Gemeenten in actie tijdens de Week van de Fair Trade, laat je inspireren!

Dagelijks duurzame voeding op je bord, gezond voor de mens, en geteeld met respect voor mens en milieu? Steeds meer mensen willen dat. Maar als we in de winkel staan, weten we vaak niet waar te beginnen. Daarom zetten we tijdens de Week van de Fair Trade (7-17 oktober) samen met gemeenten het perfecte trio in de kijker: lokaal, bio en fair trade. Deze mix zet je eenvoudig op weg naar een meer duurzaam voedingssysteem! Ontdek hieronder enkele inspirerende voorbeelden uit heel Vlaanderen!

Wil jouw gemeente ook meedoen aan de Week van de Fair Trade? Ontdek hier onze actie(s) en campagnemateriaal.

Boom

Rupelsteentjes met fairtradekoffie in Boom

Op 15 oktober zal het gemeentepersoneel van Boom kunnen genieten van een lekkere duurzame match: een lokaal Rupelsteentje met een fairtradekoffie, fairtradethee of chocomelk. Een ideale mix tussen lokaal, bio en fair trade! Op die manier wordt het gemeentepersoneel herinnerd aan het engagement voor FairTradeGemeente, en krijgen ze de boodschap van de duurzame match mee via een lekkere versnapering.

Nazareth

Gratis (h)eerlijke chocomelk voor de inwoners van Nazareth

Het gemeentebestuur van Nazareth biedt haar inwoners gratis fairtradechocolade aan én melk van de lokale boer. Zo kan elke inwoners zelf (h)eerlijke chocolademelk maken. In het gemeenteblad zijn 2 bonnen te vinden: de Bite to Fight chocolade kan opgehaald worden in de Oxfam Wereldwinkel, en voor de melk voorziet het gemeentebestuur een overzicht van deelnemende lokale boeren. Een ideale duurzame match! Daarnaast vind je ook een fairtradestand op de wekelijkse markt (donderdag 8 en 15 oktober).

Sint-Niklaas

Een duurzame match op de fiets in Stad Sint-Niklaas

Deze FairTradeGemeente stippelde een route en fietskaart uit van 32km: je fietst langs 20 deelnemende punten die fairtrade- of lokale producten verkopen. Getest en goedgekeurd door deze personeelsleden van de stad tijdens de Week van de Fair Trade! Ontdek de fietsroute hier.

Ternat

In ’t blad van Ternat!

Geen betere manier om véél inwoners te bereiken, dan via het gemeenteblad! FairTradeGemeente Ternat maakte een plaatsje vrij in het infoblad om de Week van de Fair Trade aan te kondigen.

Affligem

Gemeente Affligem levert kookpakketten met een duurzame match

Benieuwd hoe zo’n duurzame match smaakt? Dan kan je in gemeente Affligem een kookpakket bestellen! Het pakket bevat een vegetarisch & fair trade wokgerecht met biogroenten. Schrijf je in, ontvang de nodige ingrediënten en recept, en koken maar! Meer info vind je hier.

En dat is nog niet alles! Affligem zet ook de lokale handelaars in de kijker met een wedstrijd. Inwoners die op zoek gaan naar een duurzame match (lokaal – bio – fair trade), en deze delen met ontwikkelingssamenwerking@affligem.be, maken kans op een Afflibon ter waarde van 25 euro.

Koksijde

Gemeente koksijde bedankt personeel met duurzame match

Naar jaarlijkse gewoonte gebruikt de gemeente Koksijde de Week van de Fair Trade om haar medewerkers te bedanken. Dit jaar gingen ze mee op zoek naar een duurzame match: een ideale mix tussen fair trade, bio en lokaal. Een Koksijdse patissier maakte voor alle medewerkers melocakes met fairtradecacao, met de boodschap: “Bedankt om er ook dit jaar stevig je tanden in te zetten!”.

