ID

Naam: Hannah Capon
Leeftijd: 25
Woont in: Wevelgem
Studie: laatste jaar master in de orthopedagogie aan de KUL
Hobby’s: sporten, fotografie, zingen in een jazz-pop-rockband
Houdt van: Eurosong, Call me by your name (en andere films met Timothée Chalamet)
Favoriete fairtradeproducten: yuccachips met paprikasmaak en de chocolade van Oxfam

 

‘Ik wist al vrij vroeg dat ik later andere mensen wou helpen: van in het vierde jaar middelbaar. Ik heb dan ook bewust voor de richting humane wetenschappen gekozen. Mijn bewustzijn rond ecologie en duurzaamheid is pas later gekomen, toen ik in Leuven orthopedagogie ben gaan studeren.’

DE GRUWEL VAN DE VLEESINDUSTRIE

‘Tijdens mijn studie heb ik namelijk de Facebookpagina ontdekt van De Correspondent. Ik las er onder meer een bijdrage van Rutger Bregman over de gruwel van de vleesindustrie. Dat heeft me aan het denken gezet, en ik ben flexitariër geworden. Ik ben ook meer beginnen te lezen over het milieu, zero waste …’

‘Vandaag eet ik zo weinig mogelijk vlees. Mijn eten koop ik zo veel mogelijk verpakkingsvrij, ik geef de voorkeur aan seizoensgroenten en verplaats mij voornamelijk met de fiets. Citytrips, iets waar ik me in mijn studententijd wel eens toe liet verleiden, staan niet meer op de planning. Mijn haar was ik met shampoobars en als ik mijn maandstonden heb, gebruik ik menstruatieslips.’

DE GEZONDE GEIT

‘In augustus vorig jaar zag ik op de Facebookpagina van Wevelgem Jeugd een oproep om mee te werken aan een betere wereld. Ik was meteen getriggerd en heb me aangemeld. Onder de naam Future Factory brachten het gemeentebestuur van Wevelgem en Globelink, een landelijke jeugddienst, jongeren samen met de bedoeling ideeën uit te werken rond duurzaamheid.’

‘We hebben eerst de verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN bekeken om te zien welke we graag in de kijker wilden zetten. Rond die doelstellingen hebben we dan een project bedacht. We zijn op de proppen gekomen met een heel toegankelijk event: een pop-upcafé, de Gezonde Geit genaamd. De focus lag er op gezonde voeding aan de hand van lokale, plantaardige biologische voedingswaren en producten uit de fair trade. Met de Gezonde Geit wilden we aantonen dat je op basis daarvan perfect een evenement op poten kunt zetten.’

UNUSUAL SUSPECTS

‘Het event was een succes. Toch stelde ik er mij ook wel vragen bij. Ik merkte dat we voornamelijk mensen bereikten die al overtuigd waren. Gelukkig hebben we ook een statement opgesteld en overhandigd aan het schepencollege. Daarin vroegen we het gemeentebestuur om bij het aankopen te kiezen voor lokale, biologische en fairtradeproducten, en om gratis kraantjeswater ter beschikking te stellen aan het personeel en de bezoekers.’

‘We hebben de gemeente ook gevraagd om horeca en verenigingen te stimuleren om een gelijkaardig aankoopbeleid te voeren, en gratis of goedkoop leidingwater aan te bieden. Hopelijk kunnen we zo mensen bereiken die niet tot het kringetje gelijkgestemden behoort. Binnenkort willen we trouwens graag checken hoe ver het intussen staat met die inspanningen.’

GELOVEN IN DE KRACHT VAN MENSEN

‘De lokale en Belgische overheden mogen wat mij betreft gerust nog een tandje bij steken op het vlak van duurzaamheid. We hebben betere infrastructuur nodig voor fietsers bijvoorbeeld. Nu gaat nog te veel aandacht naar auto’s. Heel jammer. Ik vrees ook dat het akkoord over de betonstop mensen zal stimuleren om nog snel te gaan bouwen. Waar ik van droom, is dat alle woon-, leef- en werkfuncties meer geconcentreerd worden in de stad, zodat de natuur tussen de gemeentekernen in meer ruimte krijgt. Maar dat is verre toekomstmuziek.’

‘De toekomst zie ik trouwens wel positief in, al mogen we niet te lang meer wachten om maatregelen te treffen. Die maatregelen moeten bovendien gedragen worden door de hele wereld; ook door de ontwikkelingslanden, waar ze nog minder ver staan op het vlak van duurzaamheid.  Als we resultaten willen behalen, zullen we echt moeten samenwerken. Ik blijf in elk geval geloven in de kracht van mensen. Dat moet ook, want het alternatief is dat je cynisch wordt.’

(Tekst en beeld: Siska Verstraete)

Lef

Ken jij jongeren met LEF? Stuur een mail naar bianca@fairtradebelgium.be en vertel wie ze zijn en waarom ze een plaats verdienen in onze galerij. Wij doen de rest.