiekar in Gent

Stad Gent lanceert ‘Komaf Koffie’, een mobiele koffiekar die verschillende locaties aandoet om er fairtradekoffie te schenken met een glimlach en een babbel. De barista’s van de mobiele koffiekar zijn enthousiaste nieuwkomers, die een professionele barista-opleiding hebben genoten en een eerlijk bakje troost schenken aan passanten.

Fair feesten in Genk

2021 is een feestjaar voor stad Genk: 15 jaar FairTradeStad, 30 jaar Wereldwinkel Genk en de Oxfam-Wereldwinkel blaast 50 kaarsjes uit. Dit wordt op 17 oktober gevierd met heel wat informatieve en sensibiliserende fair trade activiteiten voor verschillende Groepen: van een workshops slam poetry in het kader van Wereldmeisjesdag tot je toekomst laten voorspellen met Turkse fair trade koffie.

Food-Film-Fest in Herent

In Herent zetten ze op 6 oktober de film ‘Food for Change’ van documentairemaker Benoit Bringer op het menu. De documentaire toont mensen die een alternatief voedselmodel beogen, eentje dat beter is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid. De vertoning wordt gevolgd door een debat met Herentse voedselmakers en lokale initiatieven die werk willen maken van een eerlijk voedselsysteem.

De kastrol on tour in Halle 

De Kastrol on Tour  is een mobiele keuken waarin tijdens de Week van de Fair Trade uiteenlopende mensen samen koken: anderstalige nieuwkomers, senioren, mensen in armoede, buurtbewoners, vluchtelingen, handelaars… Ze doen samen inkopen, maken kennis met de producten en met elkaar. Ook passanten of omwonenden zullen kunnen genieten van hun kookkunsten en op die manier kennismaken met fair trade en lokale duurzame producten.

De toekomst van Kortrijk 

Is Kortrijk een heerlijke stad om in te wonen? En is het ook een eerlijke stad? Wat loopt goed, en wat kan beter? Hoe moet het stadsplan van Kortrijk er in 2030 uitzien? Op vrijdag 15 oktober kan je  (letterlijk!) mee tekenen aan de plattegrond van Kortrijk anno 2030. er wordt voor een flinke pot eerlijke Oxfamkoffie en een taartje, voor soep en af en toe een streep muziek en animatie gezorgd. En het wordt gezellig, beloofd.

Fair Fashion in Brugge 

Je kraakt er met je smartphone de code van een gratis fair trade stadsspel. Of ben je misschien klaar voor een duurzame shopping tour met Cosh!? Ondertussen kan je kroost deelnemen aan de Faire Kinderwereld met een keur aan toffe activiteiten zoals fair fashion & cooking workshops, een fairtradezoektocht en escaperoom.

Opendeur in Lichtervelde

De Wereldwinkel van Lichtervelde zet de deuren open. Ieder openingsmoment kan je deelnemen aan de Langste Koffieklets, interessante promoties spotten en kennis maken met een uitgebreid gamma aan Fair Trade artisanaat-producten. Laat je verwennen bij een tas koffie in onze nieuwe locatie.

Eerlijk ontbijten in Lokeren

Op zondag 10 oktober kan je komen genieten van een heerlijk bio-fairtrade-ontbijt.

SDG en chocolade in Beersel

De leerlingen van de tweede graad van de Beerselse scholen worden door Djapo ondergedompeld in de wereld van de Sustainable Development Goals, of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Nadien gaan ze kokkerellen met Fair Trade chocolade onder leiding van vrijwilligers van de Oxfam Wereldwinkel.

Wandelen in Zwevegem

Zwevegem pakt uit met een interactieve fairtradewandeling voor jong en oud. Bij elke tussenstop zijn er kleine fair trade opdrachten zoals een quiz, spel, … En de kindergemeenteraad gaat een internationale uitwisseling aan met  een school in Ghana.

Waregem goes bananas

Stad Waregem werkte een spel voor jongeren uit rond bananenproductie in Gatsibo in Rwanda, met wie ze een partnerschap hebben. Spelenderwijs kunnen jongeren kennismaken met de dagelijkse strijd van de boeren voor een eerlijke prijs voor hun de producenten. De waarheidsgetrouwe inhoud wordt geleverd door de producenten in Gatsibo die het leven van een bananenboer documenteren met foto’s en filmpjes.

FAIR GEVLOGD IN TERNAT

In Ternat worden eerlijke bananen en Belgisch fruit (van de lokale fruitboer) uitgedeeld aan stations en scholen. Het fruit wordt gelaserd met een QR-code. Als je die scant, kom je terecht op website met filmpjes en info over fair trade. Jongeren worden uitgedaagd om een TikTokfilmpje te maken over het onderwerp. Je kan online op de filmpjes stemmen.

Lokaal mondiaal in Willebroek

De gemeente Willebroek heeft een partnerschap met de landen Nicaragua en Burundi. Dit zetten ze extra in de verf zetten met workshops waarin typisch gerechten worden gemaakt met fairtradeproducten uit deze landen. Tijdens de workshops krijgen de deelnemers info over de Burundese producent en een Belgische producent die een plukboerderij heeft. Beiden leggen uit wat fair trade voor hen betekent.

Pop-up Wereldwinkel in bib Tremelo

Tijdens deze week slaan de FairTrade-trekkersgroep en Bibliotheek Tremelo opnieuw de handen in elkaar om eerlijke handel en duurzame consumptie in de kijker te zetten.
In de bib strijkt op zaterdag 9 oktober, woensdag 13 oktober en zaterdag 16 oktober een heuse pop-up Wereldwinkel neer. Je koopt er (h)eerlijke producten uit het Zuiden.
Als extraatje verstoppen de bib-medewerkers 10 FairTrade-bladwijzers in de boekencollectie. Leen jij een boek met een FairTrade-bladwijzer? Dan win je een goodiebag vol met lekkere én verantwoorde producten!

Langste tattoo in Oostkamp

Jeugdverenigingen en een sociale instelling gaan de uitdaging aan om een lange ketting van getatoeëerde armen en benen te vormen. Door de foto’s en filmpjes te delen op sociale media met een hashtag maken ze kans op een waardebon van de wereldwinkel.