Mechelen

Eerlijke modemarkt M-Fair gaat digitaal

M-fair, eerlijk gekleed, is het jaarlijkse festival van Stad Mechelen rond eerlijke en duurzame kleding. In 2020 zijn ze toe aan de 6de editie, en die gaat volledig digitaal! Je kan genieten van een divers en interessant online aanbod: workshops, webinar fair & slow fashion, instagramwestrijd,… Alle info vind je hier.

Deinze

Van straattheater tot een filmvoorstelling in Deinze

Ook in Deinze staat er heel wat op het programma! De hele week vind je leuke activiteiten verspreid over de stad: een interactief straattheater op de woensdagmarkt, een comedyshow van Steven Vromman, een bezoekje aan de Boxfam,… Daarnaast stelt Leiepoort campus Sint-Vincentius ‘Fair Fashion’ voor: in het thema upcycling tonen leerlingen en leerkrachten met trots hun duurzame modecollectie. En als kers op de taart wordt de baanbrekende documentaire ‘The True Cost’ over eerlijke mode vertoond in het Leietheater. Ontdek het programma hier. 

Aartselaar

Fairtradeontbijt in gemeente Aartselaar

Een fairtradeonbijt tijdens de Week van de Fair Trade? Dat is in veel gemeenten een gewoonte, maar niet zo eenvoudig in de huidige coronatijden. Maar gelukkig zijn de gemeenten inventief! Zo organiseert gemeente Aartselaar een afhaalontbijt voor haar inwoners. Het ontbijt is een ideale duurzame match, want het zit vol met lokale en fairtradeproducten. Een ideale ontbijt om de dag mee te beginnen!

Herent

Win mooie prijs op de biomarkt in Herent

In Herent kan je voor een duurzame match terecht op de biomarkt vrijdag 16 oktober. Deze editie van de biomarkt krijgt dankzij de FairTradeGemeente trekkersgroep een speciale fairtradestand. Bezoekers krijgen bij de ingang een formuliertje met een prachtige match van lokale en fairtradeproducten. Wie op het coronaproof parcours één fairtradeproduct en één lokaal product aankoopt, maakt kans op een mooie prijs! Alle deelnemers krijgen bovendien ook een lekker chocolaatje van Oxfam.

Gent

Op faire wandeling door Gent

Bij Stad Gent staat er heel wat op de agenda tijdens de Week van de Fair Trade.  Ontdek bijvoorbeeld de Fair Trade Walks en doorkruis heel Gent aan de hand van de wandelkaarten op zoek naar tal van toffe, ethische en ecologisch verantwoorde adresjes. Een ideale weekendactiviteit! Je vindt alle andere activiteiten en events hier. Gent Fair Trade sloeg ook de handen in elkaar met de maaltijdboxen van Foodbag: tijdens de Week van de Fair Trade bieden zij speciaal 2 maaltijden aan met fairtradeproducten van Oxfam Wereldwinkels!

Mariakerke (Gent)

Lancering lokale en fairtradelimonade in Mariakerke

De vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel Mariakerke (Gent) lanceren een (h)eerlijke duurzame match tijdens de Week van de Fair Trade! Ze ontwikkelden in samenwerking met Christiana Bronnen uit Dikkelvenne 3 nieuwe limonades: tonic, mojito en gember-limoen. Een ideale duurzame match, want de limonade wordt lokaal gebrouwen met lokaal bronwater. Bovendien is de productie en distributie ecologisch. De extracten bestaan uit natuurlijke aroma’s en Fairtrade agavesiroop van de Oxfam partners in Mexico (PSA, Zapopan, Guadalajara). Tijdens de Week van de Fair Trade krijg je bij elke aankoop in alle Gentse Wereldwinkels een gratis flesje limonade.

Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse & Vosselaar

Fair trade escape box in regio Turnhout

De 4 gemeenten van stadsregio Turnhout (Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar) lanceren tijdens de Week van de Fair Trade de ‘fair trade escape box’. Ze ontwikkelden deze box voor scholen en jeugdbewegingen, zo kunnen jongeren al spelend leren over het principe van eerlijke handel.

