World Fair Trade Day viel dit jaar op zaterdag 14 mei. Die dag (of weekend) organiseerden tal van Faire Gemeenten acties en activiteiten om eerlijke en duurzame handel in de schijnwerpers te zetten. Een overzicht vind je hier…

SmikkelSmultoer in Beveren

Proef streeklekkers van bij de boer tot op je bord tijdens de proevertjesfietstocht op 14 en 15 mei. De uitgelezen kans om een kijkje achter de schermen te nemen van boerderijwinkels en producenten die verse en kwaliteitsvolle producten aanbieden. Je maakt op de 25 km lange fietstocht kennis met het korte keten en fair trade verhaal en verkent bij de tussenstops 7 unieke plekjes in Beveren.
Meer info vind je hier.

Proevertjesdag in Geel

#Verwenmei met het beste van de wereld.
Fair trade, dat is meer dan een eerlijke prijs, dat is handel die ten dienste staat van mens en milieu, niet omgekeerd. En producten met een hart voor iedereen, smaken gewoon beter! Kom op 14 mei naar de Wereldwinkel in Geel, laat je in de bloemetjes zetten en ontdek er het beste van de wereld! Je wordt verwend met proevertjes: koffie, thee, appel- en
appelsiensap en een hartig en een zoet proevertje met bijhorend recept !
Meer info vind je hier.

Move your money in Sint-Niklaas

De kans is groot dat ook jouw (spaar)geld bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Wist je dat de vier Belgische grootbanken KBC, ING, Belfius en BNP-Paribas nog steeds tientallen miljarden investeren in fossiele brandstoffen? Deze infoavond ontsluiert de grote ecologische voetafdruk van de financiële wereld én het alternatief. Divestment is een wereldwijde succes strategie om vervuilende industrie in te wisselen voor duurzamere investeringen in hernieuwbare energie.Krijg praktische tips van Wouter Hillaert om je bank aan te spreken of om over te stappen naar een properder én eerlijker alternatief. Als je wenst, kan je ook deel uit maken in de ruimere beweging rond Move Your Money, en anderen – zoals je gemeentebestuur – aanspreken.
Meer info vind je hier.

Faire placemats in Damme

Om de bekendheid van hun Faire Gemeente te vergroten, heeft de trekkersgroep placemats ontworpen. Verenigingen kunnen deze onderleggers gratis bestellen en gebruiken op barbecues en eetfestijnen. De placemats leggen op een speelse wijze uit wat een Faire Gemeente is en nodigt je uit om contact op te nemen met de trekkersgroep. De placemats kan je bestellen bij Marijke Cools per mail of in de Oxfam Wereldwinkel in Sijsele.

Rad van Fortuin in Westerlo

Bezoekers van de bib in het Kasteelpark krijgen de kans om aan het rad van fortuin te draaien en zo een  geschenkpakketje te winnen van de wereldwinkel. Ze genieten er ook van een eerlijk proevertje.

Die dag zet ook de Wereldwinkel in de Merodedreef de deuren wijd open. Iedereen kan dan proeven van de (h)eerlijke producten en meedoen met de wedstrijd van Oxfam. Misschien win je wel een pakket producten ter waarde van €500!

Fancy Fair in Temse

Op 15 mei organiseert Faire Gemeente Temse een beurs i.k.v. de Schone Kleren Campagne met aandacht voor ecologische en ethische cosmetica en circulaire textieleconomie. Met tal van standjes van lokale winkels, ondernemingen en particulieren. En doorlopend inhoudelijke en creatieve workshops. Of geniet in het Fair Café van Oxfam-Wereldwinkel Temse van (h)eerlijke koffie of thee, wijn of hèt Juste bier met fair gebak.
Inkom is € 1 (vanaf 12 jaar) ten voordele van ‘Oekraïne Consortium 1212’.

Chocoladewandeling in Kasterlee

Op 15 mei organiseert de trekkersgroep  een chocoladewandeling. Domein de Rulheyde aan Ossengoor wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een fairtrade bar die als start en aankomst dient voor de wandeling. Vertrekken kan tussen 13 uur en 15 uur. Tijdens de wandeling kan je genieten van enkele (h)eerlijke proevertjes en na de wandeling kan je ontspannen bij een drankje in de bar.

Duurzame informatiemarkt in Mechelen

Op maandag 9 mei nodigt de stad Mechelen alle Mechelse horecaondernemers uit op het stadhuis om te komen kennismaken met, proeven van en netwerken rond het thema fair trade. Op een infomarkt maken ze kennis met eerlijke koffie, thee, wijn, lokaal geproduceerde voeding of duurzame verpakkingsmaterialen. Je krijgt er ook informatie over duurzame energie en er is de kans om contacten te leggen met leveranciers.
Meer info vind je hier. 

 

Fair Trade Netwerk in Lichtervelde

Op maandag 9 mei ontvangt Middenschool Lichtervelde (Limi) hun award ‘Fair trade School’.

