Dit was 2020 voor Faire Gemeente

We blikken terug op een bijzonder coronajaar waarin campagne voeren voor fair trade geen evidentie was. Maar toch! Er heeft wel wat bewogen in de Faire Gemeente. Van zodra de coronaregels wat versoepelden, stonden de gemeenten en vrijwilligers klaar om de boodschap van eerlijke handel te verspreiden. Waarvoor onze grootste dank! We blikken graag samen met jou terug op enkele mooie momenten uit 2020.

Fashion Revolution Week (april): eerlijke kleding in de gemeenten

Velen kennen de campagne Faire Gemeente via producten zoals chocolade, koffie, bananen,.. Maar ook katoen is een belangrijke in het rijtje. Verschillende gemeenten sensibiliseerden de voorbije jaren hun inwoners over fairtradekldij dat wordt gemaakt in goede werk- en milieuomstandigheden. Daarenboven namen ze ook Fairtrade katoen op in hun aankoopbeleid. We bundelden speciaal voor Fashion Revolution Week inspirerende voorbeelden uit verschillende gemeenten (klik hier), en vroegen tips voor eerlijke kleding in de gemeente aan journaliste Sarah Vandoorne (klik hier).

World Fair Trade Day (9 mei)

Campagne voeren in tijden van corona was niet evident. In mei ontwaakten we heel langzaam uit de lockdown, en waren er nog niet veel mogelijkheden om fairtradeacties te doen. Maar gelukkig konden we wel online doorgaan! Op World Fair Trade Day riepen we gemeenten op om hun engagement voor eerlijke handel in de kijker te zetten via verschillende communicatiekanalen (sociale media, het gemeenteblad, publieke borden,…). Gemeenten uit alle uithoeken van Vlaanderen communiceerden over hun engagement, of blikten terug op een mooie fairtrade-actie van vorig jaar.

Beren- en bordenjacht

Binnen enkele jaren zeggen we tegen elkaar: ‘weet je nog, toen iedereen thuis moest blijven in de lockdown? En toen we knuffelberen achter onze ramen zetten zodat iedereen beren kon gaan tellen in de straten?’. Wij koppelden aan die berenjacht ook een bordenjacht. Ging jij tijdens de lockdown mee op zoek naar een Faire Gemeente bord in jouw gemeente?

Een nieuwe inspiratiegids

Na 16 jaar campagne voeren rond eerlijke handel moeten we niet altijd meer het warm water uitvinden. We bundelden nogmaals tal van inspirerende voorbeelden uit gemeenten in een nieuwe inspiratiegids. Per criterium van de campagne vind je kleine en grote voorbeelden, ideaal om in 2021 mee aan de slag te gaan! Ontdek de gids hier.

Back to school in eerlijke kledij

Een nieuw schooljaar: voor vele leerlingen en studenten betekent dit ook een nieuw sport- of schooluniform. In 2020 zetten we eerlijke kleding op de voorgrond. Met onze scholenactie konden scholen kiezen voor kleding uit Fairtrade katoen: gemaakt in goede werk- en milieu-omstandigheden. Interesse voor de scholen in jouw gemeente? Neem dan zeker hier een kijkje.

Webinar: fair trade integreren in het aankoopbeleid

Wat zijn de mogelijkheden binnen de huidige wetgeving? Hoe neem je fair trade op in een bestek? Hoe formuleer ik dit allemaal? En wat met de labels? In deze webinar zetten Leen Van Der Meeren (VVSG), Els de Causmaecker (Oxfam Fair Trade) en Stijn Decoene (Fairtrade Belgium) gemeentebesturen mee op weg! Herbekijk hier de webinar.

FairTradeGemeente Avelgem

Internationale Dag van de Koffie

Op 1 oktober was het Internationale Dag van de Koffie. De Belg consumeert meer dan 5 kg koffie per jaar, wat goed is voor 800 kopjes in totaal, iets meer dan 2 kopjes koffie per persoon per dag. 3% daarvan is Fairtrade koffie. Samen met de gemeenten zetten we een eerlijke prijs voor de koffieboer op de agenda en kiezen we voor fairtradekoffie op kantoor, zoals gemeente Avelgem op de foto links.

 

Week van de Fair Trade – Fair trade, bio en lokaal = een lekkere match!

Dagelijks duurzame voeding op je bord, gezond voor de mens, en geteeld met respect voor mens en milieu? Steeds meer mensen willen dat. Maar als we in de winkel staan, weten we vaak niet waar te beginnen. Daarom zetten we tijdens de Week van de Fair Trade (7-17 oktober) samen met gemeenten het perfecte trio in de kijker: lokaal, bio en fair trade. Deze mix zet je eenvoudig op weg naar een meer duurzaam voedingssysteem! Ontdek hier enkele leuke acties van gemeenten!

Vrijwilliger Luk (rechts) uit FairTradeGemeente Affligem

Internationale vrijwilligersdag: onze helden van Faire Gemeente aan het woord

“Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker” zei Loesje. En gelijk heeft ze. Heel wat vrijwilligers zetten hun schouders onder de campagne Faire Gemeente. Dankzij hen wordt de boodschap van eerlijke handel verspreid in alle uithoeken van hun gemeente. Op 5 december was het Internationale Vrijwilligersdag: hét moment om alle vrijwilligers van harte te bedanken, en om enkele van deze bezielde vrijwilligers aan het woord te laten: Luk uit Affligem, Sien uit De Pinte en Lieven uit Anzegem.

 

Groepsaankoop: fair trade, duurzame en gepersonaliseerde tote bags

Faire Gemeente lanceerde in december een tote bag verkoop in samenwerking met ACP en Cottover. Je kan de ‘fair trade begint in X’ tassen personaliseren met de naam van jouw gemeente. Zo brengen we samen de boodschap van eerlijke handel dichter bij de inwoners. Geen zorgen, je kan hier ook nog bestellen in 2021!

 

Last but not least: de Fair-O-Meter!

De Fair-O-Meter is een vragenlijst om het gemeentelijk engagement voor eerlijke handel te meten. Deze vragenlijst dient als herbevestiging van de titel Faire Gemeente. Dankzij de Fair-O-Meter meten we de impact van alle Faire Gemeenten in Vlaanderen en Wallonië, en zetten we samen grote stappen richting meer eerlijke en duurzame handel. Van 20 oktober 2020 tot 17 januari 2021 vullen gemeenten deze herbevestiging in via www.fairometer.be.

We blikken vooruit op 2021 waarin we hopelijk langzaamaan uit de coronabubbel mogen kruipen, onze familie en vrienden weer eens stevig mogen vastpakken, en onze fairtradeboodschap weer op volle toeren kunnen delen. Noteer alvast in je agenda: World Fair Trade Day (8 mei 2021) en Week van de Fair Trade (6 – 16 oktober 2021).

Op naar een nieuw & fair jaar!