Naam: Patricia da Costa
Leeftijd: 21
Woont in: Lier
Studie: Social Sciences aan Vrije Universiteit Brussel
Hobby’s: schrijfster bij StampMedia, vrijwilliger bij WeDecolonizeVUB, vrijwilliger bij Black History Month
Houdt van: schrijven van fictie en non-fictie, Netflix kijken, rondwandelen, met vrienden afspreken
Favoriete fairtradeproducten: Ice Tea en rozen

Schrijven zit Patricia da Costa in het bloed. ‘Op mijn 12-13de, schreef ik al boeken. Fictie. Door de Black Lives Matter-beweging kreeg ik zin om mijn eigen bijdrage te leveren aan onze maatschappij. Ik wou iets doen, maar wist niet goed wat.’ De Amerikaanse columns die Patricia las, brachten inspiratie. ‘Dat is iets wat ik zelf ook kan doen’, dacht ze.

Schrijven als uitlaatklep

‘Ik zat in het middelbaar toen ik mijn eerste column schreef. Daar kreeg ik veel positieve commentaar op, zowel van mijn peers als van mijn leraren. Een van mijn leerkrachten heeft mij verder geholpen met de vormgeving. Ze had vroeger voor magazines geschreven en heeft haar expertise doorgegeven aan mij. Zo ben ik columns beginnen te publiceren bij StampMedia (een Vlaams persagentschap dat een stem geeft aan alle jongeren in de media, red.).’

‘Schrijven is een soort uitlaatklep voor mij. Ik vertrek altijd vanuit mijn eigen ervaring. Het liefst schrijf ik over zwarte mensen. Daar kan ik me als zwarte vrouw het best in inleven. Ik probeer de problemen waar zwarte mensen in onze samenleving mee te maken krijgen, zoals racisme en microagressie, op een zo licht mogelijke manier te brengen. Door ze niet te zwaar of te dramatisch aan te pakken, wil ik ze bespreekbaarder maken.’

Dekolonisatie op de campus

Als studente Social Sciences aan de VUB werkt Patricia mee aan een betere toekomst voor de Brusselse universiteit. Zo maakt ze deel uit van WeDecolonizeVUB, een studentencollectief dat het wereldbeeld gedomineerd door het Westen helpt deconstrueren.

‘Vorig semester hebben we een antiracismebibliotheek geopend op de campus, waar schrijvers met een niet-witte huidskleur in de spotlight staan. Boeken van Angela Davis, Gloria Wekker en nog heel wat andere auteurs staan nu in onze rekken. In maart organiseerden we een evenement over raciale bias in technologie omdat hier toch nog een voortzetting van het kolonialisme in zit.’

Podium voor zwarte mensen

Patricia is ook een enthousiaste vrijwilliger van Black History Month Belgium, een vereniging die elk jaar in maart de veerkracht viert van zwarte mensen. Dit jaar was ze resident in Biblotheek Vrede, waar ze de bibliotheek meer op maat maakte van zwarte mensen. ‘Een organisatie als Black History Month is heel belangrijk omdat ze zwarte mensen een podium geeft, iets wat in het dagelijkse leven niet zo vaak voorkomt.’

‘Bij evenementen rond klimaat en duurzaamheid bijvoorbeeld is het sprekerspanel meestal niet divers. Eigenlijk zouden er altijd een paar mensen met een niet-witte huidskleur in het panel moeten zitten. Dat laat je toe een onderwerp vanuit verschillende standpunten te belichten, waardoor je een interessante, brede kijk krijgt op een thema. Sprekers als Philsan Osman hebben boeiende ideeën over ecofeminisme, maar krijgen minder media-aandacht dan een Greta Thunberg bijvoorbeeld.’

Zorg voor de toekomst

Dat Patricia zich inzet bij WeDecolonizeVUB en Black History Month Belgium heeft veel te maken met haar drang om de wereld te verbeteren. ‘Ik wil vooral dat de generatie die er nu aankomt niet hetzelfde hoeft mee te maken als wat ik heb ervaren. Ik hoop echt dat we veranderingen kunnen doorvoeren die een positief effect hebben voor de toekomst.’

(Tekst: Siska Verstraete – Foto: r.r.)

 

Lef

Ken jij jongeren met LEF? Stuur een mail naar bianca@fairtradebelgium.be en vertel wie ze zijn en waarom ze een plaats verdienen in onze galerij. Wij doen de rest.