Op zaterdag 14 mei nodigt Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde alle organisaties, bedrijven, horeca etc. die deel uitmaken van het Faire Gemeente-netwerk uit om te klinken op de samenwerking en de samenwerking toe te lichten.
Die dag houdt de Wereldwinkel ook opendeur met proeverijen, verwenpakketten én een tombola.
Meer info vind je hier.

Bezoek de zelfpluktuin in Holsbeek

Op zaterdag 14 mei kan je de zelfpluktuin van boer Roel bezoeken. Hij zorgt ervoor dat je voeding zo rechtstreeks mogelijk van bij de hem op je bord belandt. Wil je zelf (leren) tuinieren? Zelf je groenten zaaien en oogsten? Kom dan zeker langs en maak kans op een gratis proef-maandabonnement voor 2 personen! Gratis inschrijven doe je via cultuur@holsbeek.be.
Meer info vind je hier.

Boerenmarkt XL in Diksmuide

De wekelijkse boerenmarkt op zaterdagnamiddag (van 14u tot 17u)  in Diksmuide is er één om trots op te zijn. Wekelijks komen lokale producenten hun overheerlijke hoeveproducten verkopen op deze sfeervolle markt. De sfeer pimpen we nog een beetje verder omhoog met een folkmuziekje en wat kinderanimatie.
Op 12 mei 2022 mag Diksmuide zich 10 jaar officieel Faire Gemeente noemen. Dit kunnen we niet zomaar laten voorbij gaan. Tijdens de Boerenmarkt XL zet de trekkersgroep dit extra in de kijker. Trap je eigen smoothie of ga mee met de gratis huifkartochten. Wie weet win je wel een product van op de boerenmarkt bij de trekking.
Meer info vind je hier.

Verwen jezelf in Sint-Truiden

Breng op 14 mei een bezoek aan de plaatselijke Wereldwinkel en je wordt verwend met allerlei proevertjes. Bovendien maak je kans op een mooie prijs!

SWAP & Cocktails in Kortrijk

Op 14 mei organiseert de jongerenwerking van Oxfam Kortrijk haar alom gekende SWAP & Cocktails. Na 2 jaar is de kledingswap eindelijk terug van weggeweest. Dit jaar strijken ze neer in Bolwerk.
Hoe werkt het? Per binnengebracht item krijg je 1 bonnetje. Mensen die hun kledij doneren, kunnen die bonnetjes gebruiken op de swap-beurs voor een ander kledingstuk of voor een eerlijke cocktail.
Tijdens de kledingswap maken onze vrijwilligers heerlijke en faire cocktails, zoeken de deelnemers nieuwe kledij voor hun garderobe en krijgen ze informatie over ‘fast fashion’.
Meer info vind je hier.

Fair Trade Geocache in Brugge

Ga de uitdaging aan, en ga op zoek naar de fair trade schat in hartje Brugge. Om die schat te vinden, moet je op verschillende plaatsen een letter en cijfer zien te vinden. Zo kom je meer te weten over fair trade én geniet je van de vele mooie plekjes die Brugge te bieden heeft. Je kan de zoektocht te voet of met de fiets afleggen in 2u tijd.
De minimale leeftijd voor deze zoektocht is 12 jaar. Je kan het alleen of in groepjes spelen op een tijdstip naar keuze.
Alle info vind je hier.

Lentedrink in Herenthout

Op zondag 22 mei organiseert de gemeente i.s.m. de trekkergroep een Lentedrink op de markt voor alle inwoners van de gemeente. Alle verenigingen stellen er zich voor en er is een fairtradestand met eerlijke proevertjes (chips, chocolade, fruitsap, wijn) waar de bezoekers meer te weten komen over wat het inhoudt om Faire Gemeente te zijn.
Meer info vind je hier. 

Fietstocht in Knokke-Heist

De Trekkersgroep nodigt iedereen uit op zaterdag 14 mei 2022 om deel
te nemen aan een landelijke faire fietstocht. Start is om 10.30u aan de ingang van het Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist. We fietsen langs bezienswaardigheden en er zijn haltes bij enkele FT-sympathisanten en FT-Ambassadeurs. De volledige tocht is  ongeveer 40 km en duurt iets minder dan 4 uur. Onderweg aansluiten of afhaken,
kan uiteraard ook. Flexibiliteit troef. Lunchpakket is aanbevolen.

Wereldfeest in Heusden-Zolder

Wil je graag nog eens een feestelijke woensdagnamiddag met je kinderen beleven? Op woensdag 18 mei is het Wereldfeest aan Wijkcentrum Lindeman met zorgeloze ambiance, workshops én lekkers in het Fairtradecafé.
Een hele namiddag lang van 14 tot 17 uur kunnen ouders en kinderen er zich uitleven tijdens workshops en dans- en sportinitiaties of genieten van muzikale verhalen. De workshops zijn gratis. Voor 2 euro koop je een kaart waarmee je recht hebt op een heerlijk fris fairtradedrankje, een lekker stuk gebak én een leuke gadget.
Meer info vind je hier. 