Bibliotheekactie in FairTradeGemeente Tremelo

Fairtradebladwijzers in de bibliotheek van Tremelo

Ook in de bibliotheek kan de Week van de Fair Trade gevierd worden. Gemeente Tremelo maakte er een leuke actie van: tussen 7 en 17 oktober verstoppen de bib-medewerkers tien Fairtradebladwijzers in de boekencollectie. 📚 Wie een boek leent, zo’n bladwijzer vindt én deze terugbrengt, ontvangt een Fairtrade goodiebag in de plaats! Deze goodiebag is gevuld met gezonde, lekkere én verantwoorde producten.

Blankenberge

Eerlijke bananen en lezingen in Blankenberge

Benieuwd wat de stad Blankenberge allemaal op poten zet tijdens de Week van de Fair Trade? Hier vind je het volledige programma. De trekkersgroep van FairTradeGemeente geeft lezingen over eerlijke handel in de jeugdherberg voor scholen, initiatieven rond korte keten worden in de kijker gezet, alle medewerkers van het stadsbestuur krijgen een (h)eerlijke fairtradebanaan, en nog veel meer!

Anzegem

Levensgrote boodschappentas reist rond in Anzegem

Hé, ken jij de impact van jouw kaba? Deze actie van FairTradeGemeente Anzegem, daar kan je niet naast kijken. De hele Week van de Fair Trade vind je in Anzegem een rondreizende boodschappentas van groot formaat. Via deze ‘kaba’ wil de gemeente alle consumenten uitnodigen om na te denken over hoe zij hun boodschappentas vullen. 👏

Sint-Niklaas

Lezing over fairtradebloemen in Sint-Niklaas (geannuleerd)

Ontdek het verhaal achter fairtradebloemen op woensdag 7 oktober in Stad Sint-Niklaas 💐🌷🌹 Je komt er alles te weten over eerlijke bloemen, en hoort er het verhaal van kunstenaar Ermias Kifleyesus. Ermias focust met zijn werk ‘Flowering Ethiopia’ op de teelt van snijbloemen in Ethiopië. Alle info vind je hier.

Ermias Kifleyesus (1974, België, Ethiopië) behandelt in zijn kunst vaak actuele thema’s met een link naar de socioculturele machtsverhoudingen in onze maatschappij. Met een nieuw ensemble van kunstwerken, onder de noemer ‘Flowering Ethiopia’, focust Kifleyesus op de teelt van snijbloemen in Oost-Afrika en meer precies op Ethiopië, zijn land van herkomst.

Provincie Antwerpen

Faire maaltijden in personeelsrestaurant van provincie Antwerpen

In het Provinciehuis in Antwerpen wordt er al fairtradekoffie, -thee en -fruitsap gedronken. Tijdens de Week van de Fair Trade draagt ook de cateraar z’n steentje bij door de maaltijden helemaal in het teken van fair trade te plaatsen. Iedere dag staan er heerlijke schotels op het menu met zoveel mogelijk fair trade-ingrediënten.

Provincie West-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen laat personeelsleden smullen

De Provincie West-Vlaanderen draagt sinds 2014 de titel van FairTradeProvincie. Het provinciebestuur zet elk jaar opnieuw haar schouders onder eerlijke handel, ook tijdens de Week van de Fair Trade! Van 7 tot 17 oktober kunnen de personeelsleden (h)eerlijke producten aankopen: een kant-en-klaar pakket, een brownie bakpakket of een vegan koekjespakket. Om van te smullen!

Duffel

Duffel maakt duurzame matchen

Ook in FairTradeGemeente Duffel gaan ze aan de slag met de duurzame match: niets zo lekker als een fairtradekoffie en rijstpap met lokale melk, fairtraderijst en eerlijke suiker!

Benieuwd naar nog meer acties? We vullen ze hier in de loop van de Week van de Fair Trade aan, of houd ons in de gaten op Facebook, Instagram en Twitter.