ID

Naam: Sophie Cuignet
Leeftijd: 21
Woont in: Brussel
Studie: bachelor in de rechten
Hobby’s: tekenen en dansen, is lerares klassieke en moderne dans
Favoriete fairtradeproducten: Pure chocolade, als het kan met nootjes

Naam: Gaëtan De Baene
Leeftijd: 23
Woont in: Waterloo
Studie: bachelor geografie, master bio-ingenieur
Hobby’s: alles wat met de natuur maken heeft: wandelen, tuinieren … Is ook actief bij GriS, een organisatie die homophobie in scholen bestrijdt
Favoriete fairtradeproducten: de dark roast koffie van Oxfam

Waarom kozen jullie ervoor Young Fair Trade Advocate te worden?

Sophie: ‘Ik zet me graag in voor anderen. Bovendien wil ik bij mijn afstuderen niet de zoveelste Master in de Rechten zijn. Door me over bepaalde onderwerpen te informeren, onderscheid ik me van de rest. Mijn interesse gaat van nature uit naar thema’s als duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Ik besef dat het met de wereld niet de goede kant op gaat, en daar wil ik graag iets aan doen.’

Gaëtan: ‘Net als Sophie hou ik ervan om me in te zetten voor goede doelen. Dat houdt me bezig, zodat ik minder tijd verspil aan games of tv-series (lacht). Ik volgde eerder al een cursus over duurzaamheid aan de universiteit. Toen ik een uitnodiging kreeg om Young Fair Trade Advocate worden, ben ik daar met veel plezier op ingegaan. Het leek me boeiend om meer te weten te komen over fair trade.’

Waarom is fair trade belangrijk voor jullie?

Sophie: ‘Ik ben al van kleins af heel erg bezig met rechtvaardigheid. Mijn ouders wisten al sneller dan ik dat ik later rechten zou studeren (lacht). En als je rechtvaardigheid ernstig neemt, dan vecht je niet alleen voor gelijke rechten in je eigen land, maar ook voor die aan de andere kant van de wereld.’

Gaëtan: ‘Ik heb een groot hart voor de natuur. Als klein jongetje vond je mij al vaak terug in de moestuin. Vandaar ook dat ik bio-ingenieur ben gaan studeren. Door mijn studies heb ik ingezien dat de producenten in het Zuiden niet altijd de middelen hebben om aan duurzame landbouw te doen. Fair trade steunt de cacaoboeren, bananentelers … zodat ook zij op een ecologische manier kunnen werken.’

Wat doen jullie concreet als Young Fair Trade Advocates?

Sophie: ‘Samen met de andere Young Fair Trade Advocates uit heel Europa hebben we online lessen gevolgd over duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid … Die theoretische kennis zetten we nu om in de praktijk via concrete projecten. Een paar mede-Advocates hebben een modeshow georganiseerd op het Fair Fashion Fest in Gent. Gaëtan en ik hebben een Instagrampagina opgericht: YFTAsquad.’

Gaëtan: ‘Op onze Instagrampagina willen we jongeren informeren. Ik ben er zeker van dat de meeste van hen achter de doelen van Fair Trade staan – sociale rechtvaardigheid, eerlijke handel, milieubescherming …. Alleen moet de juiste info tot bij hen geraken. We berichten ook over leuke, duurzame events; over het Fair Fashion Fest in Gent bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk om in contact te blijven met andere jongeren en te discussiëren over onderwerpen die ertoe doen. Sociale media zijn daarbij een belangrijke tool. In de coronaperiode is dat meer dan ooit gebleken.’

Sophie: ‘Een andere belangrijke troef van sociale media is dat je een heel diverse groep kunt aanspreken. Op fysieke events zie je meestal alleen die mensen die al overtuigd zijn. Met onze Instagrampagina bereiken we ook jongeren die niet zo met fair trade bezig zijn.’

Wat hopen jullie precies te bereiken met YFTAsquad?

Gaëtan: ‘We willen jongeren ervan overtuigen dat je met kleine gedragsveranderingen een grote impact kunt hebben. We doen dat op een positieve manier, zonder te culpabiliseren. Het is helemaal oké wanneer iemand zich tot nu toe nog niet geëngageerd heeft. Iedereen volgt zijn eigen pad. En het is nooit te laat om een eerste stap te zetten, om vanaf nu alleen nog fairtradebananen te kopen bijvoorbeeld.’

Sophie: ‘Informatie speelt daarbij echt een sleutelrol. Vroeger kocht ik kleren zonder erbij na te denken. Ik ging soms shoppen gewoon uit verveling. Nu ik weet wat de impact is van de mode op het milieu, ben ik me veel bewuster van mijn koopgedrag. Ik draag nu zoveel mogelijk tweedehandskleding.’

Welke aanpassingen hebben jullie nog aangebracht in jullie persoonlijke leven?

Gaëtan: ‘Ik verplaats me met het openbaar vervoer of te voet. Kleren koop ik alleen als ik die echt nodig heb, en ik teel mijn eigen groenten. Nu, ik vind niet dat iedereen zijn eigen groeten moet gaan kweken. Ik hou nu eenmaal van tuinieren. Iedereen doet wat in zijn of haar mogelijkheden ligt. Ik koop ook zoveel mogelijk fairtrade en bio – voor zover mijn budget dat toelaat.’

Sophie: ‘Als student ben je inderdaad soms beperkt qua budget. Ik kan ook niet altijd bio- en fairtradeproducten. Maar ik shop wel bewuster. Bij elke aankoop vraag ik me af: is het product op een rechtvaardige manier tot stand gekomen? Waar kom het vandaan? Aardbeien uit het buitenland bijvoorbeeld zal ik nooit kopen. Wat niet wil zeggen dat ik nooit eens inconsequent ben. Ik ben niet perfect, en dat hoeft ook niet. Dat is een belangrijke boodschap die we onze volgers willen meegeven: elke stap die je zet, hoe klein ook, is sowieso een stap vooruit.’

(Tekst: Siska Verstraete – Foto: Dieter Chiers)

Lef

Ken jij jongeren met LEF? Stuur een mail naar bianca@fairtradebelgium.be en vertel wie ze zijn en waarom ze een plaats verdienen in onze galerij. Wij doen de rest.