PROGRAMMA TREFDAG FAIRE GEMEENTE 2024

09.30u: ONTHAAL

Met een bakje (h)eerlijke koffie of thee.

10.00u: DE VERKENNENDE BLIK

Drie organiserende partners openen de dag en verwelkomen de deelnemers:

  • Bianca De Wolf, coördinator Faire Gemeente en Liesbeth Andries, coördinator Mondiaal Beleid Provincie Antwerpen, heten je welkom en leiden je door het programma.
  • Jan De Haes, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen houdt een pleidooi voor een duurzame en eerlijke toekomst.
  • Evi Coremans, medewerker van Enabel, geeft toelichting bij de Barometer 2023 die de fairtradeconsumptie van Belgen in kaart brengt.

10.30U: DE KRITISCHE BLIK

De internationale campagne Fair Trade Towns gestart in 2000 in de VK kreeg een Vlaamse versie in 2004. Exact 20 jaar geleden werd de Vlaamse campagne FairTradeGemeente boven de doopvont gehouden. Initiatiefnemers waren drie NGO’s – Fairtrade Belgium, Vredeseilanden (nu Rikolto) en Oxfam Wereldwinkels (nu Oxfam België). In 2014 vervoegde 11.11.11 de samenwerking. In 2022 startte het proces om de campagne te hervormen in een Faire Gemeente beweging en netwerk.

We blikken met de vier huidige directeurs – Philippe Weiler (Fairtrade Belgium), Eva Smets (Oxfam België), Thibault Geerardijn (Rikolto) en Els Hertogen (11.11.11) – terug op de voorbije 20 jaar, evalueren de impact tot vandaag om dan vooruit te blikken.

Gie Goris, auteur en voormalig hoofdredacteur van MO* magazine, is de kritische vragensteller en rechtvaardige moderator. Niet alleen heeft hij de start van de campagne bewust meegemaakt, hij kent de ecologische, sociale en mondiale uitdagingen van de beweging als zijn broekzak.

11.45U: DE CONCRETE BLIK DEEL 1

Luister naar concrete praktijkverhalen, ondersteund met een extra expertenblik. Ze inspireren en voeden een of meerdere criteria waarvoor je je als Faire Gemeente engageert. Stel je vragen en wissel je eigen ervaringen uit met de rest van de groep.

13.00U: LUNCH + INSPIRATIEMARKT

Tijdens de lunch kan je netwerken met collega’s uit heel Vlaanderen. Of doe inspiratie op voor lokale acties en activiteiten op de markt. Klik hier voor meer info over de organisaties en bedrijven op de inspiratiemarkt.

14.15U: DE CONCRETE BLIK DEEL 2

Luister naar concrete praktijkverhalen, ondersteund met een extra expertenblik. Ze inspireren en voeden een of meerdere criteria waarvoor je je als Faire Gemeente engageert. Stel je vragen en wissel je eigen ervaringen uit met de rest van de groep.

15.40U: DE IMPACTVOLLE BLIK

Ook dit jaar nodigen we een partner uit het Globale Zuiden uit om ons een inkijk te geven in wat de impact is van eerlijke handel op de gemeenschap en het leven van de miljoenen boer.inn.en. (naam nog te bevestigen)

16.00U DE BLIK VAN DE MINISTER

We hopen de nieuwe Minister van Ontwikkelingssamenwerking op de Trefdag te ontvangen en een blik op haar/zijn/hun toekomstig beleid te krijgen. (o.v.)

16.15U DE CONCLUDERENDE BLIK

De man die op het einde van de dag conclusies trekt, is geen onbekende voor Tv-kijkend Vlaanderen.
Bert Gabriëls is zowel stand-upcomedian als jurist. Hij studeerde rechten en heeft een bachelor filosofie. Hij werkt als jurist rond verblijfsrecht. Hij vindt het dan ook essentieel om ook de verhalen te kennen uit de thuislanden van de mensen waar hij dagelijks mee in contact kom.

Voor ons dus de ideale man om de Trefdag af te sluiten. En dit doet hij op zijn eigen onverschrokken manier. Fasten your seatbelts en wees niet gechoqueerd door zijn opmerkzaamheid!

16.45U: DRINK + INSPIRATIEMARKT

We heffen het glas op de derde editie van de Trefdag en praten na bij een fris glas.
De inspiratiemarkt kon een laatste keer bezocht worden.

MET DANK AAN

De Trefdag Faire Gemeenten 2024 is een samenwerking met Provincie Antwerpen en wordt ondersteund door TDC/Enabel.