Op 5 oktober geven we samen met de FairTradeGemeenten de aftrap voor de 21ste editie van de week van de Fair Trade. Tien dagen lang kan je in heel Vlaanderen aan activiteiten deelnemen die meer dan ooit de veelzijdigheid en het inclusieve karakter van fair trade tonen.
Want we hadden nog nooit zoveel nood aan een ‘faire’ wereld, een wereld waarin we niet enkel duurzaam omgaan met milieu en klimaat maar waarin ook sociale rechtvaardigheid centraal staat.

Verantwoord consumeren blijft een grote impact hebben op een faire wereld, net als het opkomen voor mensen die oneerlijk behandeld worden. Omgekeerd is het ook zo dat sociale rechtvaardigheid een belangrijke drijfveer blijkt om duurzame aankopen te doen. En last but nog least duurzaam én verantwoord consumeren is één van de antwoorden op de klimaatcrisis. Fair trade blijkt dus de ideale hefboom om aan een eerlijkere en duurzame samenleving én wereld te werken.

Hieronder vind je een greep van de activiteiten in de 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen. En op de site Week van de Fair Trade vind je nog veel meer! Klik hier.

Wist je dat er in Brussel en Wallonië ook FairTradeGemeenten zijn? Er zijn al meer dan 50 gemeenten actief onder de noemer Communes du Commerce Équitable. Benieuwd wat zij organiseren tijdens de Week van de Fair Trade?
Klik dan hier.

Documentaire in Diksmuide

Op 10 oktober kan je naar de aangrijpende documentaire ‘Thank You for the Rain’ komen kijken. Vijf jaar lang legde Kisilu, een Keniaanse boer, de gevolgen van de klimaatverandering voor zijn familie en dorp vast. Hij filmt droogte, overstromingen en stormen. Maar ook de menselijke kostprijs komt in beeld; Kisilu’s kinderen kunnen niet meer naar school, mannen trekken naar de stad en de spanningen binnen gezinnen lopen hoog op.

Doorheen de film transformeert Kisilu van een vader tot een leider en activist. ‘Thank You For The Rain’ bespreekt een hele reeks aan onderwerpen die gelinkt zijn aan klimaatverandering: rechtvaardigheid, verstedelijking, gendergelijkheid, educatie, toegang tot water, klimaatvluchtelingen, etc.

Concreet: CC Kruispunt – gratis – vertoning om 14.15u en om 20.15 u

SDG-ontbijt in Melle

Op zaterdag 15 oktober organiseren ze in Melle een fair trade ontbijt voor alle Melse adviesraden, gemeenteraadsleden en OCMW-raad om de werelddoelen , de SDG’s, te bespreken en na te gaan hoe we ze kunnen gebruiken als leidraad in onze gemeente.

Meer info via gros@melle.be

(H)eerlijk Katelijne

Zondag 9 oktober ben je van 13 tot 17 uur welkom op een gezellige fairtrademarkt met lokale producten en fijne animatie. Locatie? Het prachtige Domein Roosendael. De perfecte formule voor een geslaagde zondagnamiddag!

Bloemen en planten – zelfs eetbare bloemen -, geitenkaas en hoeve-ijs, biologische waterfilters, zaden, limoncello, brei- en haakwerk, fietsroutes rond Mechelen, … Je vindt het allemaal op onze fairtrademarkt (H)eerlijk Katelijne. Ook de Oxfam Caravan zal er zijn en voor de kleinsten een springkasteel.

Meer info vind je hier. 

Pop-up wereldwinkel in Tremelo

Tijdens deze week slaan de FairTrade-trekkersgroep en Bibliotheek Tremelo opnieuw de handen in elkaar om eerlijke handel en duurzame consumptie in de kijker te zetten.

In de bib strijkt op woensdag 5 oktober, zaterdag 8 oktober en woensdag 12 oktober een heuse pop-up Wereldwinkel neer. Je koopt er (h)eerlijke producten uit het globale zuiden. Als extraatje verstoppen de bib-medewerkers 7 FairTrade-bladwijzers in de boekencollectie. Leen jij een boek met een FairTrade-bladwijzer? Dan win je een goodiebag vol met lekkere én verantwoorde producten!

Op vrijdag 7 oktober zal er tijdens het Afrika FilmFestival in Ninde na de voorstelling ook een pop-up FairTradecafé in de kerk zijn deuren openen.

Eerlijke koffie in Tervuren

Op de vrijdagmarkt van 14 oktober stelt de GROS-trekkersgroep FairTradeGemeente en De Wereldwinkel een koffiestand op in het kader van de campagne ‘koffie & klimaat’ van Fairtrade België.

Meer info via gros@tervuren.be

Koffie testen in Anzegem

Ook in Fairtradegemeente Anzegem vestigen de wereldwinkel en de wereldraad de aandacht op eerlijke handel en de link tussen klimaatcrisis en koffie. Kom dus zeker naar de koffiemomenten:
– op zaterdag 8 oktober in Delhaize Anzegem tussen 9u – 11u en tussen 14u – 16u
– op woensdag 12 oktober samen met Ploetermobiel Jeugd op speelplein Roterijstraat aan de Heirweg
– op zaterdag 15 oktober in Delhaize Vichte tussen 9u – 11u en tussen 14u – 16u

Je kan er genieten van een gratis kopje koffie en doen een beroep op je smaakpapillen om de fairtradekoffie te beoordelen. Kom gerust eens langs!

M-Fair in Mechelen

Ook in Mechelen zette ze deze week in op fair trade. Markeer daarom zondag 9 oktober in je agenda voor de jaarlijkse M-Fair: een dag vol workshops, fairtrademarkt met textiel & accessoires, eerlijke drankjes, exotische hapjes en een tentoonstelling van Afrikaans textiel.
Meer info vind je hier.

Naar de markt in Oud-Heverlee

In Oud-Heverlee neemt de trekkersgroep en de leden van de Wereldraad deel aan de openbare markt op 5 en 12 oktober 2022. Daar stellen ze tal van Fairtradeproducten voor aan de marktbezoekers.
Meer info vind je hier.