Zoek mee naar het Fairtrade koffietoostwoord!

De Faire Gemeenten en Fairtrade Belgium gaan op zoek naar het ‘fairtradekoffietoostwoord’ en zetten zo het lokaal engagement voor eerlijke koffie in de kijker. Samen met de Faire Gemeenten én het Play Nostalgie programma ‘De Ochtend Show’ 1, wordt er tussen 10 en 14 oktober gezocht naar het ontbreekwoord voor ‘klinken met een kop Fairtrade koffie’. Een welgekomen actie die aandacht vraagt voor de toenemende problemen waarmee koffieproducenten te maken krijgen.

‘Klinken met een kop koffie’

Santé, proost, schol, tjing tjing, … voor het klinken met een glaasje bubbels hebben we woorden ‘zat’ in het Nederlands. Maar wat zeggen we als we een kopje koffie met elkaar delen? En wat als het dan gaat over Fairtrade koffie?

Want we doen het veel, een tasje koffie met elkaar delen of liever koffiedrinken om iets te vieren. Taart en koffie voor een verjaardag, voor een huwelijksjubileum maar ook gewoon om een leuk moment met elkaar te delen. Hoe fijn zou het zijn om ook dan een toost te kunnen uitbrengen en elkaar een wens toe te spreken.

Het ‘Fairtrade Koffietoostwoord’

Daarom gaan we samen op zoek naar het ‘Fairtrade koffietoostwoord’. Zo vragen we ook aandacht te voor de moeilijkheden waarmee koffieproducenten wereldwijd te maken krijgen. Door de economische crisis wordt koffie produceren immers duurder en bedreigt ook de klimaatverandering de toekomst van de koffie(boer·inn·en)/

Gelukkig maken de Faire Gemeenten door het schenken van eerlijke koffie het verschil. Een belangrijk lokaal engagement dat telt als een voorwaarde om de prestigieuze Faire Gemeente titel te mogen dragen (criterium 1). De inwoners van de Faire Gemeenten zijn dan ook dé kenners bij uitstek om mee op zoek te gaan naar het toostwoord.

Samenwerking met Play Nostalgie

De inwoners van de Faire Gemeenten doen mee. Zo zal er in elke gemeente specifiek een eigen toostwoord het licht zien en wordt er ook een nationale winnaar gekozen. De actie wordt namelijk samen met Play Nostalgie – vroeger nog gewoon ‘Nostalgie’ – in het kader van het programma ‘De Ochtendshow’ ontwikkeld waarin presentatrice Liesa Naert op zoek gaat naar het ontbreekwoord voor ‘Fairtradekoffietoosten’ tussen 10 en 14 Oktober. De onthulling van het nationale woord gebeurt op 14 Oktober, live tijdens ‘De Ochtend Show’ op Play Nostalgie.

Ben je dan ook een fervente koffiedrinker met een heuse taalknobbel? Aarzel dan niet en stuur jouw voorstel voor het Fairtradekoffietoostwoord in via www.fairtradekoffietoostwoord.be en wie weet vind het uiteindelijk een plaats in de Dikke Van Dale!

PS: ‘De Ochtendshow’ op Play Nostalgie vindt plaats elke weekdag tussen 6u en 9u. Tijdens de uitzendingen op 10, 11, 12 en 13 Oktober zal het Fairtradekoffietoostwoord aan bod komen en op 14 Oktober wordt het uiteindelijke woord bekend gemaakt tussen 9u en 11u.