Klant is koning in Gistel

Zaterdagvoormiddag 14 mei verwennen ze elke klant én voorbijganger van de Oxfam Wereldwinkel in Gistel. Op de stoep voor de winkel rollen ze de rode loper uit en schenken ze gratis koffie met een stukje (h)eerlijke zelfgebakken taart of een gratis glas roséwijn met een hapje. De vrijwilligers geven, de nodige fairtrade uitleg. En op de receptenkaartjes die ze uitdelen staat duidelijk welke ingrediënten fairtrade zijn.

Eerlijk ontbijt in Blankenberge

Op zaterdag 21 mei organiseert de trekkersgroep Faire Gemeente samen met het stadsbestuur van 8 tot 10 uur het eerlijk ontbijt. Het ontbijt is een perfecte gezonde match, want het zit vol met lokale, biologische en fairtradeproducten. “Het fairtradeontbijt in jeugdherberg De Wullok is de ideale gelegenheid om met het hele gezin, alleen of met vrienden van (h)eerlijke gezonde producten van bij ons te proeven”, klinkt het. De prijs is 8 euro per persoon. Kinderen jonger dan 6 jaar eten gratis mee. Inschrijven kan tot 18 mei.
Meer info vind je hier.  

#verwenmei in alle wereldwinkels in Vlaanderen

Fair trade, dat is meer dan een eerlijke prijs. Onze partner Oxfam zet al meer dan 50 jaar in op eerlijke handel. Handel die ten dienste staat van mens en milieu, niet omgekeerd. Met de tientallen producenten-partners wereldwijd onderhouden ze hartelijke en duurzame relaties. En producten met een hart voor iedereen, smaken gewoon beter!

Kom op 14 mei naar je plaatselijke Oxfam-Wereldwinkel, laat je in de bloemetjes zetten en ontdek er het beste van de wereld! En elke bezoeker maakt ook nog kans op een aankoopbon ter waarde van € 500.
Meer info vind je hier. 

Affichewedstrijd in Oostkamp

De Fair Trade affichewedstrijd is aan zijn 3de editie toe. Er nemen meer dan 160 leerlingen uit 8 klassen uit 4 verschillende scholen deel. Per klas word de beste affiche geselecteerd en bezorgd aan de Fair Trade trekkersgroep.
Elk van de 8 affiches is dus eigenlijk al een winnaar, maar iedereen kan kiezen op zijn favoriet. Van 14 tot 31 mei kan je stemmen via https://www.oostkamp.be/affichewedstrijd. Ook de jury (Fair Trade trekkersgroep) zal zich beraden over een top 3. De winnaars maken we in juni bekend.

Fietstocht in Asse

In Asse zetten ze de korteketenproducenten uit de eigen regio in de schijnwerpers. De combinatie van fairtradeproducten en producten uit de korte keten is immers de ideale match voor je dagelijkse voeding.

Op 15 mei geven ze het startschot van de fietstocht langs de deelnemende korteketenproducenten. Bij de producenten krijg je een rondleiding, een proevertje, de mogelijkheid om iets aan te kopen, … Ze voorzien ook een spaarkaart waarmee je kans maakt op een (H)eerlijk Lokaal verwenpakket. Je hebt bovendien de hele week de tijd om je spaarkaart vol te krijgen.
Meer info vind je hier. 

MooiMol op je bord in… Mol

De Wereldwinkel verwent op zaterdag 14 mei al haar klanten met een gratis kopje (h)eerlijke koffie of thee en je kan met jouw ultieme duurzame tip mooie prijzen winnen. Bovendien vieren ze een nieuwe samenwerking met boerderij ’t Mosterdzaadje én zoeken nog deelnemers voor de participatiesessie ‘MooiMol op je bord’ rond eerlijke handel in onze gemeente. World Fair Trade Day vormt ook de start van de Week van de Korte Keten en dat is een mooie match!

Lokaal en duurzaam in de bib in Schilde

Zin om je te verdiepen in het thema van de korte keten of zelf je groenten leren verbouwen? (psst: lokale producten zijn immers dé ideale match met fairtradeproducten!) In de plaatselijke bibliotheek kan je gedurende een hele week terecht aan het themastandje met boeken over deze onderwerpen.

Faire bib in Tremelo

Vanaf zaterdag 14 mei kunnen zowel personeelsleden als bezoekers terecht in de bibliotheek en het gemeentehuis voor fairtradeproducten.

Fair schoolfeest in Zutendaal

Het jaarlijkse schoolfeest van basisschool De Parel Zutendaal kan eindelijk terug plaatsvinden op zaterdag 14 mei met als rode draad ‘What a feeling’! Iedereen is welkom. Het wordt een mooie, zonnige dag waarbij gezelligheid en amusement voor jong en minder jong centraal staat! En natuurlijk is het een feest met lekkere en eerlijke Fairtradedranken.