De Week van de Fair Trade is een goed moment om twee nieuwe gemeenten in ons netwerk te verwelkomen: Zwalm en Maldegem. Beide gemeenten mogen vanaf nu officieel de titel dragen van Faire Gemeente. Ze engageren zich om te voldoen aan 6 criteria waarvan criterium 1 – een geëngageerd gemeentebestuur –  de basis vormt.

Zwalm is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 8.000 inwoners, die Zwalmenaars worden genoemd. Op dit moment telt de lokale campagne 5 winkels (Smatch, De Zonnehoed, Ohne, De Blender en Aldi), die zich engageren als partner, wat betekent dat ze minstens 2 fairtradeproducten in de winkelrekken hebben liggen en hun klanten hierover informeren. Ook is er 1 school (Vrije Basisschool Baobab) en 1 organisatie (de Zwalmse Scouts) die zich engageren als partner. Wil jij je ook meewerken als partner of als vrijwilliger in de Trekkergroep? Neem dan contact op met Nadia Vernaillen de contactpersoon voor de lokale campagne in Zwalm.

Maldegem is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen. Deze gemeente in het noordwesten van de regio Meetjesland telt ruim 16.000 inwoners. Zij hebben nadat ze in 2020 hun titel hadden teruggegeven, nu hun titel opnieuw aangevraagd en gekregen. Op dit moment telt de lokale campagne 5 winkels (Oxfam Wereldwinkel, Sociale kruidenier, Spar, Colruyt, Delhaize) en 1 horecagelegenheid (Kwizien), die zich engageren als partner, wat betekent dat ze minstens 2 fairtradeproducten aanbieden en hun klanten hierover informeren. Ook zijn er 2 basisscholen (De Kleiheuvel en De Driesprong) en 2 organisaties (Het Davidsfonds en 11.11.11) die zich engageren als partner. Wil jij je ook meewerken als partner of als vrijwilliger in de Trekkergroep? Neem dan contact op met Lisa D’Hont, de contactpersoon voor de lokale campagne in Maldegem.

Benieuwd hoe ook jouw gemeente of stad de titel van Faire Gemeente kan krijgen?
Klik hier voor meer informatie en het aanvraagdossier.