LEF

Naam: Yoni Vinck
Leeftijd: 20 jaar
Woont in: Zoersel
Studie: derde jaar verpleegkunde
Hobby’s: atletiek, tekenen, gedichten & inspirerende quotes schrijven
Kijkt op naar: ‘Mijn ouders. We zijn thuis met vier kinderen die redelijk druk zijn, en overdag staan ze ook nog eens voor een klas.’
Favoriete fairtradeproducten: de yucachips, de chocolade en het sinaasappelsap van Oxfam.

The Green Puffins, een team van zaalvoetbalsters, houden hun doel altijd goed voor ogen. Letterlijk, wanneer ze voetbal spelen. Maar ook figuurlijk. De sportieve vrouwen hebben namelijk een missie: duurzaam leven, en die levensstijl ook doorgeven aan de volgende generaties. Dat doet het team onder meer door sportkampen te organiseren voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Uit de comfortzone

Een van de enthousiaste monitors van die kampen is Yoni Vinck. ‘Ik ben er heel toevallig in gerold’, vertelt de studente verpleegkunde. ‘Vier jaar geleden vroeg een van The Green Puffins, die ik had leren kennen op een skireis, me of ik geen zin had om een sportkamp te begeleiden. Op dat moment gaf ik namelijk al atletiekkampen.’

‘In het begin twijfelde ik wat. Ik zou op mijn eentje bij een groep mensen terechtkomen die ik niet kende. Dat betekende uit mijn comfortzone stappen. Ook het concept van duurzaamheid was redelijk nieuw voor mij. Toch sprak het idee mij ergens wel aan. Ik heb toegezegd, en heb daar nog geen moment spijt van gehad.’

Houten trofee

‘Het mooie van The Green Puffins is dat ze het duurzaamheidsconcept doortrekken naar elk aspect van de kampen’, gaat Yoni verder. ‘Om te beginnen naar de spelletjes die we spelen. Tijdens de oriëntatietocht bijvoorbeeld krijgen de kinderen opdrachten die hen stimuleren na te denken over de oorzaken en de oplossingen van milieuproblemen. En tijdens de bosactiviteiten verzamelen we zo veel mogelijk afval, dat we dan op het einde van de week meenemen.’

‘Kinderen die een sportwedstrijd winnen, krijgen een beker. Die is niet gemaakt van blinkend metaal, zoals de traditionele exemplaren, maar van pallethout. Als snack in de voormiddag krijgen de kleintjes een stukje biofruit. Brengen ze zelf een koek mee, dan vragen we om die in een herbruikbare doos te stoppen, en niet in papier of aluminiumfolie te wikkelen.’

Eerlijke prijs

‘Wanneer de kinderen op het einde van de week weer naar huis gaan, geven we ze geen prullaria mee, zoals vaak bij andere kampen, maar een T-shirt en een voetbal met het fairtradelabel. We leggen de kinderen ook uit waarom het zo belangrijk is dat we een eerlijke prijs betalen voor wat we kopen.’

‘De verhalen die we vertellen en de info die we meegeven, blijven duidelijk hangen bij de deelnemers van de kampen’,vindt Yoni. ‘De kinderen die het volgende jaar terugkomen, hebben meestal de drinkbus die ze van ons kregen weer bij zich. En wat ze onthouden hebben over duurzaamheid, vertellen ze enthousiast door aan de nieuwkomers.’

Ontdekkingsreis

Ook op Yoni zelf heeft de verantwoorde aanpak van The Green Puffins een impact. ‘Vroeger was ik niet zo bezig met duurzaamheid. Ik nam meestel wel de fiets of het openbaar vervoer om mij te verplaatsen, en ik ben een flexitariër. Maar ik besteedde weinig aandacht aan de herkomst van de producten die ik kocht.’

‘Dat is vandaag anders. Ik zal nooit kleren kopen van fastfashionketens, omdat je weet dat ze het product zijn van uitbuiting. Duurzaam leven is voor mij nog altijd een ontdekkingsreis. Er komen veel aspecten bij kijken, en ik moet mijn weg nog voor een groot deel zien te vinden. Maar het is een boeiende tocht die ik de volgende jaren zeker wil blijven verderzetten.’

WK Qatar

Of ze als sportliefhebster het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zal volgen? ‘Ik denk wel dat ik naar de wedstrijden van de Rode Duivels kijk, maar ik begrijp perfect dat sommige mensen deze keer het WK aan zich voorbij laten gaan.’

‘De werkomstandigheden van de arbeiders die de stadions en andere infrastructuur voor het WK hebben helpen opbouwen, zijn onaanvaardbaar. Sommige bronnen spreken zelfs van meer dan 6000 doden. Heftig! Ik denk dat het dringend tijd is dat de wereld eerlijke verloning en correcte arbeidsomstandigheden hoog op de agenda zet!’

Klik hier voor meer info over The Green Puffins. 

(Tekst: Siska Verstraete – Foto: rr)

Lef

Ken jij jongeren met LEF? Stuur een mail naar bianca@fairtradebelgium.be en vertel wie ze zijn en waarom ze een plaats verdienen in onze galerij. Wij doen de rest.